Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

LEGENDARIUM: Poklady Prešova: soľ, opál a mnoho iného

Legenda vraví, že v mieste dnešného Prešova žil kedysi chudobný pastier Michal, ktorý okrem malej koliby a oviec nemal nič. Jedného dňa pomohol pocestnému, ubytoval ho a na ďalší deň ho čakalo prekvapenie – jeho ovečky sa cez noc premenili na soľné stĺpy. Z pastiera sa stal majiteľ soľných baní a postavil si hrad Soľnohrad.

Legendarium
Legendarium

Legenda vraví, že v mieste dnešného Prešova žil kedysi chudobný pastier Michal, ktorý okrem malej koliby a oviec nemal nič. Jedného dňa pomohol pocestnému, ubytoval ho a na ďalší deň ho čakalo prekvapenie – jeho ovečky sa cez noc premenili na soľné stĺpy. Z pastiera sa stal majiteľ soľných baní a postavil si hrad Soľnohrad.

Vydajte sa po stopách legiend a spoznajte skvelé miesta na výlety pre celé rodiny. Na vybraných miestach získate ku vstupnému zdarma komiks o legendách a súťažnú nálepku Legendarium. Za nálepky je možné počas leta získavať zľavy na vstupné a zároveň sa zapojiť do záverečného žrebovania o hodnotné ceny pre celú rodinu.

Múzeum NKP Solivar
Ak vás legenda o Michalovi a soľných ovciach zaujala, v   Múzeum NKP Solivar  sa dozviete zaujímavosti o ťažbe soli. Solivar je historicky najvýznamnejším soľným ložiskom s množstvom zachovalých technických pamiatok súvisiacich s ťažbou soli. Už v stredoveku tu vyvierali soľné pramene, z ktorých sa získavala soľ. Po tom, čo boli bane zatopené, vzniklo podzemné soľné jazero, čo si vyžadovalo zmenu technológie čerpania. Začali sa využívať gáple - čerpadlá poháňané koňmi alebo volmi. Chcete vedieť, ako sa ťaží soľ, bez ktorej si už varenie nevieme predstaviť? Neváhajte navštíviť Solivar, kde sa to všetko dozviete, zároveň tam na vás čaká súťažná nálepka PASTIERA MICHALA do komiksu Legendarium. Viac...

Lanové centrum Outdoor park
Skvelý aktívny deň s deťmi môžete zažiť v Lanovom centre Outdoor park, kde sú pripravené lanové prekážky vo výške 8 až 10 metrov nad zemou. Na svoje si prídu aj najmenší, na detskej dráhe Lanáčik. Vyskúšať môžete taktiež lezeckú stenu. Príďte si zašportovať, a zároveň vychutnať výbornú kávu v peknom prostredí. Za návštevu Lanového centra získate nálepku SOĽNOHRAD. Viac...

Rákociho palác – Krajské múzeum
Ak vás láka história a pamiatky, Rákociho palác nemôžete vynechať. Titul najkrajší mestský palác Horného Uhorska mala renesančná stavba v tej najlukratívnejšej polohe Prešova v čase svojho vzniku v 16. storočí. Za návštevu bohatej expozície získate nálepku OPÁL. Viac...

Slovenské opálové bane
Legenda hovorí, že v dávnych časoch tancovali víly na Bludnom vrchu, keď ich znenazdajky spozoroval Šimon. Vile Libanke sa Šimon páčil, a tak mu darovala kúsok opálu, aby ho ochránila pred hnevom sestier, keďže víly nemôže nikto vidieť. Za tmavej noci náhodou upadla do útrob hory, kde ju Šimon hľadal, no našiel len podzemie plné opálov, ktoré pochádzali od Libanky a jej krásnych šiat. Opálové bane predstavujú svetový skvost a národný poklad Slovákov, ktorý stále ukrýva množstvo neprebádaných chodieb, tajomstiev a legendárneho opálu. Bane sa nachádzajú medzi obcami Červenica a Zlatá Baňa. Keď ich navštívite, nezabudnite si vypýtať nálepku LIBANKY do komiksu Legendarium. Viac...

Komiks a nálepky získaš:
NKP Solivar, Prešov (nálepka pastier Michal)
Lanové centrum Outdoor park, Prešov (nálepka Soľnohrad)
Slovenské opálové bane (nálepka Libanka)
Rákociho palác – Krajské múzeum, Prešov (nálepka opál)

Ďalšie tipy na výlety

Historické centrum Prešov
Historické centrum Prešova ponúka možnosť pokojnej prechádzky s rodinou. Hlavne deti ocenia Neptúnovú fontánu, ktorú dal v minulosti postaviť židovský obchodník mestu ako vďaku za to, že mu mesto umožnilo usadiť sa a podnikať v Prešove. Dominantou mesta je Konkatedrála sv. Mikuláša, kde máte možnosť vystúpiť na vežu a užiť si nádherný výhľad na celé historické centrum. K zaujímavostiam v centre patrí štvormetrová socha koňa, ktorá symbolizuje „koňarov“, ako sa Prešovčania nazývajú. V centre mesta sa nachádza aj Caraffova väznica, ktorá pôvodne slúžila ako vináreň. Keďže sa v blízkosti nachádzala radnica, vináreň začala slúžiť ako väzenie. Svoj názov dostala podľa Antonia Caraffa, ktorý nespravodlivo zabil 24 ľudí. Večer vás uchváti „nočná obloha“ na Floriánovej ulici, kde si môžete vychutnať dobrú kávu alebo zmrzlinu.

Plaza Beach Solivar
Chcete zažiť exotiku, ale nechce sa vám ďaleko cestovať? Navštívte Plazu Beach na Solivare, miesto pripomínajúce známe dovolenkové stredomorské destinácie, kde na vás čaká zaujímavé kúpalisko obklopené palmami. Návštevníci s deťmi môžu v teplom detskom bazéne zažívať tajomstvá skalného hradu s vodnými šmýkačkami.

Kalvária Prešov
Príjemnú prechádzku zažijete pri návšteve kalvárie, ktorá bola v minulosti považovaná za druhú najkrajšiu v Uhorsku. Prešovská kalvária je ako stvorená na príjemný výlet alebo prechádzku s deťmi, keďže okrem krásneho prostredia, cennej architektúry ponúka očarujúci výhľad na celé mesto.

Kolmanová záhrada - Ekopark Prešov
Ekopark Prešov v Kolomanovej záhrade zaujme hlavne deti. Krásne prostredie lesoparkového areálu je priam ideálne miesto na oddych. Na detských návštevníkov čakajú preliezky, hojdačky, ihrisko. Zvedavých návštevníkov čakajú kone, kozy, zajace a ďalšie zvieratká, ktoré si môžete pohladkať aj nakŕmiť.

Raslavkameň, Abranovce
Prírodnou zaujímavosťou, ktorú môžete za obcou Abranovce nájsť je kultový Raslavkameň. Táto prírodná zaujímavosť opradená legendami má vraj čarovnú moc. Traduje sa, že voda, nachádzajúca sa v jamkách skaly je liečivá. Raslavkameň láka aj vydajachtivé mladé ženy. Hovorí sa, že kúsok oblečenia zavesený nad kameňom splní sen o vydaji. Skúsite to?

Vydajte sa po stopách legiend a spoznajte skvelé miesta na výlety pre celé rodiny.

Legendarium ti zároveň prináša vyše 100 tipov na výlety. Na viac ako 50 z nich môžeš získať komiks a súťažné nálepky. Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj ceny pre celú rodinu!

Ďalšie tipy na výlety

Ceny v súťaži

Zdroj foto: Múzeum NKP Solivar, Rákociho Palác, Slovenské opálové bane Jano Štovka; Lanové centrum Outdoor park - Lanové centrum Outdoor park; Historické centrum Prešov a Kalvária Prešov - Tibor Šarišský; Plaza Beach Solivar - Plaza Beach Solivar; Ekopark Prešov - Ekopark Prešov, Raslavkameň - Bedeker PSK, Klub slovenských turistov

Zdroj článku: KOCR Severovýchod Slovenska, www.legendarium.info

Múzeum NKP Solivar

Múzeum NKP Solivar
Lanové centrum

Lanové centrum
Rákociho palác

Rákociho palác
Opálové bane

Opálové bane
Komiks

Komiks
Prešov

Prešov
Plaza Beach Solivar

Plaza Beach Solivar
Kalvária Prešov

Kalvária Prešov
Kolmanová záhrada - Ekopark Prešov

Kolmanová záhrada - Ekopark Prešov
Raslavkameň

Raslavkameň
Súvisiace články
8.9.2019 LEGENDARIUM: Za neandertálcami a zábavou do Popradu a okolia 7.9.2019 LEGENDARIUM: 12 miest, ktoré nevynechajte vo Svidníku a okolí 5.9.2019 LEGENDARIUM: Malebné hrady na dosah ruky 2.9.2019 LEGENDARIUM: Videli ste už malý Slovenský raj pri Prešove? 1.9.2019 LEGENDARIUM: Medzilaborce s okolím vás prekvapia 31.8.2019 LEGENDARIUM: Spoznajte Švejkove dobrodružstvá v Humennom 31.8.2019 LEGENDARIUM: Spišská Belá - rodné mesto J. M. Petzvala 30.8.2019 LEGENDARIUM: Poloniny ponúkajú miesta, ktoré si zamilujete 29.8.2019 LEGENDARIUM: Levoča ponúka zážitky pre celú rodinu 27.8.2019 LEGENDARIUM: Ako vznikol Sabinov? 10.8.2019 LEGENDARIUM: Stará Ľubovňa a okolie ponúka nielen hrad. Očarí celú rodinu 7.8.2019 LEGENDARIUM: Kežmarok - pôvabné kráľovské mesto ukrývajúce poklad 3.8.2019 LEGENDARIUM: Vysoké Tatry plné zážitkov pre celú rodinu 30.7.2019 LEGENDARIUM: Kam s deťmi v Pieninách 28.7.2019 LEGENDARIUM: Bardejov, historické mesto ukryté pod pamiatkami UNESCO 25.7.2019 LEGENDARIUM: Ždiar - čarovný kraj pod úpätím Belianskych Tatier 21.7.2019 LEGENDARIUM: Návrat do čias rytierov i na Domašu 19.7.2019 LEGENDARIUM: Kam v Snine a okolí? Ďaleký východ vás prekvapí 22.7.2015 Legendarium o Prešovskom kraji zaujalo deti aj dospelých
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK