Piatok, 03. máj 2024
Meniny má Galina | zajtra Florián

Robotická súťaž LEGObot oslovila chlapcov aj dievčatá

Obchodné centrum Eperia v Prešove sa už po štvrtýkrát zaplnilo robotmi. Uskutočnila sa tu robotická súťaž LEGObot pre žiakov základných škôl.

Podujatie sa konalo pod záštitou Andrey Turčanovej, primátorky mesta Prešov. Súťažiacich prišli pozdraviť a povzbudiť zástupca primátorky mesta Prešov Vladimír Feľbaba, výkonný riaditeľ IT Valley Košice Pavol Miroššay a riaditeľ Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Prešove Slavomír Kožár.

Súťaž LEGObot je určená pre žiakov základných škôl a jej cieľom je vzbudiť záujem o IT, programovanie, mechatroniku a robotiku.

Súťažilo sa v 4 kategóriách. V kategórii Paintbot súťažiaci pomocou robota, ktorý bol zložený z kociek lega, kreslili obrazec podľa predlohy. V druhej kategórii Rescuebot bolo úlohou robota prejsť po vyznačenej dráhe, ktorá bude ohraničená mantinelmi, až k predmetu, ktorý bolo potrebné vrátiť na štartovaciu pozíciu. Tretia kategória mala názov Speedybot a úlohou robota v nej bolo prejsť vyznačenú trať za čo najkratší čas. Štvorku uzatvárala kategória Edubot, v ktorej súťažiaci prezentovali vlastné robotické učebné pomôcky.

Tento rok sa súťaže LEGObot zúčastnilo 26 tímov zo 14 základných škôl prevažne z Východného Slovenska. Niektoré tímy sa dokonca zapojili do viacerých kategórií.

Zapojili sa aj dievčatá, ktoré zaujíma robotika a programovanie. 18. júna však svoj potenciál budú môcť ukázať aj v rámci aktivity Dievča SPŠE v IT, ktorú tiež organizuje Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove. Zámerom je ukázať potenciál uplatnenia dievčat v IT oblasti. Prihlasovací formulár nájdete na adrese: www.spse-po.sk.

Špeciálnu cenu primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej za najkreatívnejší nápad v rámci súťažnej kategórie Edubot získal tím 3MMS zo Spojenej školy sv. Košických mučeníkov v Košiciach. Najúspešnejšou školou tohtoročnej súťaže LEGObot bola ZŠ Medzany, ktorá získala najvyššie umiestnenia v jednotlivých disciplínach a vyhrala stavebnicu LEGO Mindstorms EV3, ktorú môže využiť v ďalšej príprave na budúcoročnú súťaž.
V rámci súťaže LEGObot podpísalo mesto Prešov so SPŠE memorandum o spolupráci, v rámci ktorého chcú vzájomne podporovať pedagogicko-inovačnú činnosť, a podporiť tak rozvoj Prešova ako Smart City efektívnym prepojením učenia s praxou. Viac sa dočítate TU: https://bit.ly/2QD7A3n

Súťaž LEGObot zorganizovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove v spolupráci s IT Valley Košice a partnermi súťaže OC Eperia Prešov, Eduxe (výhradný distribútor učebných pomôcok Lego Education) a mestom Prešov.

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK