Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V  rusínskom DAD kladú v hre Známy neznámy otázky o podstate človečenstva

Otázky spojené s doterajšou históriou ľudstva nastoľuje inscenácia Známy neznámy, ktorej premiéru na piatok 18. októbra chystá umelecký kolektív Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Na dnešnej tlačovej besede hosťujúci režisér predstavenia Anton Korenči konštatoval, že inscenácia prináša len otázky, odpovede sú na divákovi. „Nechajme ich na neho, “ povedal.

Známy neznámy
Známy neznámy

Jedna základná otázka sa celým predstavením vinie a je o samej podstate človeka, človečenstva – kto sme. Na jej vizuálnu interpretáciu zvolil A. Korenči metódu autorského divadla s výraznou mierou improvizácie. Literárnou predlohou – ale vo veľmi voľnej podobe – hry je text vojvodinského Slováka Vladimíra Hurbana Vladimirova Homo sapiens, ktorý napísal v roku 1924. Ako pripomenul A. Korenči VHV sa hral viackrát v slovenských divadlách, ale táto hra má slovenskú premiéru. Pre samotného režiséra ide o prvé umelecké stretnutie s DAD. „Robilo sa mi tu vynikajúco, herecký kolektív je nadaný, disciplinovaný a pri tvorbe hry mimoriadne aktívny, “ poznamenal tento absolvent réžie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave (nar. 1986), pokračovateľ divadelnej tradície rodu Korenči, keďže jeho dedo bol herec a otec je režisér.

Tak režisér, ako aj riaditeľ DAD Marián Marko pripomenuli, že predstavením v takejto interpretačnej forme nadväzujú na autorské divadlo Blaha Uhlára, ktorý pod strechou DAD (vtedy ešte Ukrajinského národného divadla – UND) tvoril koncom 80. rokov. „Najslávnejším“ bolo predstavenie Sens nonsens.

V inscenácii vzhľadom na jej podobu niet ústrednej dejovej postavy, účinkuje spolu 10 členov hereckého tímu DAD. Zdenka Kvasková na tlačovej besede podčiarkla, že vďaka režisérovmu prístupu mohol každý herec prísť so svojím nápadom a pokúsiť sa ho dostať do javiskovej podoby. „Samozrejme, improvizácia dominovala na skúškach, teraz sa už držíme toho, čo sme nacvičili, predstavenie nemôže byť chaosom, “ dodala. A. Korenči poznamenal, že nechcel, aby herci boli bábkami v jeho rukách, preto ho potešilo, že príležitosť využili a prišli s tvorivými príspevkami. „Ide vskutku o kolektívne dielo, “ uzavrel.

Mária Zubajová je autorkou scény, kostýmy navrhla Silvia Korenči Zubajová, o scénickú hudbu sa postaral Marián Zavarský. Keďže do značnej miery ide o pohybové divadlo, tak členom inscenačného tímu je aj choreografka Renata Ptačin (všetci ako hostia, tak ako v pozícii dramaturga inscenácie Adriana Totiková).

DAD ako jediné profesionálne divadlo na Slovensku hrá svoje predstavenia v rusínskom jazyku a toto má originálny názov Пoзнатый Непознатый (pri úpravách textu do rusínčiny spolupracoval Petro Medviď). Je v 74. sezóne (vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo pod názvom UND) v poradí 379. premiérou, prvou v sezóne 2019/2020. Na jej realizáciu DAD získalo dotáciu z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín SR. Podobnú podporu DAD dostane aj na druhú premiéru v novej sezóne. M. Marko informoval, že na 6. decembra pripravujú novú hru pod názvom Zostali hlupákmi. Zahrajú ju v ukrajinskom jazyku.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK