Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V Prešove bude scénické čítanie Vagína Monológy

Keď sa ženy dostanú na pódium, dejú sa neuveriteľné veci, pretože ich témy a záležitosti, sú vyjadrené, vypočuté a konfrontované, aby ich všetci bez rozdielu videli a počuli.

Miroslava Petrášová a Denisa Barry uvádzajú aktivistickú inscenáciu hry Eve Ensler VAGÍNA MONOLÓGY. Táto hra je súčasťou celosvetového V-DAY hnutia za ukončenie násilia páchaného na ženách a dievčatách a nadväzuje na sériu predstavení, ktoré budú odohrané celoslovensky od východu až po západ. Výťažok z predaja lístkov poputuje v každom meste mimovládnej organizácii, ktorá sa zaoberá ochranou žien a rieši násilie páchané na ženách. Premiéra sa uskutoční už túto stredu 4. marca v prešovskom Stromoradí.

„Mám rada toto scénické čítanie. Tento rok ponúkneme 16 textov, ktoré odznejú na každej zastávke, len s tým rozdielom, že to budú čítať iné ženy v Prešove, iné v Košiciach a na ďalších miestach skupina tých istých žien. Unikátne to je tiež v tom, že každá žena to prečíta inak a autenticky aj na jednotlivých zastávkach, “ pozýva na predstavenie Miroslava Petrášová.

Na začiatku bolo potrebné absolvovať kastingy. Tie však boli netradičné. „V úvode sme si vysvetlili tému a koncept. Obsadili sme každú ženu, ktorá prišla, pretože sa chce vyjadriť a má čo povedať k niektorej z týchto tém. Aj keby povedala len jednu vetu, alebo stála na pódiu bez slova, je jeho súčasťou. Aj o tom to môže byť. Každá žena to prečíta inak, dá tomu istému textu inú emóciu. Sila týchto predstavení je v tom, že hoci počujete ten istý text znova, nájdete v ňom vždy niečo iné. Na predstavenia chodia ľudia aj viackrát.“

Texty, ktoré pochádzajú z pera Eve Ensler riešia rôzne formy harašmentu na ženách. Vznikali na základe rozhovorov autorky s viac ako 200 ženami. Každá žena, ktorá číta niektorý z textov, ho prečíta unikátne, pretože aj za touto neherečkou je jej osobný príbeh. „Odznejú texty na mnohé témy. Ako je žena vnímaná pri pôrode, alebo o tom ako je vyvíjaný tlak na ženy, aby si holili ochlpenie, iný text demonštruje tému obliekania, lebo napríklad to, že si žena oblečie minisukňu, nie je pozvánkou pre muža, ale je jej vyjadrením, že sa cíti dobre. Dotýkame sa aj ťažších tém ako znásilnenie. Sú to aktivistické feministické texty, ale na naše predstavenia chodí čoraz viac mužov a po tomto zážitku vnímajú ženy inak.“

Cieľom organizátoriek a účinkujúcich žien – neherečiek nie je to, že sú ženy niečo viac alebo, že muži sú zlí. Dôležité je, aby ženy samotné a aj muži, uvideli, čo žena prežíva v sebe hlbšie. „Naše diváčky si často uvedomia, že sa nad niečím v minulosti nezamýšľali až kým to niekto nepomenoval na pódiu. Potom idú domov a premýšľajú nad tým. Dlho to v nich doznieva a pracuje. Keď sa vrátia na ďalší ročník priznávajú, že to na nich pôsobilo terapeuticky, niečo sa v nich pohlo a pomohlo im to v ďalšom fungovaní, “ priznáva M. Petrášová.

Po Prešove sa podujatie uskutoční ešte v Martine, Bratislave, Bardejove a Topoľčanoch.

foto: Maja Bodnárová

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK