PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/18706/novy_koronavirus-ako_sa_branit.html

Nový koronavírus: ako sa brániť?

Pre ochorenie COVID-19, ktoré sa vo svete šíri, úrad verejného zdravotníctva vydal odporúčania, ako vírusovému ochoreniu predísť, prípadne, ako postupovať, ak zbadáte prvé príznaky.

Čo je koronavírus?

Nový koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie –- vírusovú pneumóniu (kvapôčková infekcia). Ide o všeobecné príznaky virózy, respektíve klasických respiračných ochorení, napríklad aj chrípky – teplota nad 38 °C kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. Pri komplexnejšom vyšetrení býva prítomný RTG nález – zápal pľúc. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu sa uvádza 2 až 14 dní, priemerne 6 dní.

COVID-19 je vírusové ochorenie a neúčinkujú naň antibiotiká. Liečba je symptomatická. U ľudí infikovaných novým koronavírusom sa zahajuje podporná liečba, ktorá zmierňuje príznaky infekcie. K podpornej liečbe sa využívajú bežne dostupné lieky. Liečba je individuálna a vychádza z konkrétnych potrieb pacienta.

Ľudia sa môžu nakaziť od osôb, u ktorých bol koronavírus potvrdený. V prípade, že ste neboli v krajinách, kde sa ochorenie COVID-19 vyskytuje, respektíve ste neboli v kontakte s osobami, ktoré uvedené krajiny navštívili, ide s veľkou pravdepodobnosťou, vzhľadom na prebiehajúcu chrípkovú sezónu, o iné akútne respiračné ochorenie alebo chrípku či chrípke podobné ochorenie, a preto netreba podliehať panike. Samozrejme, aj v takomto prípade je dôležité kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, pretože i tieto ochorenia môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

Ako sa brániť voči infekcii?

Verejnosti, aj vzhľadom na prebiehajúcu chrípkovú sezónu, odporúčame dodržiavať preventívne opatrenia, ktoré sú účinné vo vzťahu ku kvapôčkovým nákazám:

- umývať si ruky často mydlom a vodou, najmenej 20 sekúnd. Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkohol.
- nedotýkať sa očí, nosa a úst, koronavírus sa môže preniesť kontaminovanými rukami,
- zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zlikvidovať,
- vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky,
- dodržiavať vzdialenosť najmenej jeden meter medzi vami a kýmkoľvek, kto kašle alebo kýcha,
- ak ste chorý, kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby, doma na lôžku sa z ochorenia liečiť v samostatnej izbe,
- v domácnosti dbať na zvýšenú dezinfekciu povrchov.

Návod, ako si dôkladne umyť ruky, nájdete tu:

http://www.uvzsr.sk/docs/letaky/Letak_SD_cistych_ruk_2018.pdf

Predbežné štúdie naznačujú, že koronavírusy môžu na povrchoch pretrvávať niekoľko hodín, až dní. Závisí to od viacerých podmienok - teploty, vlhkosti prostredia, typu povrchu a podobne. V rámci prevencie často čistite povrchy vo vašom okolí dezinfekčnými prostriedkami na báze chlóru alebo alkoholu.

Vrátili ste sa zo zahraničia?

Dovolenkárom, ktorí strávili posledné dni na severe Talianska, odporúča MZ SR, aby v prípade potreby a bližších informácií k ochoreniu COVID-19 kontaktovali odborníkov na telefonických linkách, ktoré rezort pre tento účel zriadil.

Odporúčania pre cestovateľov:

- kontrolovať svoj zdravotný stav počas 14 dní od príchodu zo zasiahnutej oblasti (kašeľ, bolest' hrdla, dýchavičnosť', horúčka),
- v prípade klinických príznakov do 14 dní po návrate je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a informovať ho o cestovateľskej anamnéze.
- Ak je nevyhnutné poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti osobe s klinickými príznakmi, je potrebné kontaktovať operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (všeobecný lekár a záchranári postupujú v uvedenej situácii s dôrazom na dodržiavanie potrebných preventívnych opatrení tak, ako sú uvedené v Usmernení hlavného hygienika SR v súvislosti s novým koronavírusom).

„Ak lekár vysloví podozrenie z ochorenia COVID-19, pričom zodpovedne posúdi klinické a epidemiologické kritériá s dôrazom na cestovateľskú anamnézu, pacient je riešený na príslušnom infektologickom pracovisku, ktoré určí ďalší postup liečby, “ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Na základe aktuálnych informácií o výskyte nového koronavírusu v Taliansku Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča zvážiť občanom Slovenskej republiky cestovať do krajín, resp. oblastí, kde je zaznamenané šírenie koronavírusových ochorení. Cestovaním do oblastí, kde sa šíri koronavírus, sa občania vystavia riziku, že sa nakazia a môžu byť prameňom nákazy pre ďalšie osoby.

Odborní pracovníci Úradu verejného zdravotníctva odpovedajú na otázky verejnosti týkajúce sa ochorenia COVID-19 aj v Call centre s nepretržitou prevádzkou:

Telefonické linky prístupné pre verejnosť

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove – 0911 908 823

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 0918 389 841

Informovať sa môžete aj prostredníctvom e-mailu na adrese: novykoronavirus@uvzsr.sk

 
18.3.2020 | Pridal: Redakcia pis.sk | COVID-19 | čítané: 2760 krát