Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V Rákociho paláci objavíte krásu slovenského drahokamu

Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať výnimočnú zbierku slovenských opálov. Medzi najvzácnejšie kúsky novej stálej expozície patrí opál drahý, ktorý je zároveň najstarším známym opálom. Jeho prvé ložiská sa našli na území východného Slovenska.

Harlekýn
Harlekýn

Slanské vrchy sú doteraz jediným miestom v Európe, kde sa nachádzajú ložiská drahého opálu. Jeho svetoznáme nálezisko je v severnej časti sopečného masívu medzi obcami Červenica a Zlatá Baňa. Počiatky banskej činnosti tu siahajú až do doby kamennej.
„Vyznačuje sa nádhernou hrou dúhových farieb, známou ako opalescencia. Už starí Gréci považovali drahý opál za rovnocenný diamantu a toto ich ocenenie trvá pre najkrajšie exempláre dodnes, “ hovorí Ing. Elena Dercová, botanička Krajského múzea v Prešove, organizačná jednotka Kaštieľ a Archeopark Hanušovce nad Topľou.

Prvá písomná zmienka o drahom opále na našom území je zo 14. mája 1597 v povolení, ktoré vydal cisár Rudolf II pre Alberta Magnusa z Vratislavi. V období rokov 1845 - 1880 bola ťažba drahých opálov na vrchole. V baniach pracovalo viac ako 350 baníkov a až 13 brusičov. Z historických dokumentov vyplýva, že drahý opál z Dubníka bol v tomto období vysoko cenený a na svetových trhoch veľmi vyhľadávaný.

„Doteraz najväčší známy kus drahého opálu tu objavili v roku 1771. Pre svoju prekrásnu a zvláštnu farbohru ho pomenovali Harlekýn a v súčasnosti je uložený v múzeu vo Viedni. Váži 3035 karátov, čo je asi 607 gramov, “ prezradila Dercová.
V stredoveku sa verilo, že opál má liečivú silu. Neskôr ho však označili za kameň nešťastia a ľudia verili, že ak stratí lesk alebo zmatnie, jeho majiteľ ochorie na mor a čaká ho blízka smrť. Podľa Dercovej to súvisí s menom rabína Bononiho, ktorý údajne vyriekol nad opálom zlovestnú kliatbu.

„Senzáciu tak v tomto období vyvolala správa o tzv. španielskom opále, ktorý kráľ Alfonz daroval svojej manželke ako svadobný dar a ona krátko na to zomrela, “ dodáva Dercová

Expozícia Opál – slovenský drahokam je jedinečná na Slovensku i v Európe a vznikla vďaka podpore Fondu na podporu umenia. Okrem drahého opálu tu návštevníci uvidia aj opál mliečny, sklený, železitý či mäsový. Expozícia sa nachádza v pivničných priestoroch Rákociho paláca.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Dubnický drahý opál

Dubnický drahý opál
Opál

Opál
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK