PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/18514/vystava_najkrajsich_fotografii_presovskeho_kraja_je_kompletna.html

Výstava najkrajších fotografií Prešovského kraja je kompletná

Výber najkrajších fotografií Prešovského kraja, ktoré zaslali fotografi do súťaže Choď a foť 2019, môže verejnosť vidieť na putovnej výstave. Prvou zastávkou bude už tradične Divadlo Jonáša Záborského v Prešove, kde sa výstava začne vernisážou pre širokú verejnosť. Vernisáž je naplánovaná na 17. decembra.
Pozvánka

Do siedmeho ročníka fotografickej súťaže Choď a foť bolo prihlásených 431 súťažných záberov v štyroch tematických kategóriách. Súťaž každoročne organizuje Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. O víťazoch rozhodla odborná porota, ktorej predsedal známy fotograf Jano Štovka (MQEP), ktorý je zároveň podpredsedom APFSR (Asociácia profesionálnych fotografov Slovenskej republiky). Ďalšími členmi poroty boli Martin Krystýnek (MQEP, predseda APFSR), Stano Mihalík (člen APFSR, FAC fotoateliér Prešov) a Ladislav Biath (Ephoto Slovakia).

Putovná výstava je zostavená z víťazných a finálových fotografií, spolu ide o 47 záberov. Fotografie sú vytlačené na veľkých formátoch, čo umocňuje vizuálny zážitok.

Slávnostná vernisáž sa uskutoční 17. decembra o 17.00 hod. vo foyer Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Pozvaná je široká verejnosť.   Na vernisáži budú zároveň odovzdané ceny víťazom súťaže.

Úlohou profesionálnych i amatérskych fotografov bolo zachytiť krásy a zaujímavosti Prešovského kraja. Aj tento rok bolo prihlásených najviac záberov v kategórii Príroda (222). Medzi obľúbené lokality patrili národné parky a úchvatné výhľady, ktorými sa severovýchodné Slovensko môže pýšiť. Z kategórie príroda vzišla aj snímka ocenená cenou predsedu poroty, ktorej autorkou je Lucia Petrušová s názvom Zamrznuté štrbské pleso. Výstavu doplnila v piatok 6. decembra posledná snímka, ktorá získala najviac hlasov (1562) na FB stránke Severovýchod Slovenska. Jej autorom je Tomáš Šefčík Na bežkách za západom.

„Výstava spája jedinečné zábery prírody, kultúry, histórie a športových aktivít, ktoré zvečnili amatérski i profesionálni fotografi v Prešovskom kraji. Aj takouto formou priblížime verejnosti krásy nášho kraja, fotografie je možné vidieť i na sociálnych sieťach a v rozmanitých propagačných materiáloch, “ uviedol k výstave Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Výstava bude v priestoroch DJZ umiestnená do konca januára 2020, vidieť ju môže verejnosť v čase konania predstavení v hlavnej budove DJZ. Z divadla sa výstava vo februári presunie do ďalších miest Prešovského kraja. Každoročne putujú zábery aj do zahraničia.

Najkrajšie fotografie Prešovského kraja 2019: https://www.severovychod.sk/clanok/najkrajsie-fotografie-presovskeho-kraja-2019

 
9.12.2019 | Autor: František Baláž | Kultúra a voľný čas | čítané: 1195 krát