Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Na pošte sú príslušníci finančnej správy vyťažení na maximum

Pobočka Colného úradu (CÚ) Bratislava Pošta dostáva v týchto dňoch na colnú kontrolu od prepravcu denne približne 40 000 tisíc zásielok.

V prípade dovozu z tretích krajín prostredníctvom Slovenskej pošty a. s. príslušníci finančnej správy upozorňujú, že treba dodržať pokyny uvedené v „Poštovom oznámení“. Bez toho, aby príjemcovia mali pri sebe všetky potrebné dokumenty, nie je možné zásielku colne prerokovať.

Desiatky tisíc balíkov z Číny či z ďalších krajín mimo EÚ evidujú v týchto dňoch príslušníci finančnej správy na bratislavskej poštovej pobočke. Slovenská pošta a. s. ako prepravca im v týchto dňoch predkladá denne na colnú kontrolu približne 40 000 tisíc zásielok. Všetky predložené poštové zásielky príslušníci finančnej správy priebežne spracovávajú. Pri dovoze zásielok z tretích krajín prostredníctvom prepravcu Slovenská pošta a. s. si treba pozorne prečítať pokyny uvedené na „Poštovom oznámení“. Často sa totiž stáva, že príjemcovia prídu colne prerokovať zásielku bez toho, aby si priniesli internetovú objednávku tovaru v zásielke.

V prípade, že CÚ má k dispozícii všetky potrebné doklady k colnému konaniu, vydá rozhodnutie v colnom konaní, ktorým vymeria colný dlh, najneskôr nasledujúci deň po predložení dokladov prepravcom. Colný dlh pozostáva z cla, DPH či spotrebnej dane. Aby ho CÚ mohol vypočítať, musí mať k dispozícii doklad potvrdzujúci skutočne zaplatenú cenu za tovar v zásielke spolu s poštovným za jej prepravu. Ideálne je, ak sa tento doklad nachádza priamo v zásielke. Ak doklad o hodnote nie je priložený, zásielka sa uloží u prepravcu v sklade dočasne uskladneného tovaru a ten písomne informuje príjemcu o ďalšom postupe a potrebe predloženia dokladov. Príjemca ďalej komunikuje s prepravcom.

Zásielky zasielané z tretích krajín sú oslobodené od cla, ak hodnota zásielky nepresahuje 150 eur. To, že je zásielka oslobodená od cla neznamená, že je oslobodená aj od DPH. Zásielky sú oslobodené od DPH, ak ich hodnota nepresahuje 22 eur, v tomto prípade príjemca neplatí nič. Oslobodenie sa však nevzťahuje na alkoholické výrobky, parfumy a toaletné vody, tabak a tabakové výrobky. Od 1. januára roku 2021 sa treba pripraviť na zmenu pri platení DPH. Do platnosti vstúpi Smernica EÚ, na základe ktorej budú všetky dovážané zásielky z tretích krajín podliehať platbe DPH.

Informácie o colnom konaní pre verejnosť možno nájsť na portáli finančnej správy v časti "Tovar prepravovaný poštou".

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 3,7 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK