Nedeľa, 28. apríl 2024
Meniny má Jarmila | zajtra Lea

Chvála tvorivosti – začína Akademický Prešov

Budúci týždeň odštartuje obľúbená súťaž amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, ktorá má za sebou bohatú tradíciu. 53. ročník Akademického Prešova bude prebiehať od 23. do 26. apríla a zúčastnia sa ho študenti z viacerých vysokoškolských centier.

Akademický Prešov patrí k významným podujatiam, ktoré každoročne dávajú priestor tvorivým vysokoškolákom prezentujúcim svoju umeleckú prácu. Festival sa môžu zúčastniť všetci študenti slovenských vysokých škôl a výberovo aj stredoškolskí študenti so zameraním na tvorivý umelecký experiment. „53. ročník Súťaže umeleckej tvorivosti vysokoškolákov bude prebiehať v štyroch kategóriách: pôvodná literárna tvorba (poézia, próza, esej); študentské divadlá; umelecký preklad a mediálne umenie: film, “ bližšie vysvetlil Miron Pukan, dramaturg festivalu. Ako doplnil, súťaže sa konajú najmä v priestoroch vysokoškolského areálu Prešovskej univerzity v Prešove, v Divadle A. Duchnoviča a v Divadle J. Záborského.

Hosťami budú už tradične domáce a zahraničné profesionálne a amatérske súbory, spisovatelia, herci, prekladatelia a predstavitelia viacerých umenovedných disciplín. „Tento rok okrem domácich prešovských vysokoškolákov uvedú svoje programy aj študenti z Banskej Bystrice, Bratislavy či Košíc, “ doplnil Miron Pukan. Zaujímavé na dramaturgii festivalu je účasť súborov s mladšou generáciou interpretov. Organizátori sa totiž usilujú aktivizovať divadlo mladých na základných a stredných školách ako budúcich hercov, scenáristov, režisérov v divadle, ktoré dostáva svoj priestor už vyše päťdesiat rokov.

V rámci programu sa predstaví napríklad Slovenské komorné divadlo Martin, to uvedie hru francúzskej autorky Jasminy Rezy, Kumšt, podobne Sláva Daubnerová so svojím Solo lamentoso v divadle PAT. Z hostí je potrebné spomenúť taktiež študentov 3. ročníka VŠMU BA ako aj vysokoškolákov z brnenskej JAMU. Už nie prvý raz na Akademickom Prešove vystúpi maďarské divadlo zo Szegedu – Homo Ludens Project. Jedným z vrcholov tohtoročného festivalu by mohlo byť poľské divadlo KTO Krakov, to uvedie svoju produkciu Vôňa času v exteriéri na priestranstve pred Novou budovou DJZ.

Vyhlasovateľom Súťaže amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska je Ministerstvo školstva Slovenskej republiky, Rektorát Prešovskej univerzity v Prešove, mesto Prešov, Fond na podporu umenia a Občianske združenie Akademický Prešov.

Program Akademický Prešov

Program Akademický Prešov
Teatr KTO_Zapach czasu ©Jaroslav Veprev

Teatr KTO_Zapach czasu ©Jaroslav Veprev
Teatr KTO Zapach czasu ©Wojciech Łyko

Teatr KTO Zapach czasu ©Wojciech Łyko
Prílohy
Vyhlásenie AP - 53. ročník
doc
38 kB
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK