PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/18608/gabriela_marcinkova-predpokladam-_ze_svina_vyvola_velku_spolocensku_diskusiu.html

Gabriela Marcinková: Predpokladám, že Sviňa vyvolá veľkú spoločenskú diskusiu

Film Sviňa sa stáva čoraz častejšou témou spoločenských rozhovorov. Už z traileru je zjavné, že pôjde o drsný film, ktorý naozaj verne znázorní realitu, ktorú dnes na Slovensku žijeme. Na premiéru v Prešove príde aj rodáčka Gabriela Marcinková.
Novinar Ondrej a asistentka Emmi ©foto Łukasz Wojciechowski
Novinar Ondrej a asistentka Emmi ©foto Łukasz Wojciechowski

Film Sviňa sa dostane na slovenské filmové plátna veľmi za horúca. Iba pred pár dňami tvorcovia absolvovali poslednú kontrolnú projekciu a už 5. februára o 18.30 hod. sa uskutoční premiéra v prešovskom Cinemaxe. Premiéra bude o to lákavejšia, že sa jej zúčastnia aj tvorcovia filmu Mariana Čengel Solčanská a Rudolf Biermann a hlavní protagonisti Jozef Vajda, Daniela Droppová, Petra Dubayová, Andrej Remeník a rodáčka z Prešova, Gabriela Marcinková.

Práve s ňou sme sa o jej pocitoch z nakrúcania porozprávali.
Akú postavu ste vo filme Sviňa stvárnili?
V tomto filme hrám dievčinu, ktorá sa vo svojom živote naučila využívať predovšetkým svoje prednosti vizuálneho charakteru na to, aby dostala veci, o ktorých si myslí, že sú v živote podstatné. To som povedala takto nonšalantne a trošku jej takýmto vyjadrením pridala.

Prečo by ľudia podľa vás mali tento film vidieť?
Prvé, čo mi napadlo, bolo, že lebo je to strašné. Je to hrozné, všetko, čo sa tam udeje. Ale myslím to v tom dobrom slova zmysle, že my, Slováci, sa musíme asi pozerať na strašné a hrozné veci, aby sme si uvedomili, kde žijeme a aby sme zmobilizovali svoje sily na to, aby sa niečo zmenilo.

Aké boli vaše prvé pocity, keď ste si prečítali scenár?
Prvé pocity po prečítaní scenáru boli asi také, že či už sme pripravení na tento film. A druhý pocit bol otázkou, že prečo nie? Že veľmi rada budem súčasťou tohto filmu, ktorý, predpokladám, vyvolá veľkú spoločenskú diskusiu.

Ako sa vám hrali tie strašné veci?
Ja som postavu Emmi prijala najmä kvôli tomu, že je to pre mňa výzva. Pretože tento typ postavy - bez toho, aby som chcela vyzerať lepšia, ako som - je mi mimoriadne vzdialený. A práve preto som ju chcela hrať, lebo keď hercovi poviete, že tá postava je niečo úplne iné, ako si ty, tak ako prvé povie, že jasné, to chcem hrať! Cítila som výzvu dostať do tejto postavy celú dávku istoty, s ktorou v tomto svete žije, a zároveň hlúposti, s ktorou viem, že sa asi žiť nemá. Verím, že som pod vedením režisérov dostala do tej postavy to, čo v nej malo byť a to, ako tú postavu videli aj oni.

Lístky na slávnostnú premiéru filmu Sviňa v Prešove s účasťou tvorcov a hercov si môžete kúpiť už dnes v kinách siete Cinemax. Viac o filme Sviňa nájdete na www.filmsvina.sk

 
28.1.2020 | Autor: Perla Žinčíková | Kultúra a voľný čas | čítané: 4803 krát