Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Prešovčania idú prezentovať tradičné slovenské jedlá na kuchársku olympiádu

18. februára budú kuchári z Prešova predvádzať svoje umenie na kuchárskej olympiáde v Stuttgarde. Súťažiť budú v kategórii Community catering Teams. Súperiť budú s kuchármi z Taiwanu, Malaysie, Švédska, Chorvátska, Ameriky či Švajčiarska.

Prešovský klub kuchárov a chukrárov: Zľava hore: Chef - Marian Pšak, Chef - Marek Madzik, Chef - Milan Poloha, Manager – Marek Broda Zľava dole: Kapitán – Peter Krištof, Chef - Goran Marjanovič
Prešovský klub kuchárov a chukrárov: Zľava hore: Chef - Marian Pšak, Chef - Marek Madzik, Chef - Milan Poloha, Manager – Marek Broda Zľava dole: Kapitán – Peter Krištof, Chef - Goran Marjanovič

Tím tvoria členovia Prešovského klubu kuchárov a cukrárov a jeden z nich je z košického klubu. Na olympiádu sa pripravovali jeden rok. „Držíme sa gastronomických tradícií slovenskej kuchyne. Všetko sme si odvarili, vyskúšali, aby sme zladili chute. Na jedálnom lístku nám nebude chýbať bryndza. Varí sa pre 120 osôb 6-chodové menu, ktoré pozostáva zo šalátu, dvoch fingerfoodov - jedného teplého a druhého studeného. Menu ďalej tvoria dve hlavné jedlá a dezert. Všetko to musíme navariť a pripraviť za 5 hodín, “ prezradil Peter Krištof, predseda Prešovského klubu kuchárov a cukrárov, Ambassador World Master Chefs Society a zároveň kapitán v prešovskom olympijskom tíme. Súťažiť budú 18. februára a ich súpermi budú tímy z Taiwanu, Malaysie, Švédska, Chorvátska, Ameriky, Švajčiarska.

OSTRIEĽANÝ KAPITÁN

Peter Krištof bol na kuchárskej olympiáde už trikrát. „V roku 2008 som bol v národnom tíme SR a odtiaľ som si doniesol bronzovú medailu. V roku 2012 som sa vrátil domov len s diplomom, ale v roku 2016 som domov opäť doniesol bronz. Ale najcennejšia je strieborná medaila z roku 2014, zo Svetového Culinárskeho pohára v Luxembursku. Vtedy som však súťažil ako jednotlivec, teraz sa už nespolieham len na seba, ale už sme jeden tím, takže nič iné nám neostáva, len si dôverovať, “ zdôraznil Krištof.

Na olympiádu sa pripravovali rok. „Tri mesiace sme vymýšľali jedálny lístok, museli sme si naplánovať rozpočet na cestu, ubytovanie, oslovovali sme sponzorov, a tak sme začali trénovať. Výprava je finančne veľmi náročná. Nebolo to jednoduché, vstupné suroviny jedného menu nesmeli prekročiť sumu 5 eur. Pracovali sme so surovinami, ktoré sú dostupné na našom trhu, “ uviedol P. Krištof. A prečo sa teraz rozhodol ísť na olympiádu aj so svojimi priateľmi? „V roku 2018 som bol s mojimi dvoma kolegami v Luxembursku. Boli sme sa pozrieť na Svetový kulinársky pohár. Obedovali sme a tam som sa mojich priateľov opýtal, že či si to pôjdeme spolu odskúšať na olympiádu. Boli nadšení, a tak sme hľadali ďalších do tímu, “ povedal kapitán.

Tím tvoria kuchári Milan Poloha, Peter Krištof, Goran Marjanovič, Marián Pšak, Marek Madzik, manažér Marek Broda a dvaja asistenti Šimon Madzik a Slavomír Sabol.

MENU KUCHÁROV Z PREŠOVA

Šalát – Zelerovo-jablkový šalát s jogurtovým dipom

Teplý finger food - Mačanka - Kyslá hubová polievka s hubovou espumou

Studený finger food -Tradičný kukuričný koláč s bryndzou

Prvé hlavné jedlo - Sous- Vide kuracie prsia plnené špenátom maslová zelenina,
syrovo-krupová štrúdľa, smotanovo-kuracia omáčka

Druhé hlavné jedlo - Pomalý pečený teľací roštenec na zelenine fazuľové pyré, pražená kapusta, džatky - zemiakové guľky, mrkva na masle, mäsový fond

Dezert - Staroslovanský jablčník so žĺtkovou penou s tokajským vínom, caramel

Šalát

Šalát
Teplý a studený Finger food

Teplý a studený Finger food
Prvé hlavné jedlo

Prvé hlavné jedlo
Druhé hlavné jedlo

Druhé hlavné jedlo
Dezert

Dezert
Foto z tréningu. Toto je komplet tím. Zľava: Chef - Milan Poloha, Chef asistent - Šimon Madzik, Chef asistent - Slavomír Sabol, Kapitán - Peter Krištof, Chef - Goran Marjanovič, Chef – Marian Pšak, Chef - Marek Madzik, Manager – Marek Broda

Foto z tréningu. Toto je komplet tím. Zľava: Chef - Milan Poloha, Chef asistent - Šimon Madzik, Chef asistent - Slavomír Sabol, Kapitán - Peter Krištof, Chef - Goran Marjanovič, Chef – Marian Pšak, Chef - Marek Madzik, Manager – Marek Broda
Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK