Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Komajota prichádza s novou pesničkou Iba

Prešovská skupina Komajota robí priebežne na nových skladbách, ale to neznamená, že ich aj hneď uverejní. Preto má vo svojom šuflíku stále nejaké nápady. Teraz však prichádza s úplne novou pesničkou, ktorá vznikla len nedávno. Volá sa Iba a Martina Husovského k svojmu vzniku inšpirovala na základe novej zbierky básní od Michala Baláža.

„Mal som voľnejšie obdobie a uvažoval nad druhým pokračovaním projektu The Ružbachs. Čítal som novú zbierku básní Michala Ružbacha, ktorý je autorom textu a vypálilo to tak, že sa nám viac hodila do Komajoty, “ spomína Martin Husovský.

Skladba, na ktorej hudobníci spolupracovali s producentom Vladom „Randy“ Gnepom, pojednáva o pokrytectve v každodennom živote, že človek trpí tým, že niečo robí nie z vlastného presvedčenia. Aby podčiarkli túto metaforu, prišiel bubeník Stano Čorej s nápadom, aby v klipe použili klauna, ktorého prácou je zabávať ľudí. Natáčalo sa v prešovskom klube Wave pod taktovkou Cube Art. V hlavnej úlohe hviezdi herec Michal Novodomský.

Komajota – Iba
https://www.youtube.com/watch?v=FsD9tEbGca4

„Človek si môže nájsť metaforu k svojmu živou v tomto texte, pretože nikdy nevie, čo bude zajtra, preto už „iba jeden deň“. Možno sa zajtra nič nestane, možno si človek bude spievať tú istú pesničku. A takisto tie masky, ktoré nosíme. Ten klaun, je to jeho práca, aby zabával ľudí, a musí sa tak tváriť. Podobne ako my musíme robiť nejakú činnosť, pretože je to tak správne, “ dodáva Martin Husovský.

Hudobníci, ktorí vyrastali prevažne na muzike deväťdesiatych rokov, stále hľadajú inšpirácie v nových kapelách, zvukoch, či inom prístupe. „Boli by ste prekvapení z toho, čo všetko počúvame cestou na koncert alebo v štúdiu. Možno je to aj reakcia na to, ako sme presýtení istými žánrami a to je na hudbe najkrajšie, sloboda, že ti niekto nemôže niečo zakázať alebo prikázať, “ zamýšľa sa spevák.

Komajota si k novinke pozvala hudobných hostí. Už tradične sa k nim pridal ich koncertný gitarista Juraj Kováč, husle aranžoval Martin Jeriga a na nahrávke sa podieľali tiež huslistky Zuzana Oráčová a Kamila Dujavová. Skupina momentálne pracuje na viacerých singloch a pozvala si k spolupráci Bohuša Hajducha z Papyllonu a Maja Jenča z Frequency.

foto: smARTin

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK