Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Prešovská univerzita udelila čestný titul významnej historičke Kláre Papp

Do zoznamu popredných vedeckých, akademických i verejných činiteľov, nosiacich čestný titul Dr. h. c. sa zaradila ďalšia osobnosť, profesorka Klára Papp. Významná historička je bývalou dekankou Filozofickej fakulty Debrecínskej univerzity v Maďarsku a dlhoročnou riaditeľkou jej Historického ústavu.

cestny titul pre prof. Papp
cestny titul pre prof. Papp

Prešovská univerzita v Prešove udelila dňa 25. februára titul „doctor honoris causa“ z vedného odboru História prof. Dr. Kláre Papp, DSc. za jej zásluhy o rozvoj spolupráce vo vede a vzdelávaní a jej obsiahlu vedeckovýskumnú činnosť v oblasti ranonovovekých dejín strednej Európy. „Pani profesorku Papp možno bez rozpakov zaradiť medzi významné osobnosti historickej vedy, ktorá počas troch desaťročí výrazne prispieva k propagácii našej univerzity nielen v maďarskom akademickom prostredí. Som preto, v mene univerzity, nesmierne rád a poctený, že prijala naše ocenenie svojho vkladu do európskeho akademického a vedeckého života a bude v ňom šíriť aj naďalej dobré meno našej Alma Mater, “ uviedol vo svojom úvodnom príhovore prof. Peter Kónya, rektor PU.

Profesorka Klára Papp je jednou z významných historičiek, venujúcich sa ranonovovekým dejinám strednej Európy, problematike hospodárskych, spoločenských a kultúrnych dejín 16. – 18. storočia, ale i významným rodom a jednotlivcom pôsobiacim v tomto období. Jej práce už dlhší čas využívajú pri svojich bádaniach aj historici i cirkevní historici z Prešovskej univerzity. Okrem toho s ňou spolupracujú aj na báze osobných kontaktov. „Prešovská univerzita udržiava s pani profesorkou od začiatku 90. rokov úzke mnohostranné vzťahy, v podobe spoločných vedeckých konferencií, spoločných výskumných projektov, spoločných publikácií a vzájomných exkurzií študentov a iných aktivít, na ktorých participovali zamestnanci obidvoch univerzít, “ konkretizovala dekanka Filozofickej univerzity PU prof. Beáta Balogová. Zároveň dodala, že prof. Papp je od roku 2010 členkou Vedeckej rady Prešovskej univerzity v Prešove.

„Som veľmi poctená a vážim si toto uznanie, ktoré vnímam ako ocenenie mojej vedeckej práce. Zároveň to vnímam aj ako ocenenie dlhoročnej korektnej a plodnej spolupráce s Prešovskou univerzitou, ktorá je potvrdením toho, že sa oplatí udržiavať dobré vzťahy a  kontakty aj so zahraničnými univerzitami, “ neskrývala radosť prof. Papp, ktorá je držiteľkou viacerých ocenení. Spomedzi nich možno spomenúť napríklad v roku 1989 „Miniszteri dicséret“, ocenenie udeľované Maďarským ministerstvom školstva v Budapešti, v roku 2006 „Elismerő Oklevele” udelené Univerzitou Lajosa Kosutha v Debrecíne, roku 2007 „Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett”, udelenú Ministerstvo školstva a kultúry v Budapešti, v roku 2008 jej udelili „Bocskaiho cenu“ atd.

Čestný titul Doctor honoris causa je najvyšším ocenením, udeľovaným akademickou inštitúciou, spravidla popredným dejateľom vedeckého a akademického života. Nedá sa získať žiadnym obvyklým kvalifikačným postupom a nemôže byť nárokovateľný. Univerzita jeho udelením vyjadruje úctu, uznanie i vďaku významným osobnostiam za ich prínos pre rozvoj vedeckého poznania, vysokého školstva i vlastnej inštitúcie. Jeho udelenie je na návrh rektora plne v kompetencii vedeckej rady ako najvyššieho vedeckého orgánu univerzity.

Životopisné údaje
Prof. Dr. Klára Papp sa narodila 1. decembra v roku 1952 v Debrecíne, v Maďarskej republike. V rokoch 1971-1976 vyštudovala dejepis a ruský jazyk a literatúru na Univerzite Lajosa Kosutha v Debrecíne a získala titul odborného učiteľa týchto predmetov. Od roku 1976 pôsobí na Univerzite Lajosa Kosutha v Debrecíne ako pedagóg, pričom súčasne pôsobila aj na iných univerzitách a vysokých školách nielen v Maďarskej republike, ale i v zahraničí. V roku 1992 prednášala na Vysokej škole v Nyíregyháze, v rokoch 1993-1997 na Univerzite v Miškolci, kde bola menovaná ako docentka. V roku 2006 pedagogicky pôsobila na Prešovskej univerzite v Prešove a na Koložvárskej univerzite v Rumunsku. Titul kandidátky vied (CSc.) získala po úspešnej obhajobe roku 1992 na pôde Maďarskej akadémie vied. V roku 2008 sa habilitovala na Univerzite Lajosa Kosutha v Debrecíne a titul doktor vied (DSc.) opäť na pôde Maďarskej akadémie vied v Budapešti. Od roku 2000 sa stala riaditeľkou Historického ústavu na Univerzite Lajosa Kosutha v Debrecíne, od roku 2010 je dekankou Filozofickej fakulty na tejto univerzite. Súčasne však pôsobí aj na pôde maďarskej akadémie vied a vo viacerých ďalších inštitúciách v Maďarsku i zahraničí.

FOTO: Viktor Zamborský

cestny titul pre prof. Papp

cestny titul pre prof. Papp
cestny titul pre prof. Papp

cestny titul pre prof. Papp
cestny titul pre prof. Papp

cestny titul pre prof. Papp
cestny titul pre prof. Papp

cestny titul pre prof. Papp
cestny titul pre prof. Papp

cestny titul pre prof. Papp
cestny titul pre prof. Papp

cestny titul pre prof. Papp
cestny titul pre prof. Papp

cestny titul pre prof. Papp
Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK