PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/18600/predpremiera_filmu_svina_sa_v_presove_uskutocni_za_pritomnosti_tvorcov_a_hercov.html

Predpremiéra filmu Sviňa sa v Prešove uskutoční za prítomnosti tvorcov a hercov

Film Sviňa je tým filmom, ktorý by si mal pozrieť každý. Aj preto filmu venujú veľkú pozornosť nielen tvorcovia, ale aj jeho protagonisti, ktorí sa osobne zúčastnia predpremiéry v meste Prešov. Rezervovať si miesto na slávnostnej predpremiére je možné už dnes.

Film Sviňa je tým filmom, ktorý by si mal pozrieť každý. Aj preto filmu venujú veľkú pozornosť nielen tvorcovia, ale aj jeho protagonisti, ktorí sa osobne zúčastnia predpremiéry v meste Prešov. Rezervovať si miesto na slávnostnej predpremiére je možné už dnes.




Film podľa bestselleru Arpáda Soltésza Sviňa, ktorý je inšpirovaný životom. A smrťou. Príbeh o sexe, smrti a peniazoch v jednej malej európskej krajine.

Pre všetkých, ktorí chcú film nielen vidieť, ale s jeho tvorcami o ňom aj trochu diskutovať, je to ideálna príležitosť. Zo strany hercov pritom ide o nie úplne štandardnú podporu filmu.

Veria totiž, že film Sviňa je jedným z tých, ktoré je nutné vidieť. Prečo?

Jozef Vajda: “Pretože všetky tieto situácie sa donekonečna opakujú. Ttíto ľudia vznikajú a vyrastajú stále, stále, stále ďalší a ďalší. Jednoducho existujú. A preto vznikol tento film, aby sme sa vedeli varovať, chrániť, aby sme vedeli zabrániť tomu, aby takéto zlo vznikalo naďalej. A ja si myslím, že sa to podarí, keď budeme k sebe úprimní, čestní a keď si priznáme, že tieto veci jednoducho existujú, pomenujeme ich a ukážeme na ne. To má za úlohu tento film a ja verím, že na neho prídete a uvedomíte si, o čo tu ide.”

Marko Igonda: “Je to zrkadlo doby. Myslím si, že každý mladý človek by ho mal vidieť, pretože sila, ktorá z neho ide, tá až absurdita situácií, o ktorých si možno človek povie, že to nie je možné, tak zrazu vidí, že to možné je. A môže pocítiť aj tie následky. Je to určite dobré zrkadlo, ktoré treba vidieť.”

Gabriela Marcinková: “Lebo je to strašné. Je to hrozné, všetko, čo sa tam udeje. Ale myslím to v tom dobrom slova zmysle, že my, Slováci, sa musíme asi pozerať na strašné a hrozné veci, aby sme si uvedomili, kde žijeme a aby sme zmobilizovali svoje sily na to, aby sa niečo zmenilo.”

Andrej Remeník: “Ja viem, že momentálne sa to na bežného človeka žijúceho na Slovensku valí z každej strany. Sú toho plné médiá, plné noviny, už sa to pretavuje aj do umeleckej formy. Ale myslím, že tento film ide ešte o čosi hlbšie, ešte o čosi viac nazerá do kuchyne, kde tento bordel a hnis varia. Myslím, že je dôležité, aby ľudia vedeli, v akej krajine žijú, i keď ten pohľad je hrozný a človeka to ubíja, frustruje a nasiera. Ale je dôležité vidieť to, pretože dlho sme pred tým zatvárali oči, nič sme neriešili a radšej sme si okopávali ten svoj dvorček a zametali pred svojím prahom a politiku sme riešili iba v deň volieb či deň pred voľbami. A práve sa nám to vypomstilo a teraz sa môžeme len diviť, že kto to vlastne dopustil, prečo sa to stalo. Tento film môže nabudiť ľudí, aby sa o politiku aktívnejšie zaujímali, aby nedopustili, aby sa tu znova rozbujnelo niečo takéto. Aby sme vedeli dupnúť na ruky.”

V meste Prešov sa slávnostná predpremiéra uskutoční v kine Cinemax 5. februára o 18.30 hod. K hosťom budú patriť autor knižnej predlohy Arpád Soltész, dvojica scenáristov, režisérov a producentov Mariana Čengel Solčanská a Rudolf Biermann, herci Jozef Vajda, Gabriela Marcinková, Daniela Droppová, Petra Dubayová a Andrej Remeník.
Lístky na slávnostnú predpremiéru s účasťou tvorcov a hercov je možné zakúpiť v sieti kín Cinemax už dnes.

 



 
22.1.2020 | Autor: Perla Žinčíková | Kultúra a voľný čas | čítané: 2679 krát