Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Prešovský kraj predstaví čaro svojho vidieka - ITF SLOVAKIATOUR 2020

Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska spoločne s Prešovským samosprávnym krajom pozývajú všetkých záujemcov objaviť jeho krásy na medzinárodný veľtrh cestovného ruchu ITF SLOVAKIATOUR 2020. Expozícia Prešovského kraja sa bude tento rok niesť v znamení témy - Čaro vidieka.

„Svetová organizácia cestovného ruchu zameriava svoje tohtoročné aktivity na podporu vidieckeho cestovného ruchu a agroturistiky. V tomto zmysle sme sa aj my rozhodli pre takúto formu expozície a prezentácie Prešovského kraja. Práve vidiecke pamiatky, monumenty, kultúra a stále udržiavané tradície robia Prešovský kraj pestrým a výnimočným, “ uviedol výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska, Martin Janoško. „Medzinárodný veľtrh cestovného ruchu je len začiatkom našich ďalších aktivít, ktoré by mali v tomto roku smerovať k podpore vidieka. Medzi nimi je i projekt Otvorené chrámy, v rámci ktorého by sme radi sprístupnili v konkrétnych časoch viaceré drevené chrámy v regióne severovýchodného Slovenska, “ dodáva Janoško.

Expozícia Prešovského kraja bude aj tento rok umiestnená v strede haly B výstaviska Incheba Expo Bratislava od 23. do 26. januára. Podstatu stánku tvoria ľudové motívy – symboly, čipka či fotografie vidieckej časti Prešovského kraja. Chýbať nebudú ani ľudové kroje z oblastí Šariš a horný Zemplín. KOCR Severovýchod Slovenska pre návštevníkov svojho stánku pripravila i tento rok zaujímavý program, ktorý sa začne v úvodný deň vernisážou fotografií Jana Štovku (MQEP) pod názvom Rock na dzedzine. Už tradične v tento deň, 24. januára o 12:30, prebehne odovzdávanie ocenení ankety Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja. Laureáti si tento rok prevezmú ceny z rúk predsedu PSK Milana Majerského a predsedu KOCR Severovýchod Slovenska Michala Sýkoru.
V nasledujúce dni bude program pokračovať rôznym kultúrnym programom, ako aj kvízmi, v rámci ktorých môžu záujemcovia vyhrať vecné ceny. Pre každého návštevníka stánku budú k dispozícii prezentačné materiály a publikácie všetkých členov KOCR Severovýchod Slovenska (Prešovský samosprávny kraj, oblastné organizácie cestovného ruchu - Horný Zemplín Horný Šariš, Vysoké Tatry-Podhorie, Tatry-Spiš-Pieniny, Región Vysoké Tatry, Severný Spiš Pieniny, Šariš Bardejov, Šariš Pestrý Región), ako i siete hotelov na Slovensku SOREA a spoločnosti KARLOFF, ktorá bude prezentovať svoj produkt TATRATEA.

Zaujímavosti o Prešovskom kraji

Príroda ako z rozprávky:
Turisti si v Prešovskom kraji naozaj prídu na svoje. Do územia kraja zasahuje päť národných prírodných parkov (Tatranský národný park, Národný park Nízke Tatry, Pieninský národný park, NP Poloniny a Slovenský raj). Najväčším lákadlom je nepochybne európska destinácia Vysoké Tatry. Turistika a lyžovanie v slovenských veľhorách, viac ako 600 km značkovaných chodníkov, vysokohorské chaty či malebné plesá sú zahraničným turistom dobre známe. Rovnako tak malebné Pieniny so splavom Dunajca a pohostinnými Goralmi. Čoraz väčšiu pozornosť pútajú tajomné Poloniny s Parkom tmavej oblohy. Tu si môžete vychutnať hviezdne nebo bez svetelného znečistenia. Výnimočnosť prírodného bohatstva Prešovského kraja podčiarkujú aj dve chránené krajinné oblasti a až 180 chránených území kraja. Okrem toho nájdete v tomto zelenom kraji množstvo prírodných unikátov a rarít v podobe skalných útvarov, tiesňav a nádherných výhľadov.

Bohatstvo kultúrnych pamiatok: 
Na území Prešovského kraja sa nachádza vyše 4000 väčších i menších kultúrnych pamiatok! Toto číslo vysoko prevyšuje ostatné kraje a predstavuje až 1/4 všetkých kultúrnych pamiatok na Slovensku.  Prešovský kraj má preto aj prívlastok Kraj kultúrnych pamiatok. Červený Kláštor s herbárom lietajúceho mnícha Cypriána, Solivar v Prešove, Duklianske bojisko s exponátmi bojovej techniky alebo múzeum zakladateľa pop artu Andyho Warhola v Medzilaborciach. To je len malá ochutnávka z bohatej ponuky.

UNESCO: 
Na Slovensku je do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO zapísaných sedem lokalít.  Až štyri z nich sa nachádzajú v Prešovskom kraji! Levoča, Spišský hrad a kultúrne pamiatky okolia, historické centrum Bardejova, drevené chrámy Karpatského oblúka a Karpatské bukové pralesy.

Historické skvosty: 
Slovensko je krajina malá územím, ale veľká históriou. Svedčia o tom i početné historické pamiatky, ktoré sú úplne alebo z časti zachované až dodnes. V Prešovskom kraji nájdete 2 veľké hrady, 14  zrúcanín, 6 kaštieľov a paláce.

Podzemné bohatstvo: 
Prešovský kraj má viac ako 400 prameňov podzemných vôd, minerálnych aj termálnych. Mnohé z nich sú voľne prístupné, veľké množstvo sa využíva v kúpeľníctve a  aquaparkoch. A nezabudnime ani na jaskyne (Belianska jaskyňa a Zlá diera) a na jedinečné Slovenské opálové bane. Najstaršie a najväčšie opálové bane na svete si môžete užiť počas originálnej prehliadky, nachádzajú sa v katastrálnom území obce Červenica pri Prešove.

Unikátne drevené kostolíky: 
Pokochajte sa pohľadom na 27 unikátnych drevených chrámov, ktoré sú doslova pastvou pre oči. Niektoré z nich sú postavené bez jediného klinca. V roku 2008 boli štyri z nich zapísané medzi svetové kultúrne pamiatky UNESCO (Hervartov,  Bodružal,  Ladomirová,  drevený artikulárny kostol v Kežmarku).

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK