PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/18461/nanovo_vyznacia_liecive_singletracky_vbardejovskych_kupeloch.html

Nanovo vyznačia liečivé singletracky v Bardejovských Kúpeľoch

Nové značenia liečivých singletrackov (cyklochodníkov) v Bardejovských Kúpeľoch a ich okolí chce ešte do konca tohto roka zrealizovať Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) "ŠARIŠ"-Bardejov.
Liečivé singletracky značky
Liečivé singletracky značky

Sieť navzájom prepojených štyroch liečivých singletrackov – Rodinný, Napoleon,  Čerešenka a Herkules a dve nadväzujúce cyklotrasy Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch, majú spolu dĺžku takmer 10 km. Informoval o tom Radomír Jančošek, riaditeľ OOCR "ŠARIŠ“-Bardejov.

"Doterajšie značenie priamo v teréne už nevyhovovalo, vyžadovalo si opravu a modernizáciu. Navyše bolo poškodené poveternostnými vplyvmi, či chýbalo, ako to bolo pri poslednom singletracku Herkules, vybudovanom pred rokom. Nové dizajnovo aj materiálovo vylepšené značenie by sme chceli inštalovať ešte do konca tohto roku. Opravia sa aj niektoré opotrebované mostíky. Záleží však na tom, či nám bude priať počasie. Chceli by sme to urobiť čím skôr. Realizáciou nového značenia je poverený Štefan Vasilov, ktorý  navrhol nové značenie trasy a so svojimi priateľmi sa svojpomocne starajú o singletracky a spolupracujú pritom s OOCR Šariš-Bardejov. Dúfame, že značenie v novom formáte priláka ľudí a prispeje k bezpečnosti na singletrackoch, " povedal R. Jančošek.

Štefan Vasilov k tomu dodal: "Pôvodné značenia turistických trás a singletrackov v Bardejovských Kúpeľoch na mapách sú plne dostačujúce a prehľadné. Žiaľ je to iba na mapách. V lesoch a na chodníkoch je to trochu iná vec a je potrebná obmena a zvýraznenie, o čo sa snažíme. Nové značenia budú mať hlavne liečivé singletracky, teda všetky cyklochodníky v Bardejovských Kúpeľoch. Pribudnú nové značky "Ideš v protismere“. A ostatné značky budú vymenené a zmodernizované.“

Martin Tarkanič z grafického štúdia, ktorý realizuje výrobu nových značiek k výberu materiálov povedal: "Predošlé značenie sa kvôli poveternostným vplyvom rýchlo poškodilo, lebo fólia sa vplyvom tepla a chladu začala odlepovať od podkladu. Navrhol som preto použiť iné materiály, odolnejšie voči týmto vplyvom. Ako podklad sme vybrali DIBOND® - sendvičovú dosku s jadrom z polyetylénu a krycími vrstvami z hliníkových plechov, s hrúbkou 0,3 mm, ktorá sa vyznačuje veľmi nízkou hmotnosťou a zároveň veľkou pevnosťou v ohybe. Medzi ďalšie vlastnosti patrí výborná odolnosť proti poveternostným vplyvom, dokonale hladký povrch, ľahké opracovanie a ohýbanie. Túto dosku potom prelepíme reflexnou striebornou fóliou. Pretože má zo všetkých fólii najsilnejšie lepidlo, mala by odolať vonkajším vplyvom dlhodobo. Zároveň budú značky viditeľné aj pri zníženej viditeľnosti, prípadne v noci, keď na nich zasvieti svetlo baterky. Graficky motív chcem vyrezať na plotri do liatej fólie, lebo tá má na rozdiel od bežnej monomerickej, lepšie rozťažné vlastnosti, pretože má pamäť a nebude sa odlepovať ani zmenou teploty praskať.“

Š. Vasilov ďalej poznamenal, že cyklisti a ostatní turisti neraz reagovali na značenie turistických trás v Bardejovských Kúpeľoch a okolí: "Ľudia sa pýtali, kde parkovať, ako sa dostať na single a kde je nejaké cyklopriateľské (bikefriendly) občerstvenie či káva, kde by sa dal bike pekne zaparkovať a človek by si mohol po super dni dať kávu alebo niečo zajesť." Aj preto som sa rozhodol z hŕstkou priateľov navrhnúť a vyrobiť a zaplatiť  nám naše vlastné logo, vyrobil som na vlastne náklady trička a nálepky a s pomocou OOCR Šariš-Bardejov a KTC, sa staráme aj o naše singletracky. Chceli by sme týmto spôsobom pokračovať ďalej a dotiahnuť to až do cyklo centra, kde by sa dal urobiť servis bicykla, dala by sa vypiť káva a človek by si takto dokázal oddýchnuť a povedať si aké je to tu na východe super. Ľudia nás chvália, keď upravujeme singletracky od konárov a lístia a budujeme a upravujeme trate.

Dodal, že by rád založil malú firmu, ktorá by sa oficiálne starala s pomocou OOCR ŠARIŠ-Bardejov a KTC  Bardejov a rozširovala singletracky v kúpeľoch a lákala tým nielen domácich ale aj zahraničných turistov. "Keďže som pôsobil 12 rokov vo Veľkej Británii, mám tam silné zázemie priateľov ochotných navštíviť Slovensko a Bardejovské Kúpele, žiaľ, ale potrebujeme ešte aspoň dva nové singletracky, aby sme mohli poskytnúť plný zážitok z cyklodovolenky tu u nás na Slovensku a na východe. Budeme robiť všetko preto, aby sa nám to podarilo, " uzavrel Š. Vasilov.

Liečivé singletracky a cyklocesty v okolí Bardejova sú prepojené aj na slovenskú časť cyklookruhu Aquavelo, ktorý spolu na území Poľska a Slovenska zahŕňa viac ako 230 kilometrov cyklistických trás. Projekt spája poľské a slovenské kúpeľné mestečká v slovensko-poľskom pohraničí. Ide o  úsek medzi kúpeľmi Bardejovské Kúpele, Krynica, Muzsyna, Szczawnica, s bodmi záujmu, pamiatkami, faunou, flórou (PROJEKT TRASY ROWEROVEJ MUSZYNA- BARDEJOV).

Výnimočná ponuka destinácie
Región Bardejova a Bardejovských Kúpeľov patrí v rámci miest prepojených Aquavelom už teraz medzi turisticky najvyhľadávanejšie destinácie. Nikde inde na Slovensku nie je v rámci jedného regiónu taká široká ponuka historických pamiatok UNESCO, drevených kostolíkov, skanzenov a to v kombinácii s prameňmi minerálnych vôd a známymi historickými kúpeľmi. V lete môžu turisti využívať množstvo turistických trás, cyklotrás a následne si oddýchnuť v kúpeľných a wellness zariadeniach. Bohatosť a rozmanitosť regiónu láka množstvo turistov, čo otvára možnosti a príležitosti pre šikovných ľudí, ktorí majú možnosť sa v oblasti cestovného ruchu uplatniť. Turistický potenciál regiónu sa stále zvyšuje. Prijatím Svidníka do OOCR „ŠARIŠ“ – Bardejov sa ponuka výrazne obohatila o atrakcie vojenskej histórie, spojenej hlavne s bojmi na Dukle.

 
30.11.2019 | Autor: Zuzana Kučová | Kultúra a voľný čas | čítané: 1630 krát