Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

V sobotu (22.júna) oslávia Veľkošarišania 100 rokov organizovaného športu v meste

Veľký Šariš žije športom! 22. júna sa budú konať športové oslavy pri príležitosti storočnice organizovaného športu v meste. Oslavy budú v priestoroch Telovýchovnej jednoty Slavoj.

V tento deň čaká všetkých prítomných deň plný zábavy a športu. Už od rána budú prebiehať rôzne turnaje. Podujatie odštartujú tenisti, od 10-tej hodiny bude medzinárodný kolkársky turnaj. Futbalové turnaje začnú popoludní. Organizátori nezabudli ani na deti a celé rodiny! Od rána sa budú môcť deti zapájať do rôznych atrakcií. Pripravený je futbalový turnaj pre deti, festival dievčenského futbalu, vystúpenia teakwondo, súťaže vo varení kotlíkového gulášu, rôzne zábavné atrakcie a aj ohňostroj. “Ťahákom podujatia bude podvečerné vystúpenie kapely HEX i CHIKI LIKI TU-A. O deviatej večer začne diskotéka s dídžejom Inkosom. Pred polnocou bude čakať na všetkých prítomných laserová show, ” informovala Mária Gáborová z kultúrno- informačného centra, ktoré spolu s mestom oslavy organizuje.

PRIMÁTOR: ŠPORT ROBENÝ OD SRDCA

Športoví fanúšikovia môžu byť právom hrdí na veľkošarišských športovcov, ktorí v tomto roku oslavujú sté výročie vzniku organizovaného športu v meste. “Za takúto úctyhodnú dobu sa zrodili mnohé hviezdy vo futbale či kolkoch. Ale úspechy neobišli aj našich tenistov, bežcov, lyžiarov či hokejistov. Od počiatku viedli mládež k športovým návykom, disciplíne a zdravému životnému štýlu a pre svojich fanúšikov by boli schopní vyhrať aj "olympiádu" a o tom je náš šport robený od srdca. Oslava storočnice je teda poďakovaním za túto ich tvrdú prácu a vynaložené úsilie. Zároveň je však motiváciou a jasným odkazom v tejto práci pokračovať naďalej, ” uviedol primátor mesta Viliam Kall.

FUTBALOVÁ HVIEZDA

Bohatú históriu v meste má futbal. "Futbal je svetový fenomén a najrozšírenejší a najmasovejší šport na planéte. Pred sto rokmi sa k nemu pridali aj ľudia z nášho mestečka. Futbalu sa darí tak, aká je v danej dobe podpora, dnes tomu hovoríme sponzorovanie. Futbal v našom meste je pravidelne najnavštevovanejším kultúrno-športovým podujatím. Najväčším úspechom nášho klubu bola účasť v III. lige v rokoch 1996-2002 a 2004-2012. A to hlavne preto, že bola silná podpora zo strany Pivovaru Šariš. Dnes takýto hlavný sponzor chýba, a preto hráme súťaž, na ktorú momentálne máme, ” povedal prezident FC Pivovar Veľký Šariš František Sabol.
V meste však vyrastá nádejná mladá futbalová hviezda. Kristiánovi Jendrušovi sa futbalová hra tak zapáčila, že päť dní v týždni sa jej venuje mimo domova. A to je vo veku iba deväť rokov. S futbalom začínal už ako trojročný. "Veľmi by som chcel byť výborným futbalistom, možno raz mať za trénera Ronalda, hrať Ligu majstrov. To je taký môj sen. Len nech som zdravý. Trénujem v CFT Academy, prvoligové zápasy prípraviek U10 hrám za MFK Vranov nad Topľou, kde som registrovaný, ” prezradil mladý futbalista Kristián.

REPEZENTANTI SLOVENSKA

Silným športom vo Veľkom Šariši sú aj kolky. "Kolky vo Veľkom Šariši majú dlhoročnú históriu a ako jediný oddiel z nášho mesta je dlhodobo účastníkom najvyšších slovenských súťaží. Momentálne už tretí rok reprezentujeme mesto na najvyššej Česko – Slovenskej INTERLIGE. Naši hráči sú prevažne vychovávaní z mládežníckych kategórií a oddiel pravidelne vychováva reprezentantov pre Slovensko. Veľkým úspechom sú medailové umiestňovania spomedzi slovenských družstiev, a to nám umožňuje účasť na európskych pohároch družstiev, ” skonštatoval vedúci TJ Slavoj Veľký Šariš, Peter Peregrin. Šesťdráhová kolkáreň je využívaná na profesionálnej úrovni, ale je možné si ju objednať aj pre verejnosť.

SLOVENSKÝ POHÁR KONANÝ VO VEĽKOM ŠARIŠI

V máji organizoval Športový klub Taekwon-Do DELTA Veľký Šariš po prvýkrát celoslovenskú súťaž s názvom 2. kolo ligy PONTE - Slovenský pohár, ktorej sa zúčastnilo spolu 100 súťažiacich z 9 klubov Slovenska. Členskú základňu tvorí 42 členov. Od roku 1994 je trénerkou klubu Martina Lenhardtová. Ako trénerka vychovala mnoho titulovaných zverencov v rámci majstrovstiev Slovenska, či v kontexte najprestížnejších medzinárodných súťaží, akými sú majstrovstvá sveta, majstrovstvá Európy, svetové a európske poháre. Medzi najvýznamnejšie úspechy patrí spoločné vybojovanie titulu vicemajsterky sveta, vicemajsterky Európy, celkové víťazstvo svetového pohára Lenky Palaščákovej a i. , titulu majstra Európy, vicemajstra Európy a i. Róberta Škopa, titulu vicemajstra Európy Tomáša Gajdoša a mnoho ďalších skvelých výsledkov ako bronzové umiestnenia na majstrovstvách Európy: Martina Magdu, Veroniky Balážovej a pod.

NÁDEJNÝ KRASOKORČULIAR

15- ročný Veľkošarišan Kristián Kozma si za svoj šport vybral krasokorčuľovanie a venuje sa mu už 11 rokov. [STRONG]["Zúčastňujem sa pretekov slovenského pohára po celom Slovensku a tento rok som sa zúčastnil medzinárodných pretekov v Bratislave - Grand Prix a v Krakówe, kde som obsadil
1. miesto. Mám veľa dobrých umiestnení z pretekov, ale medzi tie najlepšie patria jedno strieborné a dve bronzové umiestnenia na majstrovstvách Slovenska, ”][STRONG] povedal K. Kozma.

ÚSPEŠNÝ V DUATLONE

Veľkošarišanom nie je cudzia ani cyklistika. Lukáš Očipa vyskúšal minulý rok okrem cyklistiky súťaž v duatlone, čo je kombinácia behu a cyklistiky (5 km beh – 20 km cyklistika - beh 2,5 km). Jeho najväčším minuloročným úspechom je dvojnásobný vicemajster Slovenska v duatlone.
Na majstrovstvách Slovenska v duatlone v kategórii dorastencov, konaných v Mošovciach skončil na druhom mieste. Taktiež 1. mája 2018 na majstrovstvách Slovenska v kros duatlone (na horskom bicykli) skončil na 2. mieste.

MAJSTERKA SLOVENSKA V ARMWRESTLINGU
Veľký Šariš má aj majsterku Slovenska v Armwrestlingu - Veroniku Očipovú, ktorá je bývala členka Slovenskej asociácie pretláčania rukou, reprezentantka SR a členka klubu AWK Prešov n. o. Dnes je certifikovaná trénerka I.stupňa pre fitness, kulturistiku a silový trojboj.

OBNOVENÝ HOKEJOVÝ ODDIEL
Začiatkom tohto roku vznikla myšlienka hokejových nadšencov z Veľkého Šariša znovu obnoviť fungovanie hokejového oddielu pod záštitou telovýchovnej jednoty. Po príprave administratívnych náležitostí sa uskutočnila ustanovujúca schôdza 15 zakladajúcich členov, ktorí odsúhlasili stanovy, zvolili orgány a vytvorili plán práce klubu na rok 2019. Na základe neho a v spojení s prípravou stého výročia organizovaného športu vo Veľkom Šariši sa aktuálne realizujú úpravy hokejového ihriska a jeho okolia formou dobrovoľných brigád členov,  podporovateľov oddielu i aktívnym zapojením športuchtivých žiakov.

TEXT K FOTO:
1. Veľkošarišan Kristián Kozma (15) si za svoj šport vybral krasokorčuľovanie. Venuje sa mu už 11 rokov.
2. Veľký Šariš má aj majsterku Slovenska v Armwrestlingu - Veroniku Očipovú. Dnes je certifikovaná trénerka I.stupňa pre fitness, kulturistiku a silový trojboj.
3. Začiatkom tohto roku vznikla myšlienka hokejových nadšencov z Veľkého Šariša znovu obnoviť fungovanie hokejového oddielu. Aktuálne sa robia úpravy hokejového ihriska a jeho okolia formou dobrovoľných brigád členov.
4. V máji organizoval Športový klub Taekwon-Do DELTA Veľký Šariš po prvýkrát celoslovenskú súťaž s názvom 2. kolo ligy PONTE - Slovenský pohár. Delta nasadila do súťaže 28 športovcov, ktorí svoje výkony premenili do podoby 25 medailí.
5. Kristián Jendruš je nádejný futbalista z Veľkého Šariša. Trénuje 5 dní v týždni.
6. Veľkošarišský kolkár Richard Kucko dosiahol významný úspech na VIII. majstrovstvách sveta v Rokycanoch (Česká republika) v kategórii U18.

100 rokov futbalu vo Veľkom Šariši
Veľkošarišský futbal si v tomto roku pripomína storočnicu fungovania. Pri tejto príležitosti sa patrí obhliadnuť do histórie a pospomínať na hráčske generácie i  niekoľkých desaťročí dozadu. Jednou z nich je i tá na fotografii spred tridsiatich piatich rokov. Futbalové „A“ mužstvo Veľkého Šariša vtedy tvorili:
horný rad zľava Peter Matej, Peter Džerenga, Jaroslav Klimko, Imrich Tall, Peter Dugas, Ľubomír Klában, Vladimír Balušinský, František Novysedlák, Jozef Janus a tréner Miloš Lehner
dolný rad zľava: Alexander Červeňák, Ľubomír Seman, Marián Fecman, Štefan Nehila, Štefan Vaňo, Peter Greš, Ľubomír Skalka a Peter Heldák.
Snímku poskytol jeden z hráčov na fotografii - útočník Alexander Červeňák. Hráči mali obuté jednoduché kopačky z plátna a gumy, v cene zhruba 50.– Kčs. V nich vybojovali mnoho úspešných stretnutí v regionálnej futbalovej súťaži.
(Pavel Zavacký)

1. Kristián Kozma - archiv

1. Kristián Kozma - archiv
2. Očipová  - archív

2. Očipová - archív
3. Hokej - archív

3. Hokej - archív
4. Teakwondo -  archív

4. Teakwondo - archív
5. Kristián Jendruš - archív

5. Kristián Jendruš - archív
6. Kolky - archív

6. Kolky - archív
Futbal

Futbal
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK