Nedeľa, 28. apríl 2024
Meniny má Jarmila | zajtra Lea

XXIV. Gorazdov literárny Prešov

Začiatok vianočného adventu bol aj v tomto roku v živote začínajúcich literárnych autorov spätý so súťažou Gorazdov literárny Prešov, ktorá v svojej 24 ročnej tradícii patrí k jednej s najstarších literárnych súťaží.

V  priestoroch malej scény Divadla J. Záborského v Prešove sa aj v tomto roku stretli autori, ktorí prispeli do tejto súťaže a ktorých práce boli ocenené ako najkvalitnejšie. 30. november bol dňom, keď sa konalo slávnostné vyhlásenie výsledkov XXIV. ročníka Gorazdovho literárneho Prešova, celoštátnej súťaže v tvorbe duchovnej poézie, prózy a drámy s medzinárodnou účasťou.

Vyhlasovateľmi podujatia boli Prešovský samosprávny kraj, Divadlo Jonáša Záborského – útvar osvetovej činnosti Prešov, Spoločnosť svätého Gorazda Bratislava, Gréckokatolícke arcibiskupstvo Prešov. Spoluvyhlasovateľmi súťaže boli v tomto roku Cyrilometodská spoločnosť Bratislava, Gorazdus n. o. Prešov, Knižnica P. O. Hviezdoslava Prešov, Matica slovenská Martin, Oblastná rada Matice slovenskej Prešov, Rada Konferencie biskupov Slovenska pre vedu, vzdelanie a kultúru, Spolok sv. Cyrila a Metoda Michalovce, Spolok sv. Vojtecha Trnava, Spolok slovenských spisovateľov a Svetové združenie Slovákov v zahraničí. Podujatie sa ako súčasť XXX. svätogorazdovských dní na Slovensku a Dekády svätého Gorazda na Slovensku 2016 – 2025 konalo už po jedenástykrát pod záštitou exprezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča.

Súťaž si ako svoje základné ciele vymedzuje prispieť k poznaniu života a diela sv. Gorazda, iniciovať tvorbu duchovnej poézie, prózy a drámy na Slovensku, vytvárať platformu pre odborné usmerňovanie predmetnej tvorby a tvorivého dialógu autorov. Tieto ciele zaujali aj v tomto roku mnohých autorov, o čom svedčí ich účasť na súťaži ako aj úroveň zaslaných príspevkov. Súťaž bola vyhlásená v máji 2019 a do októbra sa do nej zapojilo 87 autorov z celého Slovenska, a to tak , že do sekcie prózy prispelo 36, do sekcie poézie 38 a do sekcie drámy 1 autor. Do súťaže sa zapojilo 36 detských prispievateľov.

Ich tvorbu hodnotila porota v zložení prof. Marta Součková, PhD. , PhDr. Peter Karpinský PhD. , Mgr. Katarína Hrabčáková, PhD. ktorí udelili 24 cien a o umiestnení literárnych autorov rozhodli nasledovne:

POÉZIA
1. miesto: Magdaléna Martišková, Topoľčany, 2. miesto: Júlia Rakovská, Smolenice, 2. miesto: Adam Kollár, Stará Ľubovňa, 3. miesto: Natália Timaniková, Stará Ľubovňa

ČESTNÉ UZNANIE:
Mária Barnovská, Stará Ľubovňa, Barbora Langová, Stará Ľubovňa, Ema Fröhlichová, Stará Ľubovňa, Marek Jaroš, Stará Ľubovňa, Zuzana Martišková, Topoľčany, Jana Cigániková, Slovenský Grob

PRÓZA
1. miesto: Magdaléna Martišková, Topoľčany, 2. miesto: Zuzana Martišková, Topoľčany, 3. miesto: Mária Barnovská, Stará Ľubovňa

ČESTNÉ UZNANIE:
Kristína Leonhard, Zvolen, Jana Cigániková, Slovenský Grob
1. miesto: Katarina Melcherová, Stará Ľubovňa, 2. miesto: Ema Rusiňáková, Stará Ľubovňa, 2. miesto: Katarína Chmeliarová, Stará Ľubovňa, 3. miesto: Martina Kovalčíková, Stará Ľubovňa, 3. miesto: Tina Strenková, Stará Ľubovňa

ČESTNÉ UZNANIE:
Marianna Ibrahimi, Topoľčany, Terézia Kažová, Kapušany, Soňa Čandíková, Stará Ľubovňa, Johana Holotňáková, Stará Ľubovňa

Cena neziskovej organizácie Gorazdus pri SSOŠ Elba v Prešove
Kristína Leonhard, Zvolen, Terézia Kažová, Kapušany

Cena oblastnej rady Matice slovenskej v Prešove
Marek Jaroš, Stará Ľubovňa, Soňa Čandíková, Stará Ľubovňa

K prítomným autorom sa prihovoril v zastúpení prešovského otca arcibiskupa , metropolitu Jána Babjaka kancelár a riaditeľ ABÚ Mgr. Michal Sopko, za Maticu slovenskú predseda prezídia Matice slovenskej PaedDr. Miroslav Holečko a riaditeľka Domu MS v Prešove Mgr. Sláva Jurková.

V slávnostnom umeleckom programe vystúpil Zbor sv. Romana Sladkopevca pri Gréckokatolíckom kňazskom seminári bl. biskupa Pavla, Petra Gojdiča V interpretácii Mgr. Júlie Čurillovej odznela báseň Tomáša Repčiaka z knihy Na vydaj. Texty víťazných poetov boli zarecitované v podaní študentky ZUŠ M. Moyzesa v Prešove v réžii PaedDr. Márie Kuderjavej, PhD.

Po slávnostnom programe bol zúčastneným podaný slávnostný obed a v poobedňajších hodinách sa uskutočnil rozborový seminár za účasti porotcov a autorov.
Všetci ocenení autori si odniesli do svojich domovov diplomy a zborník zostavený z ich prác, knižné publikácie a vecné ceny, ktoré im darovali vyhlasovatelia a spoluvyhlasovatelia súťaže. Podujatie z verejných fondov podporil FPU.

Gorazdov literárny Prešov sa za uplynulých 24 rokov svojej existencie stal domovom pre začínajúcich literárnych autorov vnímajúcich duchovno ako základ svojej tvorby a aj v tomto roku opätovne potvrdil svoj význam v ich tvorbe. Pripájame sa k slovám predsedu poroty PhDr. Petra Karpinského, PhD. a v mene poroty, aj v našom, by sme sa chceli poďakovať všetkým, ktorí do súťaže poslali svoje diela za to, že nás opäť duchovne a umelecky obohatili. Tešíme sa na vás pri štvrťstoročnici Gorazdovho literárneho Prešova – na jubilejnom 25. ročníku súťaže.

Dr. Holečko - MS

Dr. Holečko - MS
Júlia Čurillová

Júlia Čurillová
Mgr.M.Sopko - ABÚ

Mgr.M.Sopko - ABÚ
Mgr.S.Jurková-MS

Mgr.S.Jurková-MS
odovzdavanie cien

odovzdavanie cien
porota

porota
víťazi

víťazi
Zbor bl. R.Sladkopevca

Zbor bl. R.Sladkopevca
Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK