PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/18627/obycajne_zahrady_s_neobycajnymi_dizajnovymi_prvkami.html

Obyčajné záhrady s neobyčajnými dizajnovými prvkami

Podnikateľka Daniela Šofraneková, ktorá v roku 2018 založila firmu Guba design, vnáša do obyčajných záhrad neobyčajné kreatívne a umelecky originálne dizajnérske prvky. Podnikateľka so zváračkou v ruke tvrdí, že ľudia si stále potrebujú zvyknúť, že záhrada nie je len tráva a stromy. Že v záhrade je pekná aj lavička, ohnisko, fontána... aspoň jeden, možno netypický artefakt. Niekedy to chce len trošku fantázie. Pani Daniela pri svojej práci používa momentálne najčastejšie corten, alebo klasickú oceľ, betón, nerez, ale ako sama tvrdí, nevie, pri akom materiáli sa zastaví.

Čo ste vyštudovali a ako ste sa dostali k podnikaniu?

Vyštudovala som Obchodnú akadémiu a k podnikaniu som sa dostala postupne. Mala som zamestnanie, ktoré ma až tak veľmi nenapĺňalo - kancelárska práca. Keďže môj manžel podniká, je spolumajiteľom záhradného centra, chceli sme podnikanie niečím rozšíriť - ozvláštniť. Po absolvovaní niekoľkých výstav v zahraničí sme videli priestor na trhu, rozhodli sme sa ponúknuť fontány, mobiliár, ohniská a ďalšie produkty, ktoré spríjemnia a zjemnia vzhľad záhrad. Keďže nerobíme veľkoprodukciu a väčšina výrobkov je vyrobená na mieru, zákazník oceňuje originalitu.

Kto navrhuje veci, ktoré robíte?

Kreslíme spolu s manželom. Často je to tak, že námety nájdeme na internete a tie si do finálnej podoby dokresľujeme a upravujeme sami. Nápady musia často dozrieť. Väčšina vecí, ktoré robíme, sú na mieru. Niektorí zákazníci prinesú fotku, čo konkrétne chcú, a v takom prípade musíme pripraviť projekt. Konzultujeme so zákazníkom presné rozmery, materiál, prípadne upravujeme pôvodný návrh.

Ak máte individuálny projekt na mieru, máte dohodu, že danú vec môžete vyrábať aj niekomu inému, alebo tento produkt ďalej neponúkate?

Väčšinou sa na to zákazníka pýtam. Ak by to bolo umelecké dielo, tak dva kusy určite rovnaké neurobíme, ale keďže sú to také praktické veci ako ohnisko, plotový dielec, toto ponúkame. Ak to zákazník povie hneď na začiatku, samozrejme dám fotku, napíšem originál - nekopírovať a s výrobou originálneho diela končíme. Takže všetko je na dohode.
Momentálne pracujem na podestách pod sochy. Teší ma, že moja práca je taká rôznorodá a môžem spolupracovať aj so sochármi.

Ako ste sa dostali k zváraniu?

Všetko sa to začalo tak, že sme sa rozhodli založiť firmu, ktorá bude ponúkať exteriérové výrobky. Dovoz zo zahraničia neprichádzal do úvahy, pretože by výrobky boli na Slovensku ťažšie predajné. A keďže si neviem predstaviť, že by som mala predávať veci, ktorým nerozumiem, tak som si povedala, že to skúsim úplne od začiatku. Mala som v pláne otvoriť si živnosť a ešte pred tým využiť všetky možnosti, ktoré úrad práce ponúka. Práve na úrade práce, keď som im povedala čo chcem robiť, čomu sa chcem venovať, sa ma opýtali, či nechcem ísť na zváračský kurz, ktorý mi aj preplatia. Tak som sa rozhodla, že to využijem a išla som zvárať.
Úspešne som celý kurz zvládla, hoci to niekedy bolo vtipné a často veľmi poučné. Už prvý deň, keď som prišla medzi samých mužov som videla, že všetci ostali zarazení, čo tam niekto ako ja robí. No po niekoľkých dňoch ma medzi seba prijali a navzájom sme si pomáhali, aj si robili kamarátske vylomeniny :-). To, že zváranie je mužské povolanie som zistila napríklad aj tým, že v škole mali iba jednu šatňu – pánsku ...
Práve tu som sa naučila, že ku každému dielu, ktoré vyrábam potrebujem pristúpiť s čistou hlavou a pokorou, a že s trpezlivosťou sa dá všetko zvládnuť.

Podnikáte od roku 2018. Ako sa vyvíjal objem Vašich zákaziek?

Prvý rok bol zoznamovací, pomáhala som aj manželovi v práci, pracovala som aj na svojich veciach. Výrobky sme vystavili v manželovej firme a postupne u zákazníkov začali vzbudzovať záujem. Testovali sme vkus a reakcie zákazníkov. Minulý rok nás príjemne prekvapil, vzrástol predaj a získali sme individuálne zákazky. Ako som už spomínala, niektoré objednávky sú na mieru, ale ponúkam aj také produkty, ktoré sú vyrobené a vystavené a zákazník si ich môže rovno kúpiť. Tento rok sa už črtajú aj iné zákazky, ako napríklad obklad krbu a plotové dielce z cortenu.

Dnes je veľa šikovných podnikateľov, ktorí sa znova vracajú ku tradičným hodnotám.

Je to momentálne taký boom. Našťastie. Pamätám si, že boli časy, keď prišli veľké nadnárodné spoločnosti a ponúkali nábytok a doplnky, produkciu vo veľkých množstvách. Vtedy neboli remeselníci žiadúci. Našťastie sa to zmenilo, aj vďaka médiám, ktorých vplyv je ozaj silný a vidíme to aj na predaji.

Tým, že cestujeme na rôzne výstavy a veľtrhy a sledujeme svetové trendy, často prichádzame na náš trh s materiálom niekoľko rokov vopred. Ale predávať sa to zvyčajne začne až potom, ako to niekto ukáže, predvedie. Takto to bolo aj s cortenom, ľudia naň nereagovali, lebo tu na Slovensku nepoužíval a nebol „videný“. Teraz je to už o niečo lepšie, hlavne vďaka architektom, a som rada, že k tejto cortenovej osvete môžeme prispieť svojou tvorbou aj my.

Máte v Prešove a v okolí nejakú konkurenciu?

V Prešove asi nie je firma, ktorá by tvorila z cortenu. Podobne s cortenom pracujú aj podniky v Pezinku a Rajci. Potom sú tu ešte kováči a to je zase iná kategória, tým myslím umeleckých kováčov.

Ste jednou z našich prvých klientok NPC Prešov. Aké všetky podujatia ste u nás absolvovali?

Zúčastnila som sa na niekoľkých odborných seminárov, absolvovala som krátkodobé odborné poradenstvo a zúčastnila som sa aj medzinárodného odborného podujatia – výstavy v Mníchove.

Všetko sa to začalo tak, že som sa stretla s jednou kamarátkou, ktorá sa ma opýtala, či viem o tom, že existuje taká možnosť získať poradenstvo a dokonca zadarmo. Keď som sa trochu pochybovačne zatvárila, tak povedala, že je to financované z fondov EÚ. Tak sa mi tá myšlienka začala páčiť a rozhodla som sa využiť túto možnosť. Dohodli sme si stretnutie a ja som prišla do priestorov, kde ste v tom čase sedeli. Bola tam pani, ktorá mi ponúkla individuálne poradenstvo a keď som sa opýtala, čo si mám pod tým predstaviť, pani odpovedala napríklad web. A vďaka expertovi, ktorý so mnou pracoval, sa mi pod jeho dohľadom podarilo vytvoriť webovú stránku, čo bol pre mňa obrovský krok. A keďže to bolo na začiatku môjho podnikania, veľmi mi to pomohlo. Povedala som si, že je to fajn a keď začali prichádzať ponuky na semináre, tak som si začala vyberať a navštevovať aj tie. Priznávam, že mi to dávalo veľa – nové poznatky, noví ľudia a nové kontakty. A školitelia boli výborní. Keď odprezentovali to, čo mali pripravené, často boli ochotní sedieť a diskutovať o našich problémoch, odpovedať na naše otázky. Veľmi to pomohlo. Najmä preto, lebo na viacerých úradoch mi neboli ochotní alebo schopní poradiť. Na jednom z úradov pani povedala, že podľa toho čo vyrábam, ani neexistujem, lebo designové výrobky do exteriéru nie sú zaradené do SK NACE :-). Najviac ma iritovalo to, že na úradoch sú schopní viacerými cestami povedať, ako sa niečo nedá a v NPC boli podnety – vieš, že môžeš toto, alebo že sa dá tamto?

Ten, kto sedí doma, sa nič nenaučí. Treba chodiť medzi ľudí, pýtať sa, čítať... A presne takouto cestou som sa dostala na medzinárodné odborné podujatie do Mníchova aj ja. Keď sa objavila výzva, tak som si povedala, že to skúsim. Vyplnila som doklady a začala som hľadať výstavy. Ešte sa pamätám, že bola nedeľa a boli sme na návšteve u rodičov, keď mi došiel mail. Manželovi som vtedy povedala: „Baľ sa! Ideme na výstavu!“ Veľmi sme sa tešili. Mali sme vstupy na 4 dni a priznávam sa, že každý deň sme sa uchodili. Ale celé to splnilo svoj účel. Nadviazali sme nové kontakty a načerpali inšpiráciu.

Ak chodievame aj s manželom na výstavy, tak len na medzinárodné. Niektoré sú určené len pre podnikateľov, a niektoré aj pre verejnosť. Napríklad práve Mníchov bol otvorený aj pre verejnosť. Bol tam napríklad jeden stánok, kde predávali grily do domácností. A vedľa bol ďalší, kde ste si mohli kúpiť mäso, ktoré bolo pripravené na grile z firmy, ktorá ich predávala. Tak mal zákazník možnosť vidieť, ako gril funguje a či mu chutí to, čo bolo na grile pripravené.

Výstavy, ktoré sú určené len pre registrovaných podnikateľov, sú oveľa väčšie a výstavné kóje sú rozdelené tematicky. V jednej časti sú len grily, v inej napríklad len slnečníky, lehátka... prídete ďalej a tam je napríklad len 10 vystavovateľov, ktorí ponúkajú pohony na markízy alebo komponenty pre závlahárov. Takéto výstavy bývajú zvyčajne veľmi náročné. V rukách plán, kde sa čo nachádza, škrtáte, kde ste už boli a rozmýšľate čo chcete ešte ďalší deň stihnúť. No hoci sú tieto výstavy určené zvyčajne pre väčších hráčov, určite sa oplatí absolvovať minimálne jednu takúto výstavu ročne.

Čo plánujete v budúcnosti? Plánujete predaj aj v zahraničí?

Nuž, zahraničie je už rozplánované. Vďaka NPC, kde sme čerpali dlhodobé odborné poradenstvo, sme spustili nový e-shop a momentálne pracujeme na jazykovej mutácii. Chceli by sme začať Českou republikou, kde plánujem otvoriť aj kamennú predajňu. A k tomu sa ešte bude robiť nemecká alebo anglická mutácia stránky.

Rozhovor vznikol v Národnom podnikateľskom centre v Prešove – inštitúcie typu one-stop shop – poskytujúcej komplexnú systematickú podporu a odborné poradenstvo pre malých a stredných podnikateľov, i pre záujemcov o podnikanie v 7 regiónoch Slovenska, okrem BSK.

Pripravili: Renáta Madzinová a Miroslava Klimovičová.

 
6.2.2020 | Autor: Renáta Madzinová a Miroslava Klimovičová | Národné podnikateľské centrum v Prešove | čítané: 3801 krát