Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Braňo Jobus odštartoval mesiac knihy. Predstaví sa aj v Prešove

Hudobník a spisovateľ Braňo Jobus absolvuje v marci 45 vystúpení so svojimi knihami. V rámci turné zavíta túto stredu 6.3. aj do Prešova. Večer v Stromoradí bude patriť jeho knihám a one man hudobnému projektu Abusus.

O svojich knihách bude nielen rozprávať, ale aj spievať. Podujatie je vhodné takisto pre deti a mládež. Zaujímavosťou je, že celý tento týždeň strávi na východe a so svojím programom vycestuje až k ukrajinskej hranici.

Jobusove rozprávky majú radi deti aj dospelí z celého Slovenska. Dokonca aj takí, ktorí netušia, že má hudobné kapely Karpatské Chrbáty, Vrbovskí Víťazi alebo Abusus. „Celý život robím alternatívnu hudbu, ktorá nie je komerčná. Aj keď ju robím zo srdca a z lásky, je na to dobrý ohlas a robí mi radosť, s úspechom kníh sa to nedá porovnať. V mojom prípade majú oveľa väčší záber ako hudba, “ priznáva známy autor, ktorý predal viac ako 70 000 výtlačkov svojich kníh.

Pred tým nemal odvahu písať knihy. Zmenilo sa to až s jeho abstinenciou. Hoci vydavateľ označuje Jobusove knihy ako rozprávkové, píše ich pre všetkých a vskutku si našli obľubu aj u dospelého čitateľa. Samotný autor si pochvaľuje rozsah, ktorý mu knihy ponúkajú. „Pesnička má tri minúty, vyleješ si v nej srdce, tá stopa je zaujímavá, ale nevojde sa tam všetko. Kniha je neohraničená. V každej nájdete niečo z môjho života.“

Braňo Jobus absolvuje ročne 200 vystúpení a preto priznáva, že je veľmi zlý čitateľ a málokedy siahne po knihe. „Najviac ma baví tvorba a dokonca ani sám po sebe si to nečítam. Knihy mi číta Lenka, keď ideme spoločne na dlhé cesty. Takže ročne vďaka nej prečítam tak tri knihy.“ Takisto v iných knihách nehľadá inšpirácie. Ide na to svojím voľným štýlom. „Ako to cítim, tak to tam navalím. Vôbec sa v tom nehrabem.“

Na tento rok má opäť veľa plánov. V apríli vyjde po deviatich rokoch reedícia titulu Zázračné rozprávky, ktorý pred tým vyšiel v malom náklade a hneď sa vypredal. V júni pribudne do Jobusovej bibliografie novinka Zberný dvor. Po hudobnej stránke čaká na fanúšikov skupiny Karpatské Chrbáty veľká oslava, pretože kapela vydá k 50 rokom na hudobnej scéne LP a CD Karpatské Chrbáty XXXXX. Pôjde o výber skladieb, ktoré skupina v tomto roku nahrá nanovo a s aktuálnym zvukom.

foto: archív

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK