Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Nadané deti spoznávali veľkonočné zvyky a tradície

Na stretnutí prešovských nadaných detí sa rozprávalo o veľkonočných zvykoch a tradíciách. „Veľkonočné“ stretnutie Klubu nadaných detí bolo venované príprave veľkonočných pozdravov, tradičných jarných ozdôb a veľkonočného prírodného zátišia.

Veľká noc je najväčším kresťanským sviatkom. U nás sa tento sviatok oslavy života spája taktiež so šibaním, výslužkou v podobe maľovaných vajíčok, rôznych sladkostí a pár drobných. Nadané deti z Klubu nadaných detí Prešov sa spoločne venovali zvykom a tradíciám Veľkej noci.

Súčasťou „veľkonočného“ stretnutia bol kvíz o Veľkej noci, rozprávanie o veľkonočných jedlách, zážitkoch z predchádzajúcich veľkonočných prázdnin a plánoch na tie nadchádzajúce.
Nechýbali otázky zamerané na pamäť a postreh, na ktoré museli nadané deti odpovedať čo najskôr. Samozrejme súvisiace s veľkonočnými zvykmi a tradíciami.

Spoločnými silami si školáci z klubu nadaných vytvorili „zvieracie“ veľkonočné zátišie pozostávajúce z papierových zajačikov, ovečiek, kuriatok. Po skupinovej práci nasledovala výroba veľkonočných pozdravov. Strihanie, lepenie, vyfarbovanie v spojení s fantáziou každého z nadaných detí priniesli zaručený úspech vo forme krásnych veľkonočných pozdravov pre svojich blízkych.

Zaujímavými poznatkami o veľkonočných sviatkoch v iných krajinách sa putovanie Veľkou nocou skončilo. Kým v Českej republike sú veľkonočné zvyky a tradície takmer rovnaké ako na Slovensku, napr. v Maďarsku počas veľkonočných sviatkov by nemal chýbať medvedí cesnak, v Rakúsku je symbolom veľkonočných sviatkov zajačik, ktorý schováva v dome, či záhrade čokoládové vajíčka. Podobne je to v USA, Francúzsku či Austrálii. Nemecké deti si nájdu farebné vajíčka v slamených hniezdach, ktoré si dopredu vyrobili.
Želáme krásne veľkonočné sviatky!

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK