Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Mesto Prešov ocenilo najkrajšie predzáhradky, balkóny aj okolia vchodov

V Prešove sme už po tretíkrát spoznali výhercov najkrajších predzáhradok, balkónov či okolí vchodov do bytových domov. Najlepším na radnici odovzdala ceny osobne primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

„Mám radosť z toho, že sa súťaž o najkrajšiu predzáhradku stala tradíciou a medzi Prešovčanmi sa teší veľkej obľube. Dôkazom je to, že sa nám do tejto súťaže každým rokom prihlasuje stále viac ľudí, ktorí svojou prácou skrášľujú verejný priestor. Ďakujem však aj tým, ktorí sa do súťaže neprihlásili alebo sa neumiestnili na popredných priečkach, pretože svoju prácu robia s veľkou láskou a radosťou, a obetujú jej takmer všetok svoj voľný čas, “ uviedla primátorka Andrea Turčanová pri oceňovaní prvých miest z každej kategórie.

Záhradka celej rodiny

Víťazkou kategórie o najkrajšiu predzáhradku pred rodinným domom sa stala pani Martina Ovšáková, ktorá si svoju záhradku pestuje už druhý rok. S pomocou architektky vytvorili pred domom na Jantárovej ulici v Prešove krásnu oázu pokoja. „Nechceli sme mať plot, chceli sme otvorený priestor, tak sme urobili iba nízky živý plot, " hovorí sympatická Prešovčanka, ktorá zeleň vo svojej záhradke udržiava tak, aby mala záhrada pekný tvar aj v zime. „Najviac sa mi páči to, že vždy niečo kvitne. Všetko sú trvalky, trochu cibuľovín a hlavne trávy. Postupne si to spolu s rodinou tvoríme. Dokonca, deti si boli od susedov vypýtať starý vtáčí domček, ktorý sme opravili a máme ho v záhradke. Celé je to naše spoločné dielo, " usmieva sa.

V kategórii Najkrajšia predzáhradka sa na druhom mieste umiestnil pán Igor Čičko z Malkovskej ulice a bronzovú priečku si odniesol pán Ján Ťukot z Prostějovskej ulice.

Raj pre deti aj dospelých

V kategórii Najkrajší balkón sa porote najviac páčil balkón pani Moniky Gondekovej z Prostějovskej ulice. Kreatívna Prešovčanka šikovne využila priestor veľkého balkónu, ktorý postupne zapĺňala kvetinami. Teraz jej ho obdivujú všetci susedia. „Mám rada ružovú farbu, tak som to ladila do ružovej. Začínala som malými kvetináčmi a postupne som dopĺňala ďalšie kvety. Teraz ich tu je viac ako 20, " nadšene hovorí o svojom krásnom diele.
Na balkón doplnila aj sedenie, aby si mohla po práci dopriať pravú domácu pohodu. „Je to veľmi príjemné si po práci sadnúť na balkóne do kresla, dať si čaj a len tak sa pozerať na tie kvety a zeleň. Aj deti tu rady jedia a hrajú sa, " dodáva.

Druhé miesto v tejto kategórii patrí balkónu pani Daniely Tkáčovej z Prostějovskej ulice a tretí najkrajší balkón môžu Prešovčania vidieť u pána Mariána Kolpáka na Ul. 17. novembra.

Obetavá starostlivosť pre radosť všetkých

Najkrajší vchod do bytového domu majú Prešovčania bývajúci v jednom z panelákov na Karpatskej ulici. Stará sa oň s láskou pani Eva Belišová, pre ktorú je to relax a zároveň veľká radosť. Pani Belišová sa pred desiatimi rokmi prisťahovala zo Šrobárovej ulice na Karpatskú ulicu a odvtedy sa o vchod stará. „Najprv som okolo chodníka nasadila kvety a kvitnúce kríky, ale začali tam spávať bezdomovci. Všetci vraveli, že mi to nevydrží, " hovorí aktívna seniorka, ktorú to však neodradilo a v starostlivosti o zeleň pokračovala ďalej. Teraz je priestor, ktorý skrášľuje, plný krásnych kvetov. „Mám túto prácu veľmi rada. Vyzerá to úplne jednoducho, no aj tak sa tu každý zastaví, dokonca aj deti. Robí mi to veľkú radosť, " usmieva sa Prešovčanka.

Druhý najkrajší vchod pred bytovým domom je dielom pani Márie Kovaľovej z ulice Federátov v Prešove. Tretie miesto si v tejto kategórii podelili dve šikovné susedky z ul. Arm. gen. Svobodu, Elena Tomašová a Alžbeta Kmecová.

Súťaž určenú pre Prešovčanov, ktorí bývajú v rodinných domoch a obytných domoch na území mesta vyhodnocovala porota zložená z odborných pracovníkov Mestského úradu. Tá ocenila hlavne to, že Prešovčania pri úprave verejných priestranstiev postupujú v súlade s platnými predpismi a svojou prácou skrášľujú verejný priestor.

Martina Ovšáková_Jantárová ulica

Martina Ovšáková_Jantárová ulica
Martina Ovšáková_Jantárová ulica

Martina Ovšáková_Jantárová ulica
Monika Gondeková_ Prostějovská ulica

Monika Gondeková_ Prostějovská ulica
Monika Gondeková_ Prostějovská ulica

Monika Gondeková_ Prostějovská ulica
Eva Belišová_Karpatská ulica

Eva Belišová_Karpatská ulica
Eva Belišová_Karpatská ulica

Eva Belišová_Karpatská ulica
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK