PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/17974/najsilnejsim_muzom_bol_v_presove_denis_hanak.html

Najsilnejším mužom bol v Prešove Denis Hanák

Jubilejná 20-ta sezóna Slovenskej asociácie silných mužov je aj v znamení amatérskych podujatí AFTERMOVIE SLOVAKIA STRONGEST MAN 2019. Prvé kolo sa uskutočnilo v práve v Prešove.

V poradí už trinásty ročník Slovenského pohára silných mužov tradične niekoľko rokov začína v Prešove. Nebolo tomu inak ani toho roku a pod záštitou primátorky mesta, Andrey Turčanovej, sa na štart postavilo 14 pretekárov. Na regulérnosť piatich testov sily dohliadal medzinárodný rozhodca, Pavol Guga, celé podujatie moderoval viceprezident SASIM, Milan Gabrhel.

Úvod preteku ale patril slávnostnej udalosti. Po skvelom výsledku v Šahách, kde druhé miesto obsadil amatér, Ľubo Griglák a dokázal poraziť profi silákov ako Zlatner, Štefaňák či Rekenei, zasadol výkonný výbor. Ten rozhodol, že medzi profesionálnych silákov sa zaradil aj Ľubomír Griglák! Dekrét mu odovzdal Milan Gabrhel, Pavol Guga a zagratulovala mu aj štvrtá najsilnejšia žena sveta, Jana Vašková. Podujatie tak mohlo začať.

Sedemdesiat kilová jednoručka poriadne potrápila a zahriala svaly prítomných borcov. Pätica silákov nezvládla ani jedno opakovanie. Najviac, sedem zdvihov, predviedol Arnold Ferencz pred Dávidom Tóthom /6x/ a dvojicou Zelezka, Kollár /5x/. Práve Patrik Zelezka sa v dobrom svetle ukázal na majstrovstvách Slovenska do 105 kilogramov a nezľakol sa ani otvoreného podujatia bez rozdielu váh, čím je Slovenský pohár silných mužov. Na úvod si tak pripísal slušný výkon.

V druhom teste sily opäť dostali zabrať ramená silných chlapov. Nešťastne sa v úvode zranil Ledeczky a z preteku odstúpil. Opäť pätica silákov nezvládla dostať približne 120 kilogramové súkolie nad hlavu do vystretých rúk. O prvenstvo sa delil Zelezka s Tóthom, keď obaja zodvihli nápravu 4x. Tri platné pokusy stačili na druhé miesto pre silákov Ferencz, Supák, Hanák a Kollár, tretí s dvomi zdvihmi skončil Ferjanc.

Mrtvé ťahy s osobným automobilom od generálneho partnera HS Plus Prešov, boli ako tretie v poradí. Tu si s danou métou, kde do kufra auta bol pridaný ešte 50 kilový kotúč, neporadilo kvarteto strongmanov. Šesť zdvihov Denisa Hanáka stačilo na prvenstvo v disciplíne, päť zvládol Kollár a skončil za ním. Tretie miesto v zdvíhaní auta si delil Zelezka so Supákom, keď automobil zodvihli 4x.

Predposlednou skúškou bolo nosenie superyoku na rukách, o váhe 230 kíl, čo sme na pretekoch mohli vidieť prvýkrát. Rýchle nohy a silu predviedol Hanák a pripísal si tak už druhýkrát plný bodový zisk a predieral sa do čela hodnotenia preteku. Za ním skončil Ferencz, tretí bol Supák.

Záver patril opäť jarmu, ale nie na rukách, ale už tradične na chrbte. Váha 330 kíl a vzdialenosť 15 metrov. Táto disciplína je dominantnou pre Petra Supáka, ktorý to aj prvým miestom potvrdil. Za ním skončil Ferencz, tretí bol Hánák.

Po zrátaní bodov sa z víťazstva na úvodnom kole Slovenského pohára silných mužov, radoval Denis Hanák. Predviedol vyrovnaný výkon a dve víťazstvá v disciplínach mu zabezpečili zlatú medailu a pohár pre víťaza. Za ním s minimálnou stratou skončil Arnold Ferencz. Ten stratil najviac bodov v dvíhaní osobného automobilu spoločnosti HS Plus Prešov a musel sa uspokojiť s druhým miestom. Bronz si z Prešova odniesol Peter Supák. Donedávna pretekár váhovej kategórie do 105 kilogramov už bude nastupovať prevažne v OPEN a tento výsledok ho určite motivoval do ďaľších pretekov.

Sme veľmi radi, že na preteku v Prešove sme spoznali nové tváre medzi silákmi ako Michal Golenovský, ktorého trénuje profík Peter Rekenei, Tomáš Ďuriš, ktorého trénuje profík Zlatner, Alex Ledeczky či Sabolcz Boros. Prišli aj známi siláci ako Peter Očovay alebo Peter Supák. Pevne veríme, že sa v takomto počte a v takejto skvelej nálade budeme stretávať počas celého roka!

Výsledky: 1. Denis Hanák 60,5b, 2. Arnold Ferencz 58b, 3. Peter Supák 55b, 4. Rado Kollár 54b, 5. Patrik Zelezka 50,5b, 6. Dávid Tóth 45,5b, 7. Lukáš Ferjanc 32b, 8. Peter Očovay 32b, 9. Michal Druska 26,5b, 10. Martin Drozd 19b, 11. Sabolcz Boros 17,5b, 12. Michal Golenovský 9b, 13. Alexander Ledeczky 8,5b, 14. Tomáš Ďuriš 4b

Ďakujeme hlavne mestu Prešov za poskytnuté podmienky pre zorganizovanie preteku, generálnemu partnerovi HS Plus Prešov, ktorý zabezpečil autá na disciplínu a hlavne všetkým chlapcom, ktorí predviedli naozaj skvelé výkony. Dúfame, že sa spoločne stretneme aj na druhom kole Slovenského pohára silných mužov, ktorý bude už 1. 6. v Púchove! Veľa sily!

Zdroj: http://www.slovakstrongman.sk/

Foto: MsÚ Prešov

 
16.5.2019 | Pridal: Redakcia PIS | Šport | čítané: 1758 krát