Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Populárny športový komentátor medzi prešovskými školákmi

V máji zavítal medzi žiakov Základnej školy Šmeralova v Prešove divácky obľúbený športový komentátor Marcel Merčiak. Privítanie bolo o to srdečnejšie, že hosť sa návštevou mesta vrátil do svojho rodiska. Žiaci sa v besede dozvedeli od moderátora mnoho zaujímavostí z jeho osobného aj profesijného života.

Marcel Merčiak
Marcel Merčiak

Komentátor si zaspomínal na svoje detstvo, ktoré je pevne zviazané so sídliskom, na ktorom sa nachádza aj naša škola, a so športom. Šťastie na skvelých rodičov, ktorí dokázali správne usmerniť jeho život, na dobrých učiteľov, športový talent a lásku k futbalu v spojení s dobrými výsledkami v škole dokázal pretaviť v úspešnú kariéru. Jeho vzorom, ako sa vyjadril, bol Karol Polák, v čase jeho detstva snáď najznámejší slovenský športový komentátor.

Jasná vízia budúceho povolania nasmerovala vzácneho hosťa k štúdiu žurnalistiky. Obrovský záujem o šport, nasadenie pre prácu a encyklopedické vedomosti o téme očarili aj vedenie Slovenskej televízie, ktorá umožnila mladému, v tom čase devätnásťročnému, Merčiakovi stať sa popri štúdiu na vysokej škole najmladším športovým komentátorom vo svojej histórii.

Od tých čias sa z nováčika stal profesionálny moderátor. Za dvadsaťštyri rokov kariéry sa vypracoval na špičku pomyselného komentátorského rebríčka. Športovým fanúšikom sa hlas trinásťnásobného držiteľa ceny OTO (Osobnosť televíznej obrazovky) neomylne spája s futbalom,  biatlonom a ľadovým hokejom.

Ako správny hosť sa Marcel Merčiak nezľakol výzvy a deťom odpovedal na jednoduché, ale aj zopár netradičných otázok. Žiakov napríklad zaujímalo, prečo svoje srdce upísal práve futbalu. Podľa slov Marcela Merčiaka to má hneď dva dôvody: prvým je ten, že futbal je najsledovanejšou vecou na svete hneď za pristátím človeka na Mesiaci, a druhým, že futbal, a šport všeobecne, dokáže spájať ľudí na celom svete.

Na otázku, čo považuje za najťažšie na komentovaní športového zápasu, moderátor odpovedal, že nájsť správnu vyváženosť medzi polohou objektívneho komentátora a optimisticky naladeného fanúšika, keďže obe tieto polohy sa od neho očakávajú. V tejto súvislosti taktiež priznal, že, hoci futbal komentuje už mnoho rokov, občas je preňho ťažké nedať na sebe poznať sklamanie pri prehre národného tímu a nie vždy sa mu to podarí.

Žiaci nemohli vynechať ani práve prebiehajúce Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji a účasť Slovenska na šampionáte. Moderátor vyjadril hrdosť na slovenský tím, ktorý si musel miesto medzi svetovou elitou po rozpade ČSFR tvrdo vybojovať a ktorý sa v súčasnosti dokáže vyrovnať Fínsku, Kanade či USA. Deviate miesto Slovenska považuje za úspech, pričom ocenil predovšetkým úlohu mladých hráčov a trénera Craiga Ramsayho.

Otázok adresovaných populárnemu športovému komentátorovi bolo ešte oveľa viac. Ktoré predmety v škole mal rád a ktoré nie, kto sú jeho obľúbení športovci, ktorú krajinu považuje za najzaujímavejšiu, či sa osobne pozná s hviezdami z NHL, čo najkrajšie v živote zažil, aké je jeho obľúbené jedlo, akú hudbu preferuje, kam by sa ešte chcel v profesionálnom živote posunúť, ktorý futbalový klub je jeho najobľúbenejší a mnoho ďalších. Hosť všetky trpezlivo zodpovedal a v závere žiakov potešil autogramiádou a spoločnou fotografiou.

Martin Mochňacký
žiak 9. ročníka, ZŠ, Šmeralova 25, Prešov

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK