PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/18684/jednotny_volebny_obvod_na_slovensku_ma_svoje_klady_izapory.html

Jednotný volebný obvod na Slovensku má svoje klady i zápory

V piatok budú na túto tému diskutovať odborníci. Pred voľbami 1998 zmenila vtedajšia koalícia na čele s HZDS Vladimíra Mečiara volebný zákon a odvtedy je Slovenská republika jedným obvodom.

Vtedajšia opozícia deklarovala, že volebný zákon zmení. To sa aj stalo, ale zmeny volebného zákona obišli tému počtu volebných obvodov, a tak tento model funguje na Slovensku už vyše dvadsať rokov.

Treba, či netreba zmeniť tento systém?

Hovoriť o tejto téme budú odborníci deň pred parlamentnými voľbami, teda v piatok 28. februára 2020. Moderovaná diskusia sa usktuoční o 16. hodine v Caraffovej väznici v Prešove na Jarkovej ulici.

Pozvanie Cechu novinárov prijal Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska, ktorý stojí aj za občianskou aktivitou Parlament regiónov a je kritikom jednotného volebného obvodu. Ďalej to bude Tomáš Koziak, politológ, ktorý sa systematicky a dlhodobo zaoberá aj regionálnou politikou. Tretím hosťom je Matúš Murajda, podnikateľ v Prešove a honorárny konzul Holandského kráľovstva na Slovensku. Diskusiu (Ne)Meniť volebný systém bude moderovať novinár Michal Frank.

Prítomní uvedú svoje postoje k téme zmeny volebného systému a poskúsia sa odpovedať na viacero otázok. Je politický záujem o takúto zmenu? Aké súplusy a mínusy jedného volebného obvodu? V čom by mohol byť prínos viacerých volebných obvodov? Ako by viac volebných obvodov ovplyvnilo volebné výsledky?

Aké by bolo optimálne územno-správne členenie? Je rozdiel medzi rozdelením podľa súčasných krajov (osem) alebo podľa pôvodných troch?
Je riešením český a poľský model? Teda dvojkomorový parlament so znížením počtu poslancov do Snemovne a vznik Senátu.

Namiesto rozvoja politických strán vznikajú novotvary, ktoré sa vymykajú politologickým poučkám. Čo je príčinou? Vplýva tento trend na kvalitu demokracie a ako ovplyvňuje klasické politické strany?

O tom všetkom bude reč v piatok na diskusii (Ne)Meniť volebný systém. Nijako nesúvisí s kampaňou, ani do nej v čase moratória nezasahuje, no ponúkne odborný porgram na politickú tému samotných parlamentných volieb na Slovensku.

Pozvánka
Cech novinárov a CenPress pozývajú na diskusiu (Ne)Meniť volebný systém
Pozvanie do diskusie prijali:
Michal Kaliňák, hovorca ZMOS
Tomáš Koziak, politológ
Matúš Murajda, honorárny konzul
Moderuje: Michal Frank

Vstup: bezplatný
Kedy: V piatok 28. februára 2020 o 16:00
Kde: Prešov, Caraffova väznica, Jarková 28A

 
25.2.2020 | Autor: Michal Frank | Politika | čítané: 2479 krát