Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

A svetlo bolo ako vo dne

Výstava fotografií v Univerzitnej knižnici PU venovaná 75. výročiu bombardovania Prešova Červenou armádou.

Dvadsiateho decembra uplynie 75 rokov od bombardovania Prešova lietadlami Červenej armády, bombardovania, o ktorom sa mlčalo 45 rokov a ani dnes, 30 rokov po páde komunizmu, sa o tejto tragickej dejinnej udalosti veľa nehovorí a ani nepíše. Nečudo preto, že o tom vie len málo Prešovčanov.

Nočný nálet takmer 150 sovietskych bojových lietadiel 15. stíhacej leteckej divízie sa začal krátko pred 19. hodinou – signalizovali ho zavýjajúce sirény a tzv. Stalinove sviece (svetlice), ktoré oblohu nad Prešovom rozžiarili do biela. Po nekonečných 80 minútach jeho trvania bolo okrem niekoľkých vojenských cieľov zničených aj značné množstvo civilných, cirkevných či štátnych budov. Bolo zničené takmer celé mesto – z celkového počtu 2050 domov bolo poškodených až 1700, pričom úplne zničených bolo 85. Najviac boli zdevastované budovy na Hlavnej (Hlinkovej) a Slovenskej ulici, okrem kaviarní, oboch kín a divadla boli o. i. poškodené aj františkánsky kostol s kláštorom a tiež sídlo gréckokatolíckeho biskupa P. P. Gojdiča.

Presný počet ľudských obetí dodnes nie je známy. Odhaduje sa, že pri zničení väznice nemeckého gestapa na Konštantínovej ulici bolo zabitých viac ako 120 ľudí, paradoxne však nie Nemcov, ale ich väzňov. Okrem nich pravdepodobne zahynulo až 150 nevinných civilistov, prevažne z radov obyvateľov Šarišsko-zemplínskej župy – dobová tlač ešte týždne po bombardovaní uverejňovala zoznamy padlých.

Výstava fotografií v Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) pod názvom A SVETLO BOLO AKO VO DNE poukazuje na nezmyselnosť celej tejto sovietskej vojenskej akcie na konci 2. svetovej vojny. UK PU pripravila výstavu predovšetkým z archívnych materiálov doc. Ľudovíta Petraška. Okrem sedemnástich veľkoformátových fotografií zbombardovaného Prešova sú prezentované aj ukážky z dobovej tlače, a to tak nemeckej, ako aj slovenskej (24 článkov). Vystavená je aj publikácia doc. Petraška o bombardovaní Prešova (s rovnomenným názvom ako výstava), ktorú vydalo v roku 2016 Vydavateľstvo Prešovskej univerzity.

Výstava bola sprístupnená dňa 25. novembra 2019 v Centrálnej študovni UK PU v Prešove (Ul. 17. novembra 1) a potrvá mesiac.

Foto: UK PU a archív Ľ. Petraška

Foto: UK PU a archív Ľ. Petraška
Foto: UK PU a archív Ľ. Petraška

Foto: UK PU a archív Ľ. Petraška
Univerzitná knižnica Prešovskej univerzity v Prešove

Univerzitná knižnica Prešovskej univerzity v Prešove
Kniha A SVETLO BOLO AKO VO DNE

Kniha A SVETLO BOLO AKO VO DNE
Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK