Štvrtok, 02. máj 2024
Meniny má Žigmund | zajtra Galina

Prešovský rómsky festival opäť roztancuje centrum mesta

10. august bude v Prešove patriť prezentácii rómskej kultúry v podaní umelcov reprezentujúcich túto komunitu. Temperamentné tanečné i spevácke vystúpenia môžete vidieť a zažiť už po siedmykrát na Hlavnej ulici.

Prešovský rómsky festival
Prešovský rómsky festival

Prešovský rómsky festival je miestom na prezentáciu nielen profesionálnych umelcov, ale aj amatérskych spevákov či tanečníkov z komunitných centier. Touto aktivitou organizátori nepriamo podporujú aj činnosť mimovládnych organizácií, komunitných centier či základných škôl, ktoré vedú žiakov z rómskych komunít k umeniu.

„Prešovský rómsky festival si dáva za cieľ zlepšovať vzájomné vzťahy medzi rómskou minoritou a majoritou v Prešove, “ uviedol ešte vlani organizátor Roman Eštočák, ktorý prišiel s myšlienkou organizovania Prešovského rómskeho festivalu v roku 2012.

Tento rok sa 10.8.2019 od 12.00 do 15.00 na Hlavnej ulici v Prešove predstavia detské umelecké amatérske zoskupenia z komunitných centier z Veľkého Šariša, Hanušoviec nad Topľou či Sabinova, ale aj z Očovej, Roštára či Trnavy.

V rámci hlavného programu od 16.00 do 22.00 vystúpia profesionálne zoskupenia, ako Romane Čhavore Jilestar z Trnavy, Sameul Bandy z Prešova, Gipsy Saxofón Band z Hrabušíc, speváčka Anička Oláhová z Lovinobane, Gipsy Janka z Detvy, ale aj zahraniční hostia - skupiny Romane Chave a Imperio z Českej republiky.

Prešovský rómsky festival je jedným z najväčších a najvýznamnejších festivalov na Slovensku. Svojou záštitou ho aj tento rok podporila primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK