PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/18114/legendarium-kam_v_snine_a_okoli_daleky_vychod_vas_prekvapi.html

LEGENDARIUM: Kam v Snine a okolí? Ďaleký východ vás prekvapí

Stará legenda hovorí, že v pohorí Vihorlat kedysi sídlil Iskroň, tajomný ochranca dobrých ľudí. Zvlášť si obľúbil veselých a pobožných Sninčanov. Aj keď sa do Sniny vybral ľudí sám čert pokúšať, Iskroň ho spolu so Sninčanmi vždy prekabátil. Čert sa nazúril a hodil smerom na Sninu obrovský balvan. Ten sa rozletel na kusy a jeden z kameňov sa zapichol tesne pri Snine, kde vznikol dnes dobre známy Sninský kameň. Ten však nie je jediným miestom, ktoré treba v Snine a okolí navštíviť. Vydajte sa po stopách legiend a spoznajte skvelé miesta na výlety pre celé rodiny.

Stará legenda hovorí, že v pohorí Vihorlat kedysi sídlil Iskroň, tajomný ochranca dobrých ľudí. Zvlášť si obľúbil veselých a pobožných Sninčanov. Aj keď sa do Sniny vybral ľudí sám čert pokúšať, Iskroň ho spolu so Sninčanmi vždy prekabátil. Čert sa nazúril a hodil smerom na Sninu obrovský balvan. Ten sa rozletel na kusy a jeden z kameňov sa zapichol tesne pri Snine, kde vznikol dnes dobre známy Sninský kameň. Ten však nie je jediným miestom, ktoré treba v Snine a okolí navštíviť. Vydajte sa po stopách legiend a spoznajte skvelé miesta na výlety pre celé rodiny.

Na vybraných miestach získate ku vstupnému zdarma komiks o legendách a súťažnú nálepku Legendarium. Za nálepky je možné počas leta získavať zľavy na vstupné a zároveň sa zapojiť do záverečného žrebovania o hodnotné ceny pre celú rodinu.

Biokúpalisko Sninské rybníky:
Žiaden chlór, žiadna chémia, žiadne štípanie v očiach. Na čistenie vody na biokúpalisku je využívaná technológia čistenia pomocou rastlín a rias. Kúpalisko je rozdelené na tri časti. Detský bazén so šmykľavkou, neplavecká časť a časť pre plavcov oddelená mólom. Priestranný areál ponúka preliezky, hojdačky, bufety s občerstvením, ihrisko na volejbal, stolný tenis alebo obrovský šach skoro ako z filmu Harry Potter. Ideálne miesto pre oddych, zábavu a možnosť získať nálepku ISKROŇA. Viac...

Klasicistický kaštieľ v Snine:
A čo ešte navštíviť v Snine? Určite si nenechajte ujsť kaštieľ z 18. storočia, ktorý bol v minulosti krásnym veľkopanským sídlom. Súčasťou areálu kaštieľa boli aj záhrady vo francúzskom štýle a rozsiahly anglický park, z ktorého časť sa zachovala dodnes. Pred kaštieľom sa nachádza fontána so sochou Herkula. Dnes v kaštieli nájdete muzeálne expozície, galerijné výstavy a mestskú knižnicu. K najobľúbenejším častiam patria miestnosti zariadené dobovým nábytkom. Mimochodom, viete, že na nádvorie kaštieľa vedie taká široká chodba, aby cez ňu pohodlne prešiel aj voz ťahaný koňom? Tieto a ďalšie zaujímavosti vám radi predstavia v Sninskom kaštieli. Za návštevu si nezabudnite vypýtať nálepku BELZEZUBA. Viac...

Múzeum Zemplínske Hámre:
Len 5 km od Sniny leží obec Zemplínske Hámre. V dejinách baníctva a ťažby železnej rudy je zapísaná veľkými písmenami. Dnes tieto časy pripomína miestne múzeum a Hámorský náučný chodník. Múzeum v Zemplínskych Hámroch je zriadené v kamennej murovanici – najstaršej budove v obci z 19. storočia, ktorá pôvodne slúžila na ubytovanie vedenia železiarní. V múzeu sú inštalované stále expozície priemyselnej výroby a etnografie. Samostatné expozície sú v ďalších objektoch – v hámri expozícia kováčstva a hámorníctva a v replike štôlne v lokalite pod kameňolomom expozícia banskej činnosti. Múzeum je výnimočné najmä vystavenými strojmi, štôlňami, bucharmi a inými charakteristickými exponátmi. Za návštevu získate nálepku ISKROŇA. Viac...
Priamo z obce vedie značená turistická trasa na Sninský kameň.

Komiks a nálepky získaš:
Biokúpalisko Sninské rybníky (nálepka Iskroň)
Múzeum Zemplínske Hámre (nálepka Iskroň)
Klasicistický kaštieľ v Snine (nálepka Belzezub)

Ďalšie tipy na výlety:
Ak sa vám toto územie zapáčilo a chcete vidieť viac, odporúčame výstup na Sninský kameň. Severná strana kameňa je chudobná na rastlinstvo, naopak teplá južná strana ponúka neobyčajnú mozaiku tých najrôznejších rastlinných druhov od rias, lišajníkov, až po vzácny rozchodník ročný. Ozdobou Sninského kameňa sú machorasty horských polôh a paprade, ako aj zvonček okrúhlolistý kvitnúci na úpätí vysokých brál.

Zo Sninského kameňa uvidíte šperk Vihorlatu Morské oko. Ohúri svojou krásou, veľkosťou a krištáľovo čistou vodou. Na Morské oko je nenáročný výstup. Dostanete sa tam asfaltovou cestou z Remetských Hámrov. Z koncového záchytného parkoviska Krivec pod Morským okom trvá pešia túra k jazeru už len 15 minút.

Nezabudnuteľný zážitok poskytuje večerná obloha NP Poloniny, ktorú si najlepšie vychutnáte v Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle. Od júna poskytuje novú atrakciu - otočnú plošinu s pohodlnými kreslami na kruhovej konštrukcii, ktorá je umiestnená priamo pod holým nebom.

Postaviť kostol bez jediného klinca? Aj to zvládli naši zruční predkovia. A na tomto území ich môžete navštíviť hneď niekoľko v dedinkách Jalová, Topoľa, Uličské Krivé, Ruský Potok, Kalná Roztoka a presvedčiť sa na vlastné oči o kráse ukrytej v dreve. Drevené chrámy patria medzi unikáty Slovenska.

Približne 15 km od Sniny sa rozprestiera vodná nádrž Starina. Je najväčšou nádržou na pitnú vodu na Slovensku a zároveň je najväčším zdrojom pitnej vody v strednej Európe. Vodou zásobuje Sninu, Humenné, Vranov nad Topľou, Prešov a Košice. Jej výstavbe predchádzalo vysťahovanie siedmich dedín z dôvodu ochranného pásma zdroja pitnej vody v 70. rokoch 20. storočia. Nádrž je prísne chránená, takže sa tu neokúpete, pohľad na ňu je však očarujúci.

Legendarium ti prináša vyše 100 tipov na výlety. Na viac ako 50 z nich môžeš získať komiks a súťažné nálepky. Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj ceny pre celú rodinu!

Zdroj článku: KOCR Severovýchod Slovenska, www.legendarium.info

Zdroj Foto: Ján Štovka, OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš


 
19.7.2019 | Pridal: Redakcia PIS | Tip na výlet | čítané: 4893 krát