PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/18088/cyklisti_pomozu_kostoliku_pod_urovnou_domase.html

Cyklisti pomôžu kostolíku pod úrovňou Domaše

Najväčšie cyklistické nesúťažné podujatie na Slovensku – Okolo Domaše opäť privíta v rekreačnej oblasti Dobrá v sobotu 6. júla vyše 1000 cyklistov. V tomto roku budú pomáhať kostolíku pod úrovňou Domaše.

„Toto podujatie vyšlo z iniciatívy kamarátov, ktorí si každoročne prešli trať okolo Domaše ako partia a napadlo im ho otvoriť aj pre širokú verejnosť. Ľudí Domaša baví, “ uviedol Martin Palenčík z občianskeho združenia Bike Team Vranov nad Topľou, ktoré akciu organizuje už 12-krát. Kým v prvom ročníku ich bola necelá stovka, v roku 2014 sa s počtom účastníkov 1593 dostali do Knihy slovenských rekordov. Trať, ktorá kopíruje brehy Domaše, je zmesou lesnej cesty a asfaltu. „Ako celok je nenáročná, aj keď má náročnejšie úseky, čo je pre rekreačných cyklistov istá výzva, “ priblížil.

Prevýšenie podľa jeho ďalších slov nie je veľké. „Sú tam samozrejme nejaké kopčeky, ale na tých 37 kilometrov je to úplne zvládnuteľná porcia pre každého, kto sa odhodlá. Tí najrýchlejší to zvládnu za hodinu a pol, tí najpomalší, ktorí si to vychutnávajú, za štyri až päť hodín, “ ozrejmil. Palenčík si myslí, že aj prechod cez hrádzu je pre cyklistov zážitkom. „Cieľom podujatia je tiež ľudí dostať do prírody a možno aj objaviť niektoré zákutia, ktoré sú doslova na skok od domu a možno o nich ani človek nevedel, “ spomenul s tým, že ním chcú upriamiť tiež pozornosť na aktívnejší spôsob života.

Už niekoľko rokov má podujatie originálny motív, ktorý sa snaží dať krúteniu do pedálov okolo Domaše myšlienku. Aktuálne sa organizátori rozhodli pomôcť národnej kultúrnej pamiatke v Novej Kelči, a to kostolu sv. Štefana kráľa, ktorý je podľa Palenčíka veľmi zaujímavým objektom. „Ale je v katastrofálnom stave. Aj tým, že poznáme Lukáša Bičeja, ktorý sa dlhodobo snaží zachrániť tento kostol, tak mi v hlave skrsla myšlienka, že poďme niečo pre ten kostol spraviť, “ vysvetlil dôvody, prečo sa rozhodli tento rok venovať tomuto unikátu, ktorý stojí pod úrovňou Domaše.

Počas soboty bude kostolík podľa jeho ďalších slov otvorený, a tak si nielen cyklisti môžu pozrieť aj jeho interiér. „V závere podujatia pripravíme bonusovú charitatívnu tombolu, ktorej výťažok pôjde na jeho záchranu, “ priblížil s tým, že tak chcú prispieť k tomu, aby sa na objekte zrealizovali nevyhnutné opatrenia. „Je to jedna z dvoch pamiatok, ktoré zo zatopených obcí zostali. Určite to k Domaši patrí, “ zdôraznil.

Lukáš Bičej z občianskeho združenia Stephanus, ktoré sa na záchrane kostolíka podieľa už niekoľko rokov, uviedol, že financie budú použité na doplnenie sklenených výplní vitráží a začiatok reštaurátorských prác na hlavnom oltári. „Ponuke od cyklistov sme sa veľmi potešili a veľmi pekne ďakujeme, že aj takouto formou sú ochotní pomôcť zachrániť jeden zo symbolov Domaše, “ vysvetlil.

Barokovo-rokokový kostol sv. Štefana kráľa je pozostatkom zatopenej obce Kelča. Postaviť ho dal barón Wolfgang Véčei, dokončený a vysvätený bol v roku 1780. Až do roku 1993 sa v ňom konali bohoslužby. V aktuálnej letnej sezóne bude kostol pre verejnosť otvorený denne od 16.00 do 17.30 h. „Každú sobotu o 18.00 h v ňom bude aj svätá omša, “ uzavrel Bičej.

 
3.7.2019 | Autor: Michaela Zdražilová | Šport | čítané: 968 krát