Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

LEGENDARIUM: 12 miest, ktoré nevynechajte vo Svidníku a okolí

Keď sa povie dovolenka a Svidník, možno si poviete, že tento kút Slovenska vám absolútne nič nehovorí. Budete však prekvapení, čo všetko táto lokalita ponúka! Vydajte sa po stopách legendy o kuchárovi/vojakovi Vasiľovi a spoznajte tento čarovný región s celou rodinou. Deti budú nadšené a vy spokojní – okrem oddychu a zábavy ich tu zároveň naučíte mnoho užitočného o našej (najmä vojnovej) histórii.

Vydajte sa po stopách legiend a spoznajte skvelé miesta na výlety pre celé rodiny. Na vybraných miestach získate ku vstupnému zdarma komiks o legendách a súťažnú nálepku Legendarium. Za nálepky je možné počas leta získavať zľavy na vstupné a zároveň sa zapojiť do záverečného žrebovania o hodnotné ceny pre celú rodinu.

Komiksy a nálepky získaš:

Vyhliadková veža - Dukla (nálepka Dukla), web

Vojenské historické múzeum, Svidník (nálepka Dukla), web

Skanzen, Svidník (Múzeum ukrajinskej kultúry) (nálepka Vasiľ), web

1. Vojenské historické múzeum, Svidník
Múzeum v tvare protitankovej míny dokumentuje priebeh ťažkých bojov, ktoré sa na severovýchode Slovenska odohrávali v prvej aj druhej svetovej vojne. V múzeu môžete vidieť autentické fotografie z bojov, osobné pamiatky, rôzne druhy zbraní a nálezy z bojísk o Dukliansky priesmyk. V areáli na vás čaká expozícia ťažkej bojovej techniky, kde nechýba ani lietadlo! Za návštevu získate súťažnú nálepku DUKLA. Otváracie hodiny. V tesnej blízkosti areálu sa nachádza monumentálny Pamätník sovietskej armády. Súčasťou pamätníka je vojnový cintorín, kde je pochovaných vyše 9000 sovietskych vojakov, ktorí zahynuli v priebehu Karpatsko-duklianskej operácie a pri bojoch o severovýchodné Slovensko.

2. Vyhliadková veža na Dukle
Vyhliadková veža na Dukle je vysoká 49 m. Nachádza sa na mieste, kde v októbri 1944 veliteľ 1. československého armádneho zboru v ZSSR brigádny generál Ludvík Svoboda mal jednu z veliteľských pozorovateľní počas bojov o Dukliansky priesmyk. Vo vstupnej hale veže si môžete prezrieť viaceré výstavy od nálezov zbraní, munície, výstroje Červenej armády, 1. československého armádneho zboru v ZSSR a nemeckého Wehrmachtu. Z Vyhliadkovej veže je možné vidieť široký priestor Duklianskeho priesmyku a okolia. Za vstup získate nálepku DUKLA. Otváracie hodiny

3. Pamätník na Dukle
Pamätník Československej armády na Dukle je národnou kultúrnou pamiatkou. Tento prírodný areál patrí k najnavštevovanejším miestam regiónu. Nachádza sa v blízkosti hraničného priechodu Poľsko - Vyšný Komárnik, neďaleko Vyhliadkovej veže. Pamätník je pripomenutím Karpatsko-duklianskej vojenskej operácie, ktorá sa uskutočnila na jeseň 1944. Počas bojov tu padlo vyše 60 tisíc sovietskych a československých vojakov. Pamätník vysoký 28 m je zakomponovaný do vojenského cintorína, ktorý pretína kolonáda s bronzovými tabuľami. Tabule nesú mená 1 265 padlých príslušníkov 1. čsl. armádneho zboru.

4. Skanzen vo Svidníku
Skanzen Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku je zážitkom pre všetky vekové kategórie. Na ploche 11 ha sa nachádza 50 objektov ľudovej architektúry, chalúpky pokryté slamou, mlyn, krčma či drevená cerkev. Za návštevu získate súťažnú nálepku VASIĽ.   Viac...

5. Údolie smrti
V areáli prírodného múzea (v údolí potoka Kapišovka medzi deviatimi obcami v okrese Svidník) je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky z druhej svetovej vojny. K najsilnejším miestam patrí okolie obce Kapišová, kde sa odohrali najťažšie boje s masívnym nasadením tankov. Deti sa tu doslova môžu dotknúť histórie – vyliezť na tanky, odfotiť sa a zaujímavým spôsobom získavať dôležité poznatky z našej histórie.

6. Bunkre Vyšný Komárnik
Cestou na Duklu (alebo späť) si rezervujte čas na zastávku v lesoch Vyšného Komárnika. Pozrieť si tu môžete zrekonštruovanébunkre (resp. zemľanky), v ktorých bol v r. 1944 umiestnený štáb a veliteľstvo 3. československej brigády. Do bunkrov môžete vstúpiť a prečítať si rozličné zaujímavosti o udalostiach, ktoré sa tu odohrali.

7. Aquaruthenia Svidník
Po turistike dobre padne osvieženie vo vode. Oddýchnuť a vyšantiť sa v bazénoch s rôznymi atrakciami môžete vo vodnom svete Aquaruthenia. Okrem vonkajších bazénov tu nájdete aj vnútorné bazény a wellness s celoročnou prevádzkou.

8. a 9. Múzeum ukrajinskej kultúry a Galéria Dezidera Millyho
V centra mesta Svidník sa nachádza aj Slovenské národné múzeum – Múzeum ukrajinskej kultúry, jedinečné, špecializované a najstaršie národnostné múzeum na Slovensku. Na ulici Partizánskej nájdete Galériu Dezidera Millyho v barokovom kaštieli z 18. storočia.

10. Vojnový cintorín Hunkovce
Cestou sa môžete zastaviť aj pri vojnovom cintoríne v Hunkovciach, na ktorom je pochovaných 3 100 nemeckých vojakov. V obci nájdete i drevený chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky z konca 18. storočia.

11. a 12. Drevené chrámy UNESCO – Bodružal a Ladomirová
V okolí Svidníka nájdete jedenásť drevených chrámov východného obradu, teda najviac na východnom Slovensku. Drevené chrámy v Ladomirovej a v Bodružali sú pamiatkami UNESCO. Ich architektúra a nádherný interiér si vás doslova podmania. V Bodružali sú napríklad dodnes zachované stopy po granáte, ktorý chrámom prešiel cez strechu. Určite si ich pripíšte na cestovný zoznam.

Vydajte sa po stopách legiend a spoznajte skvelé miesta na výlety pre celé rodiny.

Na vybraných miestach získate ku vstupnému zdarma komiks o legendách a súťažnú nálepku Legendarium. Za nálepky je možné počas leta získavať zľavy na vstupné a zároveň sa zapojiť do záverečného žrebovania o hodnotné ceny pre celú rodinu. Viac informácií...

Legendarium ti zároveň prináša vyše 100 tipov na výlety. Na viac ako 50 z nich môžeš získať komiks a súťažné nálepky. Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj ceny pre celú rodinu!

Kraj pod Duklou zaujal aj moderátora a cestovateľa Gregora Mareša. Inšpirujte sa jeho zážitkami, ktoré spojil s návštevou Bardejova.

Ďalšie tipy na výlety

Ceny v súťaži


Vojenské historické múzeum - VHU

Vojenské historické múzeum - VHU
Vyhliadková veža a Pamätník na Dukle - VHÚ

Vyhliadková veža a Pamätník na Dukle - VHÚ
Skanzen Svidník - Jano Štovka

Skanzen Svidník - Jano Štovka
Údolie smrti a bunkre V. Komárnik - OOCR Šariš - Bardejov

Údolie smrti a bunkre V. Komárnik - OOCR Šariš - Bardejov
Údolie smrti a bunkre V. Komárnik - OOCR Šariš - Bardejov

Údolie smrti a bunkre V. Komárnik - OOCR Šariš - Bardejov
Aquaruthenia - aquaruthenia.sk

Aquaruthenia - aquaruthenia.sk
Múzeum ukrajinskej kultúry a Galéria Dezidera Millyho - SNM Svidník

Múzeum ukrajinskej kultúry a Galéria Dezidera Millyho - SNM Svidník
Voj. cintorín Hunkovce - KOCR SVS

Voj. cintorín Hunkovce - KOCR SVS
Bodružal - Jano Štovka

Bodružal - Jano Štovka
Súvisiace články
5.9.2019 LEGENDARIUM: Malebné hrady na dosah ruky 2.9.2019 LEGENDARIUM: Videli ste už malý Slovenský raj pri Prešove? 1.9.2019 LEGENDARIUM: Medzilaborce s okolím vás prekvapia 31.8.2019 LEGENDARIUM: Spoznajte Švejkove dobrodružstvá v Humennom 31.8.2019 LEGENDARIUM: Spišská Belá - rodné mesto J. M. Petzvala 30.8.2019 LEGENDARIUM: Poloniny ponúkajú miesta, ktoré si zamilujete 29.8.2019 LEGENDARIUM: Levoča ponúka zážitky pre celú rodinu 27.8.2019 LEGENDARIUM: Ako vznikol Sabinov? 10.8.2019 LEGENDARIUM: Stará Ľubovňa a okolie ponúka nielen hrad. Očarí celú rodinu 7.8.2019 LEGENDARIUM: Kežmarok - pôvabné kráľovské mesto ukrývajúce poklad 3.8.2019 LEGENDARIUM: Vysoké Tatry plné zážitkov pre celú rodinu 30.7.2019 LEGENDARIUM: Kam s deťmi v Pieninách 28.7.2019 LEGENDARIUM: Bardejov, historické mesto ukryté pod pamiatkami UNESCO 25.7.2019 LEGENDARIUM: Ždiar - čarovný kraj pod úpätím Belianskych Tatier 23.7.2019 LEGENDARIUM: Poklady Prešova: soľ, opál a mnoho iného 21.7.2019 LEGENDARIUM: Návrat do čias rytierov i na Domašu 19.7.2019 LEGENDARIUM: Kam v Snine a okolí? Ďaleký východ vás prekvapí
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK