PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/18606/tajomstvo_dlhovekosti_podla_101-rocnej_oslavenkyne.html

Tajomstvo dlhovekosti podľa 101-ročnej oslávenkyne

V týchto dňoch oslávila krásne 101. narodeniny Prešovčanka Irena Hajduková. Večne usmiata a dobre naladená oslávenkyňa vás hneď pri podaní ruky nakazí dobrou náladou, úsmevom a obrovskou chuťou do života.

101-ročnej oslávenkyni zablahoželal aj viceprimátor mesta Prešov Vladimír Feľbaba. Ten neváhal a usmiatej pani Ireny sa hneď opýtal na tajomstvo jej dlhovekosti. Pani Irena so širokým úsmevom odpovedala: „Úsmev. Keď je človek mrzutý, viete, že ho niečo trápi. A to ho potom zožiera. Človek, ktorý sa usmieva, má radosť zo života. Treba všetko brať s úsmevom, " hovorí milá oslávenkyňa, ktorá gratulantov počas oslavy zabávala veselými príhodami zo školských čias.

Obdivuhodná pamäť a nikdy nevädnúci úsmev, takto by sme mohli charakterizovať pani Hajdukovú, ktorá bola v mladosti výbornou žiačkou a nezaprie ani svoje umelecké cítenie. Prítomným na oslave zaspievala dve piesne a hostí potešila aj básňou, ktorú sama zložila pred 55 rokmi.

Irena Hajduková je najstaršia zo šiestich súrodencov. V mladosti účinkovala v speváckom zbore i v divadelnom krúžku. Po celý život ju napĺňala práca krajčírky. Šila najmä svadobné šaty a doma má krásnu galériu fotiek, ktoré jej poslali nevesty, pre ktoré ušila šaty na najkrajší deň ich života.

Tajomstvo dlhovekosti podľa 101-ročnej oslávenkyne101-ročná oslávenkyňa sa však aj v takomto úžasnom veku nedokáže nudiť. Zo starých odevov háčkuje koberčeky, ktoré s láskou rozdáva príbuzným aj hosťom.

Keď sa jej viceprimátor Vladimír Feľbaba po chvíli rozprávania pýta na to, ktoré obdobie života bolo pre ňu najkrajšie, bez váhania odpovedá: „Všetky obdobia v živote mali svoje čaro. Všetky som mala najradšej. A to čaro robí rodina, treba si vážiť rodinu."

S manželom Andrejom, ktorý bol od nej o 12 rokov starší, vychovali tri deti - dvoch synov a dcéru. Pani Hajdukovej robí radosť aj 9 vnúčat a 5 pravnúčat. O manželovi hovorí s láskou v očiach. Vraj stačilo, aby sa na seba pozreli, a už si rozumeli.

Pani Hajduková stále sleduje správy i dianie vo svete. Má už problémy s chôdzou, ale je samostatná. Jej úžasná pamäť, pútavé rozprávanie a široký úsmev na tvári dodávajú energiu aj mladým ľuďom v jej okolí a je tak len ťažké uveriť, že patrí k najstarším Prešovčankam. Sama sa úhľadne podpísala aj do pamätnej knihy mesta Prešov.

Pani Irene Hajdukovej želáme najmä pevné zdravie a veľa krásnych a radostných chvíľ v kruhu najbližších.

 
24.1.2020 | Pridal: Redakcia pis.sk | Spoločnosť | čítané: 1298 krát