PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/18183/legendarium-ako_vznikol_sabinov.html

LEGENDARIUM: Ako vznikol Sabinov?

Stará legenda hovorí, že keď kráľ Belo IV. prehral bitku s Mongolmi, pri úteku pred nepriateľmi sa začal topiť v divokej rieke Torysa. Na pomoc mu prišla smelá dievčina Sabína, ktorá kráľa zachránila a doma sa oň postarala. Kráľ dal na jej prianie z vďaky za záchranu postaviť kláštor a nemocnicu, vedľa ktorých vzniklo mesto pomenované po záchrankyni Sabíne – Sabinov.

Na vybraných miestach získate ku vstupnému zdarma komiks o legendách a súťažnú nálepku Legendarium. Za nálepky je možné počas leta získavať zľavy na vstupné a zároveň sa zapojiť do záverečného žrebovania o hodnotné ceny pre celú rodinu.

Komiks a nálepky získaš:

Mestské kúpalisko Sabinov(nálepka Sabína), web

Hotel Javorná – wellness a kúpalisko(nálepka kráľ), web

Sabinov má veľký potenciál pritiahnuť do mesta mnoho turistov z celého sveta vďaka filmu Obchod na korze, ktorý sa natáčal v Sabinove. V apríli 1966 si v Los Angeles režisér Ján Kadár za tento film prevzal zlatú sošku Oscara. Na motívy filmu vznikol turistický projekt Chodník Obchod na Korze. Prejdite sa mestom - na 11 tabuliach nájdete QR kód, ktorý je prepojený na konkrétnu pasáž z filmu, ktorá sa na danom mieste natáčala. Od roku 2016 môžete v meste nájsť aj sochu Oscara, ktorá bola do mesta inštalovaná na znak pripomenutia 50. výročia získania prestížneho ocenenia. 


Mestské kúpalisko Sabinov
Teplé slnečné dni sú priam ako stvorené na čas strávený na letom kúpalisku. V Sabinove na mestskom kúpalisku na vás čaká rekreačný, plavecký aj detský bazén. Za návštevu získate nálepku SABÍNU


Wellness a kúpalisko Hotel Javorná, Drienica
Osvieženie vo vode a wellness služby ponúka aj Hotel Javorná na Drienici. Zariadenie sa nachádza v prostredí rekreačnej oblasti Drienica. Za návštevu získate nálepku KRÁĽ. 


Ďalšie tipy na výlety:
Oltárny kameň, Lysá
Na Drienici odporúčame prechádzku na Lysú. Okrem krásnej prírody môžete vidieť pamätník histórie - Oltárkameň. Obrovský balvan, ktorý nájdete východne od vrchola Lysej v blízkosti chodníka zelenej turistickej značky, je svedectvom kultových zvykov našich predkov. Po turistike máte možnosť dopriať si chutnú kávu alebo obed v hoteli Javorná. 


Socha Sabíny, Sabinov
Od roku 2014 zdobí centrum Sabinova socha Sabíny, ktorá Sabinovčanom pripomína históriu a známu legendu o statočnej dievčine. 


Spiaci mních, Kamenica
Skalný útvar Spiaci mních pri obci Kamenica je obľúbeným miestom výletov. Už zďaleka púta pozornosť nezvyčajným tvarom, ktorý pripomína postavu ležiaceho mnícha. Od cesty sa k Spiacemu mníchovi dostanete krátkou 20 minútovou prechádzkou. V teréne môžete nájsť 3 minijaskyne – Perúnovú, Káblovú a Lonovú. 


Kamenický hrad
Na vápencovom brale v pohorí Čergov leží zrúcanina Kamenického hradu. Postavili ho v roku 1248. Zmenil niekoľkých majiteľov, odolával nátlakom nepriateľov, až v roku 1556 zanikol. Dnes sa naň vďaka obnove opäť vracia život. Zdatnejší turisti zvládnu túru na hrad Kamenica spojenú s výstupom k Spiacemu mníchovi. 


Vyhliadková veža, Ľutina
Chcete si vychutnať nádherný panoramatický výhľad na Šarišskú vrchovinu a svahy Čergovského pohoria? Neváhajte navštíviť vyhliadkovú vežu v Ľutine, ktorá vám takýto výhľad zabezpečí. Veža sa nachádza v pútnickom areáli, ktorý zdobí aj unikátny miniskanzen, v ktorom nájdete 49 miniatúr drevených chrámov zo Slovenska a Ukrajiny. 


Ľudové múzeum, Brezovica
Ľudové múzeum v Brezovici je zrkadlom obce za posledných sto rokov. Príďte si pozrieť, ako sa vyrábalo plátno, ako sa tkali koberce a ďalšie predmety bežného života. Expozíciu dopĺňajú dobové fotografie. Viac...


Hradisko Lipany
Hradisko v sebe spája archeopark v podobe slovanského hradiska, historickú lukostrelnicu, zverinec a amfiteáter. Hradisko sa nachádza len 5 min od centra mesta Lipany, v krásnej tichej lokalite v tesnej blízkosti rybníkov. Viac... 

Vydajte sa po stopách legiend a spoznajte skvelé miesta na výlety pre celé rodiny.

Na vybraných miestach získate ku vstupnému zdarma komiks o legendách a súťažnú nálepku Legendarium. Za nálepky je možné počas leta získavať zľavy na vstupné a zároveň sa zapojiť do záverečného žrebovania o hodnotné ceny pre celú rodinu. Viac informácií...

Legendarium ti zároveň prináša vyše 100 tipov na výlety. Na viac ako 50 z nich môžeš získať komiks a súťažné nálepky. Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj ceny pre celú rodinu!


Ďalšie tipy na výlety

Ceny v súťaži.

Zdroj článku: KOCR Severovýchod Slovenska, www.legendarium.info

 
27.8.2019 | Pridal: Redakcia PIS | Tip na výlet | čítané: 3366 krát