Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Aha! Točí sa to, nespadne to. Nová interaktívna výstava v Prešove

Detské zážitkové centrum Aha! Miesto detských objavov prináša pod názvom Aha! Točí sa to, nespadne to do Prešova novú interaktívnu výstavu “Koleso - vedecká hračka”.

Aha! Točí sa to, nespadne to.
Aha! Točí sa to, nespadne to.

Výstava je zapožičaná od o.z. Vedecká hračka z Banskej Bystrice, ktoré sa interaktívnym detským výstavám, pod vedením Ing. Beaty Puobišovej, venuje na Slovensku už 25 rokov. Výstava Aha! Točí sa to, nespadne to bude sprístupnená od soboty 30. marca v priestoroch na Hlavnej 69 v Prešove a potrvá až do konca júna. Návštevníci budú mať možnosť pohrať sa s viac ako 120 exponátmi a zároveň objavovať a skúmať prírodné javy prostredníctvom vedeckých hračiek.

Koleso je základný, vyše šesťtisíc rokov starý vynález či objav, ktorý je v dejinách ľudstva využívaný na rôzne účely a v rôznych technických odvetviach. Je to užitočný a nenahraditeľný pomocník človeka. Koleso môže byť zhotovené a vyrábané z rôznych materiálov rozmanitými postupmi. A práve na tejto rôznorodosti je postavená interaktívna výstava, ktorej súčasťou sú kolesá a kolieska rôznych veľkostí a funkcií. Výstavu tvoria hračky, hry, hlavolamy a drobné experimenty, s ktorými sa každý návštevník môže pohrať a vyskúšať si ako to funguje.

Ide v poradí o druhý projekt detského zážitkového centra Aha! Miesto detských objavov, ktoré v minulom roku po prvýkrát otvorilo svoje brány návštevníkom z celého Slovenska úspešnou výstavou Leonardium. “Na tejto výstave sa nielen dozviete všetko potrebné o kolesách, no zároveň si všetko môžete aj vyskúšať. Prostredníctvom hry, tak môžu návštevníci spoznávať prírodné zákony a vlastnosti predmetov a vedeckých hračiek, ktoré demonštrujú konkrétnu prírodnú zákonitosť, jav alebo technický fenomén, ” priblížila výstavu Zuzana Banda z prešovského zážitkového centra Aha! Miesto detských objavov.

Cieľom výstavy je vyvolať u návštevníkov záujem o fyzikálne deje, pomôcť vnímať a chápať prírodné javy, popularizovať prírodovedné disciplíny, posúvať hranice detského porozumenia svetu a podporovať zvedavosť a radosť z objavovania. Vedecké hračky, “neškolské” fyzikálne experimenty a hlavolamy vybrali, navrhli a zhotovili dobrovoľní členovia a priatelia občianskeho združenia Vedecká hračka. Informácie o ich ďalších aktivitách a projektoch nájdete na www.vedeckahracka.sk.

“Výstava vytvorí jedinečný priestor na experimentovanie, v ktorom budeme podnecovať zvedavosť návštevníkov, ich kreativitu, unikátny prístup k riešeniu problémov i odvahu pýtať sa, aby sme podporovali rozvoj talentov a osobností. Odporúčaný vek je aspoň 3 roky, avšak u nás vítame aj tých najmenších, ” doplnila Zuzana Banda.

Výstava “Aha! Točí sa to, nespadne to” je určená pre všetky vekové kategórie, ale najmä pre tých, ktorí sa radi hrajú a chcú sa pritom niečo nové naučiť, pretože v Aha! centre platí, že kto je zvedavý, bude dlho mladý!

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK