PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/17975/na_1-_rocniku_onco_games_2019_sutazili_aj_presovcania.html

Na 1. ročníku Onco Games 2019 súťažili aj Prešovčania

Tri dni športu a zábavy pre deti z celého Slovenska pripravili organizátori z Občianskeho združenia Športom k radosti z Prešova, ktorí v spolupráci s NADÁCIOU X-BIONIC® SPHERE pripravili 1.ročník športových hier pre deti po onkologickej liečbe - Onco Games 2019. V Šamoríne sa predstavili aj Prešovčania.

Na prvé športové hry detí po onkologickej liečbe prišlo 7. až 9. mája 2019 do Šamorína 37 detí. Medzi nimi sa predstavilo aj päť detí z Prešova, štyri z okolia nášho mesta a ďalšie od Popradu, Kežmarku, Košíc, Sečoviec, ale aj od Žiliny, Trnavy, Bratislavy a Šamorína. Títo športovci spoločne pri otvorení vypustili k oblakom 37 balónov, ktoré symbolizovali počet účastníkov. I keď toto športové podujatie bolo venované predovšetkým deťom, ktoré absolvovali liečbu onkologického ochorenia, priestor dostali aj ich rodinní príslušníci a priatelia.

„Privítali sme aj dieťa, ktoré je momentálne v liečbe, jeho rodičov, ktorým tento deň priniesol množstvo motivácie v ďalšej liečbe. Každý z účastníkov získal medailu Onco Games, ktorú im odovzdal sám prezident SOŠV Anton Siekel, “ povedala predsedníčka občianskeho združenia Športom k radosti Monika Brillová.

Prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel, mal nad podujatím záštitu a Onco Games 2019 prišiel aj otvoriť. Navyše so zástupcami NADÁCIE X-BIONIC® SPHERE si zahral aj futbal proti výberu chlapcov. Zápas skončil nerozhodne, rozhodli až penalty v prospech víťazstva detí.

Do brány sa po súťažnom zápase postavil aj Anton Siekel a deti z mladšej kategórie sa mu snažili dať gól. Medzitým sa už súťažilo v atletike, neskôr v petanque a rôznych netradičných športových disciplínach, aby sa zapojili všetky deti. Je veľmi dôležité doplniť, že išlo o deti z rôznych kútov Slovenska, rôzneho veku a rôznych zdravotných ťažkostí.

Na ďalší deň účastníkov v nádhernom počasí čakali bežecké preteky pre všetkých - 7. ročník Pomlé Run. Na štart sa tak postavilo až 59 tímov, z toho 12 tímov tvorili účastníci Onco Games. Štafetový rodinný beh (150x300x300m) zvládli fantasticky a štafeta dvoch detí po onkologickej liečbe - Stanka s Dodom a otca Stana - skončila na skvelom celkovom 3. mieste.

„Na podujatí Onco Games nejde o víťazstvá, tieto deti už zvíťazili v boji so zákernou chorobou, avšak symbolicky v Deň víťazstva tam stáli na pódiu ako víťazi, “ zdôraznila Monika Brillová a doplnila: „Výťažok z podujatia Pomlé Run 7 vo výške 5110 € venovali organizátori a hlavný partner CZ Slovakia, a.s. nášmu združeniu na podporu podujatia Onco Games 2019. Prepojili sa dve podujatia s nádhernou myšlienkou a my sa chceme poďakovať týmto skvelým ľuďom. Financie využijeme na usporiadanie športových hier pre deti po onkologickej liečbe.“

V šamorínskom športovom areáli deti súťažili nielen v atletike a vo futbale, ale tiež v lukostreľbe, stolnom tenise, bowlingu, plávaní a absolvovali aj gymnastiku.

V posledný, tretí deň, deti ešte stihli prehliadku stajní koníkov. Nadšene obdivovali luxusné podmienky, ktoré tam majú - okrem bežiaceho pásu pre kone, majú aj svoj bazén, tréningové haly a špeciálne podložie pre tréning, ako aj pre ich súťaže. Deti si učesali a pohladkali poníka a odniesli si krásne spomienky.

Upršaný deň vôbec nevadil, pretože pokračovali gymnastikou po vedením odborných trénerov XBS gymnastics. Väčšina z účastníkov pritom nemala skúsenosti s týmto športom, ale pod fantastickým vedením dokázali aj nemožné. Zapojili sa tiež rodičia a vďaka nadšeným výkonom všetkých tak možno v niekom zostane zapálený záujem o gymnastiku.

Ukončenie hier bolo v znamení ďakovania. To patrilo všetkým účastníkom, organizátorom i dobrovoľníkom, špeciálne však NADÁCII X-BIONIC® SPHERE a správkyni nadácie Oľge Pažitnej, ktorej deti odovzdali účastnícky dres a ručne maľovaný ďakovný obraz so stromom a ich podpismi. Každý jej tak odovzdal kúsok seba.

„Spoznal som nových, a zároveň skvelých ľudí, ktorí sú nesmierne úžasní. Vďaka Onco Games som mal jeden z tých najšportovejších dní v mojom živote a navyše s takými špeciálnymi ľuďmi, “ zhrnul svoje pocity z týchto unikátnych športových hier Lukáš.

Emóciám sa neubránila ani mamička Zuzana: „Začleniť dieťa po náročnej liečbe do bežného života je pre každého rodiča veľmi dôležité. Súvisí to s tým, že určitá etapa ich života sa odohráva za dverami oddelenia, kde sa nechceli ocitnúť. Ale vydržali to, aby pri Vás ostali a teraz im chcete dať všetko. A to dostávali počas troch dní v X- bionic sphere, počas ONCO GAMES 2019. Zažiť pocit víťaza v disciplínach, ktoré limituje zdravotný stav, v nich ešte dlho pretrvá. Keď Martin bežal so zdravými rovesníkmi, pri dobiehaní do cieľa mne, ako matke, tiekli slzy dole tvárou. Ďakujem.“

Prvé športové hry pre deti po onkologickej liečbe boli zároveň sústredením a prípravou pre mladých športovcov, ktorí budú Slovensko reprezentovať na medzinárodných podujatiach. Už začiatkom júla tohto roka odlieta výprava do Ruska, kde sa zúčastní 20 detí na X. The World Children's Winners Games 2019 - Svetové detské hry víťazov 2019 na štadióne CSKA v Moskve a koncom júla na prvé medzinárodné majstrovstvá vo futbale Onko Liga vo Varšave pre 18 detí.

 
16.5.2019 | Pridal: Redakcia PIS | Šport | čítané: 1431 krát