Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Robotická súťaž LEGObot oslovila chlapcov aj dievčatá

Obchodné centrum Eperia v Prešove sa už po štvrtýkrát zaplnilo robotmi. Uskutočnila sa tu robotická súťaž LEGObot pre žiakov základných škôl.

Podujatie sa konalo pod záštitou Andrey Turčanovej, primátorky mesta Prešov. Súťažiacich prišli pozdraviť a povzbudiť zástupca primátorky mesta Prešov Vladimír Feľbaba, výkonný riaditeľ IT Valley Košice Pavol Miroššay a riaditeľ Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove Slavomír Kožár.

Súťaž LEGObot je určená pre žiakov základných škôl a jej cieľom je vzbudiť záujem o IT, programovanie, mechatroniku a robotiku.

Súťažilo sa v 4 kategóriách. V kategórii Paintbot súťažiaci pomocou robota, ktorý bol zložený z kociek lega, kreslili obrazec podľa predlohy. V druhej kategórii Rescuebot bolo úlohou robota prejsť po vyznačenej dráhe, ktorá bude ohraničená mantinelmi, až k predmetu, ktorý bolo potrebné vrátiť na štartovaciu pozíciu. Tretia kategória mala názov Speedybot a úlohou robota v nej bolo prejsť vyznačenú trať za čo najkratší čas. Štvorku uzatvárala kategória Edubot, v ktorej súťažiaci prezentovali vlastné robotické učebné pomôcky.

Tento rok sa súťaže LEGObot zúčastnilo 26 tímov zo 14 základných škôl prevažne z Východného Slovenska. Niektoré tímy sa dokonca zapojili do viacerých kategórií.

Zapojili sa aj dievčatá, ktoré zaujíma robotika a programovanie. 18. júna však svoj potenciál budú môcť ukázať aj v rámci aktivity Dievča SPŠE v IT, ktorú tiež organizuje Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove. Zámerom je ukázať potenciál uplatnenia dievčat v IT oblasti. Prihlasovací formulár nájdete na adrese: www.spse-po.sk.

Špeciálnu cenu primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej za najkreatívnejší nápad v rámci súťažnej kategórie Edubot získal tím 3MMS zo Spojenej školy sv. Košických mučeníkov v Košiciach. Najúspešnejšou školou tohtoročnej súťaže LEGObot bola ZŠ Medzany, ktorá získala najvyššie umiestnenia v jednotlivých disciplínach a vyhrala stavebnicu LEGO Mindstorms EV3, ktorú môže využiť v ďalšej príprave na budúcoročnú súťaž.
V rámci súťaže LEGObot podpísalo mesto Prešov so SPŠE memorandum o spolupráci, v rámci ktorého chcú vzájomne podporovať pedagogicko-inovačnú činnosť, a podporiť tak rozvoj Prešova ako Smart City efektívnym prepojením učenia s praxou. Viac sa dočítate TU: https://bit.ly/2QD7A3n

Súťaž LEGObot zorganizovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove v spolupráci s IT Valley Košice a partnermi súťaže OC Eperia Prešov, Eduxe (výhradný distribútor učebných pomôcok Lego Education) a mestom Prešov.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK