Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Mesto Prešov podáva pomocnú ruku v spolupráci s okolitými obcami

Mesto Prešov intenzívne pristupuje k sociálnej pomoci a už niekoľko mesiacov rieši komplikované situácie nielen v samotnom centre mesta, ale aj v okolí nákupných centier na sídliskách a na frekventovaných miestach, kde ľudia často stretávajú osamelé deti alebo aj matky s deťmi, ktoré žiadajú o pomoc, no najčastejšie o finančné prostriedky pod zámienkou zlej životnej situácie alebo potreby náhlej pomoci.

„Mnohí z nás vnímajú bezbranné deti veľmi citlivo a majú snahu im pomôcť. Mesto Prešov pri vykonávaní monitoringov zistilo, že ide o matky a deti, ktoré často majú trvalý pobyt mimo mesta Prešov, " uviedla Mária Humeníková, vedúca Odboru služieb pre občanov.

Sociálna pomoc má mať celoplošný charakter a pri jej poskytovaní musí byť vytvorený systém, ktorý by posilnil sociálny status jednotlivca i rodiny a pomohol v neľahkej situácii.

Mesto Prešov zorganizovalo pracovné stretnutie s odborníkmi a prizvalo na rokovanie aj zástupcov obcí, z ktorých títo občania pochádzajú.

Mesto tak nadviazalo spoluprácu a dohodlo sa so starostom Jarovníc Floriánom Giňom a terénnymi sociálnymi pracovníkmi z Jarovníc, Lipian a Sabinova na spôsobe komunikácie a možnosti práce s ľuďmi, ktorí sú v nepriaznivej sociálnej situácii a potrebujú pomoc.

Títo zástupcovia informovali, že na území ich obce sa rovnako, ako v meste Prešov, robia zbierky šatstva, obce spolupracujú s potravinovou bankou i s charitou, aby pomohli ľuďom, ktorí sú odkázaní na pomoc. Zároveň sa dohodol systém komunikácie s konkrétnymi osobami z obcí, aby bola sociálna práca ešte intenzívnejšia, a aby títo ľudia neboli odkázaní hľadať pomoc v meste Prešov.

Mesto Prešov v spolupráci s GKCH v Prešove tiež informuje širokú verejnosť o poskytovaní bezplatných obedov v priestoroch Charity na ul. Pod Táborom. Ďalšie organizácie a občianske združenia na území mesta ponúkajú a realizujú humanitárnu pomoc, a tiež poskytujú oblečenie zadarmo či teplý čaj. Mesto Prešov aktívne spolupracuje aj so zástupcami FNsP v Prešove.

Preverením poskytovania sociálnej pomoci v praxi sa zistilo, že väčšina týchto sociálne odkázaných ľudí je z okolitých obcí a nie je výnimkou, že poskytovanú stravu odmietajú a nemajú ani záujem vziať ju svojim deťom. Ich zámerom je najmä získať finančné prostriedky, ktorých účelné využitie je otázne.

Mária Humeníková, vedúca Odboru služieb pre občanov zároveň uviedla, že každý občan má právo na sociálne dávky a príspevky k nim, aby si dokázal zabezpečiť základné životné potreby.

Mesto Prešov má záujem intenzívne pokračovať aj v spolupráci s ďalšími organizáciami, pričom spoločným cieľom bude sociálna pomoc.

Takéto situácie sa vyskytovali aj v minulosti a budú sa vyskytovať aj do budúcna. Je však potrebné pristúpiť k takému spoločnému riešeniu, aby nebolo zámerom týchto strádajúcich osôb prosiť o finančnú pomoc, ale aby hľadali riešenia v súlade so zákonom.

Ak majú občania záujem a chuť pomôcť, Odbor služieb pre občanov navrhuje využiť činnosť združení, spoločností, cirkví alebo organizácií, ktoré sa venujú pomoci pre týchto občanov koordinovane a zároveň, aby občania týmto osobám neposkytovali finančné prostriedky, ktoré sa často míňajú cieľu, na ktorý boli vyžiadané.

Odbor služieb pre občanov, MsÚ Prešov

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK