Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Spievajú pre prezidentov, vystupujú s hviezdami: Košice privítajú newyorský zbor Harlem Gospel Choir

Kto niekedy zažil skutočný americký gospel vie, aký intenzívny zážitok to môže byť. A je úplne jedno akú vieru vyznávate, alebo či vôbec veríte. Harlem Gospel Choir, jeden z najprominentnejších zborov v Spojených štátoch prinesie neskutočnú silu hlasov do Košíc. Stane sa tak už 30. novembra v Historickej radnici.

História Harlem Gospel Choir siaha už do roku 1986, keď ho založil Allen Bailey, aby vďaka nemu získal finančné prostriedky pre detskú charitu. Momentálne ho tvorí 40 spevákov. Vystupujú tak v dvoch skupinách. Jedna z nich spieva každý týždeň v domácom New Yorku a druhá jazdí po celom svete. Harlem Gospel Choir totiž okrem Spojených štátov a Európy vystupuje aj v Austrálii, Ázii a Afrike. Aj preto sa Harlem Gospel Choir predstavil už niekoľkokrát na Slovensku, naposledy v roku 2013, keď s veľkým úspechom spieval hity Stevieho Wondera. Zároveň bol Harlem Gospel Choir vraj úplne prvým americkým gospelovým zborom, ktorý v našej krajine zaspieval.

Spievajú pre prezidentov, hrávajú s top hviezdami
Okrem toho newyorský chór vystupoval alebo nahrával s takými menami svetovej hudby ako U2, Diana Ross, Pharrell Williams, Keith Richards alebo Gorillaz. Vystupovali aj pred dvoma prezidentmi USA - Barackom Obamom a Jimmym Carterom a tiež pred Juhoafrickým prezidentom Nelsonom Mandelom.

Hudba otrokov
Gospel je hudba, ktorá je navždy spojená s afro-americkou kultúrou. Jej korene siahajú až do 18. storočia, kedy sa africká kultúra začala v Amerike miešať s kresťanskou vierou. Čierny gospel pomáhal otrokom vyrovnávať sa s ťažkými pomermi a neskôr sa stal jedným zo základných pilierov hudobných žánrov ako blues, soul alebo rock and roll.

Vystupovanie zborov je tak spojené s výraznými vokálnymi harmóniami, tlieskaním, tancom a pozitívnou atmosférou, ktorá dokáže publikum strhnúť. Na koncerte Harlem Gospel Choir môže každý návštevník očakávať, že bude na konci spievať, tlieskať a dupať nohami a že sa nakazí pozitívnou energiou zo scény.

Nesmrteľné hity v Košiciach
Zároveň bude počuť krásne klasiky žánru, akým je nesmrteľná Oh Happy Day alebo Amazing Grace. A keďže bude menej ako mesiac pred Vianocami, mal by mať koncert aj trochu sviatočnej atmosféry.

Vstupenky na dvojhodinové vystúpenie v Starej radnici v Košiciach, ktorý sa uskutoční 30. novembra o 19. hodine, predáva na svojej stránke Kino Úsmev. Prvých 100 lístkov stojí 25 eur.

Vypočujte si: “Amazing Grace”: https://www.youtube.com/watch?v=aaKf6P2nhKg

Vypočujte si: “O Happy Day”: https://www.youtube.com/watch?v=xdzoeCuVs7w

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK