Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

V Trebišove to vedia aj sami a samé. Festival siedmykrát dokáže, že na východe pes neskapal.

30- 31. augusta 2019 sa v Trebišove bude konať siedmy ročník aktivistického festivalu, ktorý prvýkrát nesie heslo Radosť je formou odporu. Je organizovaný bez grantov a sponzorov. Účinkujúci vystupujú bez nároku na honorár a organizátormi sa tak na víkend stávajú samotní návštevníci.

Skapal Pes Fest
Skapal Pes Fest

Skapal pes fest organizujú aktivisti a aktivistky bez sponzorov či grantov už sedem rokov. „Je to akási snaha o rekonštrukciu čias, keď kultúra bola živá, bez infúzií. Naše babky a dedkovia tiež nepýtali peniaze na to, aby sa porozprávali, čo je nové vo svete, zatancovali si, pohádali sa a zase dohodli. Živá kultúra funguje aj bez pivovarov a súhlasu ministerky.“

Do it yourself princíp, ktorý je základom festivalu, bol v minulosti aj dnes využívaný mnohými aktivistickými, umeleckými aj politickými skupinami. Je to vlastne nehierarchická forma organizácie, ktorá dáva priestor každému, kto zdieľa podobný cieľ, aby prispel k výsledku. „Chceme tým ukázať, že ak je možné vyrobiť dvojdňový festival s asi štyridsiatimi účinkujúcimi, diskusiami, hrami, výstavami… dokážeme takto zorganizovať aj ďalší svet. Nemusíme nutne čakať na politikov, aby za nás vyriešili naše problémy. Dá sa to aj inak.“ Vysvetlil Viktor, jeden z organizátorov.

„Radosť je forma odporu.“
Priestor dostane mnoho iniciatív, odborníkov, kapiel, filmov, výstav umenia, umelá inteligencia, bazár, kvíz, aktivity pre deti, spoznávanie mesta a skutočne veľké množstvo ďalších aktivít. Organizátorky a organizátori sa riadili najmä dvoma princípmi: nech je to lokálne a/alebo nech to je inšpirujúce. Snažia sa tak ukázať, že aj na východe, o ktorom niektorí tvrdia, že tam nič nie je, sa deje množstvo úžasných vecí. „Nie sme apolitickí, máme svoj názor a snažíme sa ho interpretovať cez dramaturgiu nášho pšika. Podľa Danteho je v jednom pekle špeciálne miesto pre tých, čo boli v ťažkých časoch nerozhodní. Aby sme ukázali, na ktorej strane stojíme, pre siedmy ročník sme si prvýkrát zvolili heslo. Je to názov albumu našej top kapely Idles – Radosť je forma odporu. Chceme ich tým prilákať na ďalší ročník.“ dodal organizátor Viktor.

Bez headlinerov

V do it yourself kultúre sa nepatrí hovoriť o najväčších menách. No napriek tomu sa organizátori pýšia tým, že ich pozvanie prijala Saša Uhlová, dokumentaristka, rómistka, antropologička a redaktorka mnohých periodík, ktorá bude hovoriť o svojich skúsenostiach nekvalifikovanej brigádničky v rôznych nízkopríjmových zamestnaniach. Z legendárnych kapiel to budú Rozpor, spolu s ich filmom Radikálne ľudské turné, ktoré odohrali v rómskych osadách, alebo Sedatívum, víťazi jednej televíznej šou.

Hranice štátu budú musieť prekročiť veselé Lonesome hot dudes, ktoré z Rakúska prinesú smutné témy; Jesień a DJ Teddybear z Poľska, brnenskí Acute dose, rožnovský electropunk Ctib a niekoľko hraníc prejdú People As Machines, lebo k nám prídu z Mexika.

O lokálnych kapelách sa vedú žarty, že zo Skapal Pes Festu vedie cesta rovno na Pohodu. Svoje vedia Raptor Koch band, #pokora, ale aj Our Stories, či Small Town Life. Tí ale boli najskôr v Trenčíne. Jazzovo ladená bude Sisa Fehér, ale aj Peter Fedorčák – jediný známy človek zo Slovenska, ktorý hrá na Chapman stick. Inak rodák z Trebišova.

Veľký comeback čaká Citróna a Elu, ktorí s Citronela soundsytémom roky určovali zvuk košického Collossea. Zahrajú aj rezidenti z Tabačky – Grosso, Yieing a Buckowski.

Aktívna diskusia, diskutabilné umenie, umelecký aktivizmus.

Okrem spomínaných, Saša Uhlová a Datra z Rozporu, budú rozprávať o svojom pôsobení aj Amnesty International, Lesoochranárske združenie VLK, Fridays For Future a ďalšie kolektívy, ktoré vychádzajú z DIY princípov organizovania.

Uvidíme diela známych umelcov Ota Hudeca, Leny Jakubčákovej, projekt Potulnej galérie, ale aj kritické básne trebišovského outfluencera Debylka – „Ruže sú červené“. Umenie budete môcť aj sami vytvoriť na Umčo stagei, alebo si vyskúšate turnaje v retro počítačových hrách. Špeciálne miesto bude mať dielo Samuela Szaba – Daniel Andrejko – umelá inteligencia, ktorá sa snaží napodobňovať slovník, ktorý sa používa v extrémistických skupinách.

Návštevníkov z okolia už tradične láka Cykloprehliadka Trebišova, ktorou sprevádza doktor filozofie Juraj Varga. Juraj si na sobotu pripravil aj workshop s názvom Ako učíme inovatívne. Program je pripravený aj pre deti, v Deckovisku im v sobotu prečíta rozprávky v šarištine Andrea Kušnírová alebo si budú môcť vyskúšať jazdu na koni s Jazdeckým klubom Larisa.

Jeden z tohtoročných grafických motívov je aj murálne dielo v Trebišove od Mikuláša Klimčáka, ktoré nutne potrebuje záchranu. Plagát pre tento rok nám bez nároku na honorár venovala aktivistická skupina HogWash. Organizátorka Monika s úsmevom dodáva: „Vlastne všetci účinkujúci vystupujú bez nároku na honorár. Len za cestovné náklady, jedlo a spanie. Tak sa na víkend stávame komunitou, zdieľame to, čo vieme, čo nás baví. Tak sa učíme a posúvame vpred. Veď o čom je život, ak nie o tomto?“

Prečo je dôležité nečakať, že to za nás urobia iní.

„Nejde o klasický festival, kde za peniaze skonzumuješ dávku zábavy a ideš domov. Urob si sám/sama totiž neznamená, rob hocičo. Chceme to robiť zodpovedne. Vychádzame z pedagogického prístupu, demokracie a dôrazu na lokálnosť.“ uzavrela organizátorka Helka.

Skapal Pes Fest sa uskutoční 30. a 31. augusta 2019 na Sunnyho ranči, Nová Koronč, Trebišov.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK