Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

XXIV. Gorazdov literárny Prešov

Začiatok vianočného adventu bol aj v tomto roku v živote začínajúcich literárnych autorov spätý so súťažou Gorazdov literárny Prešov, ktorá v svojej 24 ročnej tradícii patrí k jednej s najstarších literárnych súťaží.

V  priestoroch malej scény Divadla J. Záborského v Prešove sa aj v tomto roku stretli autori, ktorí prispeli do tejto súťaže a ktorých práce boli ocenené ako najkvalitnejšie. 30. november bol dňom, keď sa konalo slávnostné vyhlásenie výsledkov XXIV. ročníka Gorazdovho literárneho Prešova, celoštátnej súťaže v tvorbe duchovnej poézie, prózy a drámy s medzinárodnou účasťou.

Vyhlasovateľmi podujatia boli Prešovský samosprávny kraj, Divadlo Jonáša Záborského – útvar osvetovej činnosti Prešov, Spoločnosť svätého Gorazda Bratislava, Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov. Spoluvyhlasovateľmi súťaže boli v tomto roku Cyrilometodská spoločnosť Bratislava, Gorazdus n. o. Prešov, Knižnica P. O. Hviezdoslava Prešov, Matica slovenská Martin, Oblastná rada Matice slovenskej Prešov, Rada Konferencie biskupov Slovenska pre vedu, vzdelanie a kultúru, Spolok sv. Cyrila a Metoda Michalovce, Spolok sv. Vojtecha Trnava, Spolok slovenských spisovateľov a Svetové združenie Slovákov v zahraničí. Podujatie sa ako súčasť XXX. svätogorazdovských dní na Slovensku a Dekády svätého Gorazda na Slovensku 2016 – 2025 konalo už po jedenástykrát pod záštitou exprezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča.

Súťaž si ako svoje základné ciele vymedzuje prispieť k poznaniu života a diela sv. Gorazda, iniciovať tvorbu duchovnej poézie, prózy a drámy na Slovensku, vytvárať platformu pre odborné usmerňovanie predmetnej tvorby a tvorivého dialógu autorov. Tieto ciele zaujali aj v tomto roku mnohých autorov, o čom svedčí ich účasť na súťaži ako aj úroveň zaslaných príspevkov. Súťaž bola vyhlásená v máji 2019 a do októbra sa do nej zapojilo 87 autorov z celého Slovenska, a to tak , že do sekcie prózy prispelo 36, do sekcie poézie 38 a do sekcie drámy 1 autor. Do súťaže sa zapojilo 36 detských prispievateľov.

Ich tvorbu hodnotila porota v zložení prof. Marta Součková, PhD. , PhDr. Peter Karpinský PhD. , Mgr. Katarína Hrabčáková, PhD. ktorí udelili 24 cien a o umiestnení literárnych autorov rozhodli nasledovne:

POÉZIA
1. miesto: Magdaléna Martišková, Topoľčany, 2. miesto: Júlia Rakovská, Smolenice, 2. miesto: Adam Kollár, Stará Ľubovňa, 3. miesto: Natália Timaniková, Stará Ľubovňa

ČESTNÉ UZNANIE:
Mária Barnovská, Stará Ľubovňa, Barbora Langová, Stará Ľubovňa, Ema Fröhlichová, Stará Ľubovňa, Marek Jaroš, Stará Ľubovňa, Zuzana Martišková, Topoľčany, Jana Cigániková, Slovenský Grob

PRÓZA
1. miesto: Magdaléna Martišková, Topoľčany, 2. miesto: Zuzana Martišková, Topoľčany, 3. miesto: Mária Barnovská, Stará Ľubovňa

ČESTNÉ UZNANIE:
Kristína Leonhard, Zvolen, Jana Cigániková, Slovenský Grob
1. miesto: Katarina Melcherová, Stará Ľubovňa, 2. miesto: Ema Rusiňáková, Stará Ľubovňa, 2. miesto: Katarína Chmeliarová, Stará Ľubovňa, 3. miesto: Martina Kovalčíková, Stará Ľubovňa, 3. miesto: Tina Strenková, Stará Ľubovňa

ČESTNÉ UZNANIE:
Marianna Ibrahimi, Topoľčany, Terézia Kažová, Kapušany, Soňa Čandíková, Stará Ľubovňa, Johana Holotňáková, Stará Ľubovňa

Cena neziskovej organizácie Gorazdus pri SSOŠ Elba v Prešove
Kristína Leonhard, Zvolen, Terézia Kažová, Kapušany

Cena oblastnej rady Matice slovenskej v Prešove
Marek Jaroš, Stará Ľubovňa, Soňa Čandíková, Stará Ľubovňa

K prítomným autorom sa prihovoril v zastúpení prešovského otca arcibiskupa , metropolitu Jána Babjaka kancelár a riaditeľ ABÚ Mgr. Michal Sopko, za Maticu slovenskú predseda prezídia Matice slovenskej PaedDr. Miroslav Holečko a riaditeľka Domu MS v Prešove Mgr. Sláva Jurková.

V slávnostnom umeleckom programe vystúpil Zbor sv. Romana Sladkopevca pri Gréckokatolíckom kňazskom seminári bl. biskupa Pavla, Petra Gojdiča V interpretácii Mgr. Júlie Čurillovej odznela báseň Tomáša Repčiaka z knihy Na vydaj. Texty víťazných poetov boli zarecitované v podaní študentky ZUŠ M. Moyzesa v Prešove v réžii PaedDr. Márie Kuderjavej, PhD.

Po slávnostnom programe bol zúčastneným podaný slávnostný obed a v poobedňajších hodinách sa uskutočnil rozborový seminár za účasti porotcov a autorov.
Všetci ocenení autori si odniesli do svojich domovov diplomy a zborník zostavený z ich prác, knižné publikácie a vecné ceny, ktoré im darovali vyhlasovatelia a spoluvyhlasovatelia súťaže. Podujatie z verejných fondov podporil FPU.

Gorazdov literárny Prešov sa za uplynulých 24 rokov svojej existencie stal domovom pre začínajúcich literárnych autorov vnímajúcich duchovno ako základ svojej tvorby a aj v tomto roku opätovne potvrdil svoj význam v ich tvorbe. Pripájame sa k slovám predsedu poroty PhDr. Petra Karpinského, PhD. a v mene poroty, aj v našom, by sme sa chceli poďakovať všetkým, ktorí do súťaže poslali svoje diela za to, že nás opäť duchovne a umelecky obohatili. Tešíme sa na vás pri štvrťstoročnici Gorazdovho literárneho Prešova – na jubilejnom 25. ročníku súťaže.

Dr. Holečko - MS

Dr. Holečko - MS
Júlia Čurillová

Júlia Čurillová
Mgr.M.Sopko - ABÚ

Mgr.M.Sopko - ABÚ
Mgr.S.Jurková-MS

Mgr.S.Jurková-MS
odovzdavanie cien

odovzdavanie cien
porota

porota
víťazi

víťazi
Zbor bl. R.Sladkopevca

Zbor bl. R.Sladkopevca
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK