Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Prešov je bez bariér, získal výnimočné ocenenie

Mesto Prešov získalo ďalšie výnimočné ocenenie. V súťaži miest a obcí s názvom „Samospráva a Slovensko bez bariér“ získalo cenu v kategórii Územná samospráva.

Počas galavečera s názvom „Samospráva a Slovensko bez bariér 2016 - 2018“ získalo Mesto Prešov ocenenie v kategórii „Územná samospráva“ za systémový a kontinuálny prístup pri riešení problematiky debarierizácie.

„Je to krásna bodka za rokom, počas ktorého získalo mesto Prešov množstvo ocenení. Som rada, že v Prešove funguje podpora integrácie zdravotne znevýhodnených i sociálne slabších občanov. Toto ocenenie je pre nás ďalšou motiváciou zlepšovať sa a naďalej pre nich vytvárať dobré podmienky, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, ktorá v Bratislave ocenenie pre Mesto Prešov osobne prevzala.

„SLOVENSKO BEZ BARIÉR“ je projekt, ktorý vznikol v roku 1999 z iniciatívy Asociácie organizácií zdravotne postihnutých občanov SR (AOZPO SR), občianskeho združenia GEMMA ́93 a Únie miest Slovenska (ÚMS) s cieľom aktivizovať celú spoločnosť, ale najmä mestské a obecné samosprávy k zlepšeniu životných podmienok a k podpore integrácie zdravotne postihnutých občanov a ďalších marginalizovaných skupín do spoločnosti.

Iniciátori projektu navštívili vyše 600 obcí a miest a zorganizovali súťaž „Samospráva a Slovensko bez bariér“, v ktorej mestá a obce pripravili a realizovali konkrétne projekty s cieľom odstrániť architektonické i spoločenské bariéry a umožniť zdravotne postihnutým ľuďom plnohodnotné zapojenie do spoločenského života. Projekt i súťaž mali veľký ohlas u odbornej i laickej verejnosti a priniesli konkrétne výsledky.

IX. etapa súťaže bola slávnostne ukončená vyhlásením výsledkov i víťazov jednotlivých kategórií súťaže počas galavečera 10.12.2018 v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave pri príležitosti Medzinárodného a Európskeho dňa zdravotne postihnutých osôb a Dňa ľudských práv. Záštitu nad slávnostným podujatím prevzal Ivo Nesrovnal, prezident Únie miest Slovenska a Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Z iniciatívy Únie miest Slovenska sa Správna rada účtu „Slovenska bez bariér“ rozhodla pravidelne organizovať súťaž miest a obcí „SAMOSPRÁVA A SLOVENSKO BEZ BARIÉR“.

V roku 2004 bola kategória územnej samosprávy rozšírená aj o VÚC a ustanovená samostatná kategória pre donorov, médiá, vydavateľstvá a debarierizáciu umenia a kultúrnych pamiatok.

V roku 2007 sa medzi hlavných organizátorov a členov Správnej rady zapojila aj spoločnosť Ferdinanda Martinenga a od roku 2016 aj Združenie BAGAR. Súťaž Samospráva a Slovensko bez bariér má za sebou už osem úspešných etáp a vyhodnotenie IX. etapy.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK