Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Čarovná JAZYKOLA

Mnohí z nás trávia dovolenky v zahraničí, no bez ovládania cudzieho jazyka sa dohovoríme len ťažko. Rozhodli sme sa preto porozprávať s mladou ambicióznou podnikateľkou, Barborou Laputkovou, zakladateľkou Jazykoly v Prešove. Od detstva navštevovala jazykovú školu, no k učeniu angličtiny ju motivovali dve veci – seriál The Gilmore Girls a Harry Potter. Týmto dvom veciam vďačí za to, že sa učila a vie po anglicky. Už v 15. rokoch plynulo rozprávala po anglicky. Zároveň ale tvrdí, že ju nikdy nebudeme vedieť dokonale...stále sa ju učíme. Jej láska k jazykom je taká veľká, že sa učí aj francúzštinu a španielčinu, no chcela by pokračovať aj s ďalšími jazykmi. Okrem toho, že má vlastnú jazykovú školu, svoj čas venovala aj žiakom zo základnej školy Fulianka, kde niekoľko rokov učila.

Prečo ste sa rozhodli podnikať? Čo Vás k tomu viedlo?

Jednoducho som zistila, že neviem pracovať pod šéfom, ja sama si musím byť vlastným šéfom. Som taká zvláštna povaha, ktorá vždy povie to, čo si myslí a to niekedy vedie ku konfliktom.

Dlho ste premýšľali nad začiatkom podnikania?

Hoci ja sama som nad tým nepremýšľala, môj otec mi stále vravel, aby som si otvorila jazykovú školu. Spočiatku som bola proti. Bála som sa byrokracie, no po tom, čo som skončila v práci v lete 2014, rozhodla som sa, že idem do toho. Pol roka mi trvala príprava a v januári 2015 som to celé spustila.

Prečo práve názov Jazykola?

Názov som vymýšľala spolu s mojím manželom a rodinou. Trvalo nám štyri mesiace vymyslieť definitívny názov. Nechcela som nič po anglicky. Tým, že milujem anglinu, zároveň si myslím, že na Slovensku po slovensky. Raz v nedeľu, počas cesty autom, skrsol môjmu manželovi a mojej mamke nápad spojiť časť slova jazyková a časť slova škola a vytvorili názov Jazykola :-).

Pri názve Jazykola je tiež uvedené slovné spojenie - čarovná škola jazykov. Je to preto, že to nemá byť iba o učení, ale preto, že si v nej má študent oddýchnuť a robiť niečo iné ako zvyčajne. Jazykola je založená na tom, že sa hráme (používame kartičky, kocky a vymýšľame rôzne hry) kvôli tomu, aby to bolo iné...nie suché. Milujem Harryho Pottera, tak aj kvôli tomu názov čarovná. Všetko so všetkým súvisí.

Je v Prešove v danej oblasti ponúkaných služieb veľká konkurencia? Čim konkrétne sa Jazykola odlišuje od ostatných jazykových škôl v Prešove?

V Prešove evidujem približne 20 jazykových škôl. V mojej jazykovej škole vyzdvihujem individualizmus. Ide o to, že každý sme iný, z čoho vychádzajú aj naše potreby a zmena prístupu. Hodiny máme jeden na jedného, čím sa navzájom spoznávame a následne vieme vymyslieť také aktivity, aby sa študent nenudil. Ak napríklad viem, že niekto rád cestuje, cestovanie sa snažím zakomponovať do každej témy, aby bol študent oduševnený a chcel o tom rozprávať. Ak má študent rád autá, musím sa naučiť niečo o autách ja sama :-) Tých 60 minút potom tak rýchlo ubehne, že ani sami nevieme kedy. Veľa sa ako učiteľka pýtam, potrebovala by som ešte ďalšie 3 hodiny, aby som sa opýtala všetko, čo mi napadne. Gro celého vyučovania je individuálny prístup. My nie sme, ako iné jazykovky „šití na mieru“, (nemám rada tento výraz) my si vymýšľame, aby to bolo super, zábavné. Hodiny sú voľné, ale veľmi prispôsobivo určené danému študentovi.

Pre koho je Jazykola určená? Učíte v nej sama alebo máte aj iných lektorov?

U nás je to tak, že začíname s deťmi v treťom alebo vo štvrtom ročníku na základnej škole. Myslím si, že mladšie deti by sa mali učiť inak, na čo momentálne nemáme prispôsobené priestory. Tretí alebo štvrtý ročník je preto ideálny. Chceme sa venovať aj maturantom. Celý rok vymýšľame program ako ich naučiť všetko, čo potrebujú a čo nestihli počas tých predchádzajúcich rokov. Ak niečo vymyslím a nefunguje to, tak vymýšľam ďalej.
V Jazykole máme dve triedy, teda mám kolegyňu, ktorá si pripravuje tiež vlastné hodiny podľa mojej vízie, ale má voľnú ruku čo sa týka prípravy hodín, materiálov a podobne.

No neučíme len deti alebo maturantov. Najstaršiu študentku som mala 71- ročnú pani a nebránime sa ani spolupráci s firmami. Už máme firmy, ktorých zamestnancov učíme.

U nás platí, že sa neponáhľame... .ak mi niekto povie, že chcem všetko vedieť za mesiac...tak mu odvetím, že toto spraviť neviem. U nás vládne pohoda, môžete si u nás vyložiť nohy na stôl, ľahnúť si na gauč, prechádzať sa...aby to nebolo ako v klasickej triede.

Barbora nám prezradila, že do budúcna má záujem spolupracovať aj s native speakerom, ak by bol niekto taký, kto si vyslovene žiada native speakera. V Prešove sú ľudia, ktorí by mohli fungovať na tejto báze.

Mladá zakladateľka Jazykoly si myslí, že učenie cudzích jazykov v materskej škole má význam hlavne vtedy, ak dieťa prichádza do styku s jazykom aj doma v podobe pozerania rozprávok alebo komunikácie s rodičmi. Sama premýšľa nad tým, či svoje deti bude učiť odmalička po anglicky alebo nie. Stále nájde mnoho dôvodov prečo áno a prečo nie.

Učíte v Jazykole len angličtinu alebo aj iné jazyky resp. ak iba angličtinu, plánujete rozšíriť aj o ďalšie?

Momentálne ponúkame iba angličtinu, ale keďže už dlho študujem francúzštinu a stále sa ju snažím vylepšovať, tak verím, že tak o 10 rokov by som ju mohla začať učiť ...budem optimistická :-).

V rámci Národného Podnikateľského Centra (NPC) ste začali minulý rok využívať bezplatnú službu v podobe Krátkodobé individuálne poradenstvo (KIP) v rozsahu 10 hodín. Pomohlo Vám to? Ako to hodnotíte? Odporučili by ste ju aj ostatným podnikateľom. Máte v pláne využívať aj iné bezplatné služby NPC?

Službu KIP som využívala v oblasti marketingu...bolo to úplne super, lebo mi to ukázalo to, ako veľa toho neviem. V živote som nad takými vecami, aké sme riešili s expertkou, nepremýšľala. Expertka mi počas našich spoločných hodín zbúrala celý môj ideál o marketingu. Otvorilo mi to oči pre ďalšie možnosti. Som veľmi spokojná a odporúčam určite aj ostatným podnikateľom. Plánujem aj ďalšiu spoluprácu s NPC.
Ak by sa dalo, chcela by som ísť na nejaký seminár alebo workshop do Anglicka. Proste vidieť zasa niečo nové. .. čo všetko sa dá robiť s študentmi. Hoci je internet plný nápadov, ak si človek iba niečo prečíta, je to iné ako keď to vidí na vlastné oči. Môj nedávny zážitok z Japonska je ten, že deti chodia neustále po exkurziách... po hradoch, záhradách a podobne s papiermi a učia sa. To mi vnuklo nápad na ďalšiu vec, ktorú som vymyslela. A to bola iba dovolenka, takže si myslím, že taký seminár alebo workshop mi môže rozšíriť moje nápady.

Čo Vám podnikanie dalo a čo vzalo?

Vzalo mi voľný čas a dalo mi 15 kíl :-). A samozrejme veľa super ľudí, nových skúseností, a že sa človek nikdy neprestáva učiť.

Kde sa vidíte o 5-10 rokov? Kam by ste to chceli dotiahnuť?

Dúfam, že budem vo väčších priestoroch. Chcela by som svoje súčasné priestory rozšíriť o jednu triedu, no závisí to od toho, akých ľudí nájdem, ktorí by so mnou chceli spolupracovať. Páčilo by sa mi učiť v záhradke. Chcela by som vymyslieť nové veci, lepšie, krajšie. Vrátane mňa by som chcela mať ďalších dvoch lektorov, prípadne native speakera. Plánujem tiež rozšíriť ponúkané spektrum jazykov.

Ako trávite svoj voľný čas? Máte ho vôbec dosť?

Nemám veľa voľného času. V práci som od 7 rána do 7 večera každý deň. Ak ho cez víkend mám, veľa cestujem. Východné Slovenské poznám už asi celé. Minimálne raz do roka musím ísť na veľkú dovolenku. Veľmi rada spím, jem. Rada proste chodím a spoznávam nové veci ...je to buď s mojím manželom alebo s rodinou, kamarátmi. Čítam Harryho Pottera... .každú knihu mám minimálne 30x prečítanú.

A na záver TIP od Barbory: Najnovšie štúdie tvrdia, že by sme sa jazyku mali venovať aspoň 15-20 minút denne. Hodina je veľa, ale 15-20 minút je optimálne. Nemusíme sa učiť, môžeme len čítať, môžeme len počúvať, pozerať seriál..je to úplne jedno, ale malo by to byť pravidelné :-).

Rozhovor vznikol v Národnom podnikateľskom centre v Prešove – inštitúcie typu one-stop shop – poskytujúcej komplexnú systematickú podporu a odborné poradenstvo pre malých a stredných podnikateľov, i pre záujemcov o podnikanie v 7 regiónoch Slovenska, okrem BSK.

Za rozhovor ďakuje Miroslava Klimovičová

Súvisiace články
17.8.2020 Na ranč za gastronómiou 27.4.2020 Podnikatelia nie sú ani v týchto časoch na svoje problémy sami 26.3.2020 O tvorivej knihomoľke 6.2.2020 Obyčajné záhrady s neobyčajnými dizajnovými prvkami 9.1.2020 Podnikanie? Nemám čo stratiť! 7.1.2020 Dnes určite neľutujem, že som začal podnikať 2.11.2019 Prežívame apokalypsu v personalistike? 22.7.2019 Cesta za vínom 8.4.2019 Dream job na Slovensku? – Prečo nie? 30.3.2019 Ako môže byť aj malá prešovská firma svetovou jednotkou 8.3.2019 Duševné vlastníctvo: Ako si ochrániť svoj biznis nápad? 11.2.2019 Úspešne preraziť do sveta biznisu v zahraniční je s nami jednoduchšie 21.1.2019 Ponúknuť klientovi e-shop bez služieb je ako postaviť predajňu v lese 9.11.2018 Odvážené je nielen obchod. Odvážené je životná cesta 14.9.2018 Národné podnikateľské centrum je pre podnikateľov aj nepodnikateľov 7.9.2018 Pomáhame podnikateľom rásť 31.8.2018 Ani služby pre podnikateľov nie sú zadarmo 13.8.2018 Je to výkon zarobiť vložené peniaze späť- ll. časť 31.7.2018 Je to výkon zarobiť vložené peniaze späť 26.6.2018 Podnikateľ nie je nadávka
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK