Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Chvála tvorivosti – začína Akademický Prešov

Budúci týždeň odštartuje obľúbená súťaž amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, ktorá má za sebou bohatú tradíciu. 53. ročník Akademického Prešova bude prebiehať od 23. do 26. apríla a zúčastnia sa ho študenti z viacerých vysokoškolských centier.

Akademický Prešov patrí k významným podujatiam, ktoré každoročne dávajú priestor tvorivým vysokoškolákom prezentujúcim svoju umeleckú prácu. Festival sa môžu zúčastniť všetci študenti slovenských vysokých škôl a výberovo aj stredoškolskí študenti so zameraním na tvorivý umelecký experiment. „53. ročník Súťaže umeleckej tvorivosti vysokoškolákov bude prebiehať v štyroch kategóriách: pôvodná literárna tvorba (poézia, próza, esej); študentské divadlá; umelecký preklad a mediálne umenie: film, “ bližšie vysvetlil Miron Pukan, dramaturg festivalu. Ako doplnil, súťaže sa konajú najmä v priestoroch vysokoškolského areálu Prešovskej univerzity v Prešove, v Divadle A. Duchnoviča a v Divadle J. Záborského.

Hosťami budú už tradične domáce a zahraničné profesionálne a amatérske súbory, spisovatelia, herci, prekladatelia a predstavitelia viacerých umenovedných disciplín. „Tento rok okrem domácich prešovských vysokoškolákov uvedú svoje programy aj študenti z Banskej Bystrice, Bratislavy či Košíc, “ doplnil Miron Pukan. Zaujímavé na dramaturgii festivalu je účasť súborov s mladšou generáciou interpretov. Organizátori sa totiž usilujú aktivizovať divadlo mladých na základných a stredných školách ako budúcich hercov, scenáristov, režisérov v divadle, ktoré dostáva svoj priestor už vyše päťdesiat rokov.

V rámci programu sa predstaví napríklad Slovenské komorné divadlo Martin, to uvedie hru francúzskej autorky Jasminy Rezy, Kumšt, podobne Sláva Daubnerová so svojím Solo lamentoso v divadle PAT. Z hostí je potrebné spomenúť taktiež študentov 3. ročníka VŠMU BA ako aj vysokoškolákov z brnenskej JAMU. Už nie prvý raz na Akademickom Prešove vystúpi maďarské divadlo zo Szegedu – Homo Ludens Project. Jedným z vrcholov tohtoročného festivalu by mohlo byť poľské divadlo KTO Krakov, to uvedie svoju produkciu Vôňa času v exteriéri na priestranstve pred Novou budovou DJZ.

Vyhlasovateľom Súťaže amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska je Ministerstvo školstva Slovenskej republiky, Rektorát Prešovskej univerzity v Prešove, mesto Prešov, Fond na podporu umenia a Občianske združenie Akademický Prešov.

Program Akademický Prešov

Program Akademický Prešov
Teatr KTO_Zapach czasu ©Jaroslav Veprev

Teatr KTO_Zapach czasu ©Jaroslav Veprev
Teatr KTO Zapach czasu ©Wojciech Łyko

Teatr KTO Zapach czasu ©Wojciech Łyko
Prílohy
Vyhlásenie AP - 53. ročník
doc
38 kB
Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK