Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

LEGENDARIUM: Levoča ponúka zážitky pre celú rodinu

Júlia Géciová-Korponayová, oddávna známa ako Levočská biela pani, bola prvou a údajne aj jedinou ženou v celých uhorských dejinách, ktorá sa dopustila vlastizrady. Obvinená a potrestaná však bola neprávom. Neprávosť, ktorú jej spáchali, jej nedá pokoja ani dnes. Vraj ju možno občas zazrieť, ako sa túla levočskými uličkami alebo nakúka spoza mestských hradieb. Príďte sa o tom presvedčiť do Levoče!

Na vybraných miestach získate ku vstupnému zdarma komiks o legendách a súťažnú nálepku Legendarium k legende o Bielej pani. Za nálepky je možné počas leta získavať zľavy na vstupné a zároveň sa zapojiť do záverečného žrebovania o hodnotné ceny pre celú rodinu.

Komiks a nálepky získaš:
Spišské múzeum (nálepka Biela Pani), web

Múzeum špeciálneho školstva, Levoča (nálepka Vlajka), web

BIO kúpalisko Levočská dolina (nálepka Vlajka), web

Spišské múzeum, Levoča
Spišské múzeum v Levoči sa venuje sprístupňovaniu závažných tém z oblasti histórie, umeleckej histórie, archeológie i architektúry. Predstavované múzeum má viac ako 120 ročnú históriu a patrí k najnavštevovanejším na Slovensku. Vo svojej správe má štyri expozície: Historickú radnicu, Dom Majstra Pavla, Výtvarnú kultúru na Spiši a Spišský hrad. Za návštevu múzea v historickej radnici si nezabudnite vypýtať nálepku BIELEJ PANI. Mimochodom, v múzeu v radnici nájdete bielu pani aj na niekoľkých originálnych maľbách a v expozícii nechýbajú ani nástroje, ktorými sa kedysi trestali zločinci.


Múzeum špeciálneho školstva, Levoča
Múzeum funguje od novembra 1990 a sídli v budove v historickom jadre mestskej pamiatkovej rezervácie v Levoči. V máji 2017 otvorilo múzeum svoje brány v zrekonštruovaných priestoroch s novými, inovatívnymi a modernými expozíciami. Doslova vás vtiahne do sveta zmyslov a ľudského vnímania. Za návštevu si nezabudnite vypýtať nálepku VLAJKA. Viac...


BIO kúpalisko Levočská dolina
Máte chuť na osvieženie v horúcich letných dňoch? Chcete si zachytať ryby? Tak určite nevynechajte návštevu BIO kúpaliska v Levočskej Doline, kde na vás čaká jedno z najmladších kúpalísk svojho druhu na Slovenku. Kúpalisko je špecifické aj tým, že čistenie vody prebieha prirodzeným spôsobom – filtráciou cez sústavu rastlín. V areáli sa nachádza aj rybník, v ktorom je možný rybolov i bez rybárskeho lístka. Súčasťou areálu je tiež pieskovisko so šmýkalkou pre deti, trampolína, bufety, sociálne zariadenia a prezliekarne. Neďaleko od kúpaliska sa nachádza Relax centrum - v budove sa nachádza útulná reštaurácia a služby wellness. Za pobyt si nezabudnite vypýtať nálepku VLAJKA.


Ďalšie tipy na výlety:
Historické centrum Levoče (UNESCO)
Bývalá metropola starobylého Spiša patrí vďaka svojej bohatej histórii a jedinečným pamiatkam medzi turisticky najnavštevovanejšie mestá na Slovensku. Historická časť mesta spolu s Dielom Majstra Pavla je zapísaná v UNESCO. Za mohutnými hradbami sa v mestskej pamiatkovej rezervácii nachádza viac ako 300 národných kultúrnych pamiatok.

Námestie lemuje vyše 50 pôvodných meštianskych a patricijských domov – Thurzov dom s renesančnou atikou, Krupekov dom s renesančnými fasádnymi maľbami či dom Majstra Pavla s múzeum. Najatraktívnejšou súčasťou starobylého námestia je tzv. klietka hanby zo 16. storočia, ktorá sa v minulosti využívala na verejné pranierovanie.


Chrám sv. Jakuba, Oltár Majstra Pavla (UNESCO)
Dominantou obdĺžnikového námestia je Chrám sv. Jakuba zo 14. storočia. Interiér kostola krášli 11 gotických i renesančných chrámových oltárov. Hlavný oltár sv. Jakuba je najvyšším oltárom svojho druhu na svete (18,62 m). Vyrezávaný je z lipového dreva a zhotovil ho v rokoch 1507 až 1517 v dielni Majstra Pavla z Levoče.


Mariánska hora, Levoča
Každoročne na začiatku júla sa Levoča stáva miestom najväčšieho stretnutia pútnikov na Slovensku. Veriaci v dlhých zástupoch vystupujú na Mariánsku horu, ktorej dominantou je Bazilika Navštívenia Panny Márie. Miesto ponúka nádherné výhľady na okolitú prírodu a mesto Levoča. Viac...


Sivá brada
Národná prírodná rezervácia Sivá Brada sa nachádza v katastri obce Spišské Podhradie. Je to chránené územie, ktoré je okrem iného zaujímavé aj tým, že sa jedná o "živú" travertínovú plochu, ktorá sa stále rozširuje vďaka vyvierajúcej vode. Na Sivej brade vyvierajú tri minerálne pramene a v minulosti tu bol gejzír, ktorý zanikol a ostal po ňom výver bublajúcej vody. Svoj názov nesie podľa tvaru naplaveniny travertínu, ktorá pochádza z tunajšieho minerálneho prameňa. Viac...


Spišská Kapitula (UNESCO)
Navštívili ste už niekedy slovenský „Vatikán“? Slovenským „Vatikánom“ je cirkevné mestečko Spišská Kapitula, z ktorej už oddávna organizovali cirkevný život nielen na Spiši. Dominuje jej prekrásna Katedrála sv. Martina.

Spišský hrad (UNESCO)
Spišský hrad je jedným z najväčších hradných komplexov v strednej Európe. Na hrade sú v súčasnosti umiestnené muzeálne expozície Spišského múzea o dejinách hradu, stredovekých zbraniach a feudálnej justícii. Od roku 1993 Spišský hrad a kultúrne pamiatky okolia zapísali do Zoznamu pamiatok svetového dedičstva UNESCO.

MuzikMuzeum, Spišský Hrhov
V originálnom hudobnom múzeu môžete vidieť vyše 400 hudobných nástrojov. A nielen to! Mnohé z nich si môžete vyskúšať, užiť si zážitky zo zaujímavých zvukov, melódií a tónov, ktoré nástroje dokážu vylúdiť. Kontakt

Vydajte sa po stopách legiend a spoznajte skvelé miesta na výlety pre celé rodiny.

Na vybraných miestach získate ku vstupnému zdarma komiks o legendách a súťažnú nálepku Legendarium. Za nálepky je možné počas leta získavať zľavy na vstupné a zároveň sa zapojiť do záverečného žrebovania o hodnotné ceny pre celú rodinu. Viac informácií...

Legendarium ti zároveň prináša vyše 100 tipov na výlety. Na viac ako 50 z nich môžeš získať komiks a súťažné nálepky. Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj ceny pre celú rodinu!

V objavovaní Prešovského kraja pokračuje Gregor Mareš spolu s deťmi a priateľmi aj v Levoči a okolí. Aké zaujímavosti a netradičné miesta ukrýva táto lokalita si pozrite v ďalšom videu. Samozrejme aj tu sa môžete zapojiť do súťaže LEGENDARIUM.


Ďalšie tipy na výlety.

Ceny v súťaži.


Zdroj článku: KOCR Severovýchod Slovenska, www.legendarium.info

Historické centrum Levoče. Foto - Jano Štovka, KOCR Severovýchod Slovenska

Historické centrum Levoče. Foto - Jano Štovka, KOCR Severovýchod Slovenska
Múzeum špeciálneho školstva, Levoča_zdroj - Legendarium
Biokúpalisko Levočská dolina, zdroj - Rezort Levočská dolina
Historické centrum Levoče - Jano Štovka
Oltár Majstra Pavla - Jano Štovka
Mariánska hora. Foto - Jano Štovka, KOCR Severovýchod Slovenska
Sivá Brada - Ján Paulík, Choď a foť
Spišský hrad a Spišská Kapitula. Foto - Zoltán Duray, Choď a foť 2016
Súvisiace články
8.9.2019 LEGENDARIUM: Za neandertálcami a zábavou do Popradu a okolia 7.9.2019 LEGENDARIUM: 12 miest, ktoré nevynechajte vo Svidníku a okolí 5.9.2019 LEGENDARIUM: Malebné hrady na dosah ruky 2.9.2019 LEGENDARIUM: Videli ste už malý Slovenský raj pri Prešove? 1.9.2019 LEGENDARIUM: Medzilaborce s okolím vás prekvapia 31.8.2019 LEGENDARIUM: Spoznajte Švejkove dobrodružstvá v Humennom 31.8.2019 LEGENDARIUM: Spišská Belá - rodné mesto J. M. Petzvala 30.8.2019 LEGENDARIUM: Poloniny ponúkajú miesta, ktoré si zamilujete 27.8.2019 LEGENDARIUM: Ako vznikol Sabinov? 10.8.2019 LEGENDARIUM: Stará Ľubovňa a okolie ponúka nielen hrad. Očarí celú rodinu 7.8.2019 LEGENDARIUM: Kežmarok - pôvabné kráľovské mesto ukrývajúce poklad 3.8.2019 LEGENDARIUM: Vysoké Tatry plné zážitkov pre celú rodinu 30.7.2019 LEGENDARIUM: Kam s deťmi v Pieninách 28.7.2019 LEGENDARIUM: Bardejov, historické mesto ukryté pod pamiatkami UNESCO 25.7.2019 LEGENDARIUM: Ždiar - čarovný kraj pod úpätím Belianskych Tatier 23.7.2019 LEGENDARIUM: Poklady Prešova: soľ, opál a mnoho iného 21.7.2019 LEGENDARIUM: Návrat do čias rytierov i na Domašu 19.7.2019 LEGENDARIUM: Kam v Snine a okolí? Ďaleký východ vás prekvapí
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK