Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Je rozhodnuté - granty pre dva prešovské projekty

Štvrtý ročník programu Komunitné granty s podtitulom „200 000 eur pre komunity, kde to žije“ pomohol zviditeľniť najkvalitnejšie nápady. Uspeli aj dva projekty z Prešova.

Viac ako 17-tisíc hlasov v Prešovskom kraji rozhodlo, že podporu získali prešovské projekty, ktorých cieľom je vybudovať relaxačno-oddychovú zónu resp. vytvoriť športovú zónu na toku rieky Torysa.

V rámci aktuálnych výsledkov iniciatívy Komunitné granty prerozdeľuje Nadácia VÚB doposiaľ najvyššiu sumu, vďaka čomu putuje do každého kraja Slovenska podpora až do výšky 25-tisíc eur.

Projekt s najvyšším počtom hlasov v každom kraji získava grant vo výške až do 10 000 eur. V rámci Prešovského kraja takto zvíťazil komunitný nápad vybudovať relaxačno-oddychovú zónu v záhrade farského kostola Kráľovnej pokoja na Sídlisku III v Prešove.

Ďalšie 3 úspešné projekty v každom z 8 krajov si odnášajú podporu do 5 000 eur. V Prešovskom kraji je to projekt vytvorenia športovej zóny na toku rieky Torysa v Prešove, nápad vybudovania komunitného centra v Domove dôchodcov v Humennom v spolupráci so žiakmi ZŠ Dargovských hrdinov a projekt „Adoptuj si svoj kvetináč a skrášli okolie školy“ realizovaný taktiež v Humennom, v rámci ZŠ SNP 1.

„Domáci obyvatelia vedia najlepšie posúdiť, čo ich región najviac potrebuje. Preto sme prišli pred tromi rokmi so systémom pomoci komunitám, v ktorom vidíme po každom ročníku čoraz väčší zmysel. Šikovným organizáciám umožňujeme férovo sa uchádzať o grant pre svoje nápady, avšak konečné slovo prenechávame samotným miestnym ľuďom. Všetkým, ktorí sa tento rok stmelili, zabojovali a uspeli, srdečne blahoželáme a s radosťou posielame našu podporu, “ hovorí Alexander Resch, predseda správnej rady Nadácie VÚB.

Spomedzi 386 prijatých žiadostí poslali nezávislí odborníci z hodnotiacej komisie 64 najlepších projektov do transparentnej súťaže formou verejného hlasovania. V každom kraji súťažilo 8 projektov. Spolu z verejného online hlasovania, ktoré sa uskutočnilo od 26. novembra do 9. decembra, vzišlo po celom Slovensku 32 víťazných projektov.

Ich poradie určilo viac ako 107-tisíc obyvateľov miest a obcí po celej krajine. Do každého kraja poputujú rovnomerným dielom granty až do výšky 25-tisíc eur pre 4 projekty, ktoré si miestni susedia a podporovatelia zvolili za najviac potrebné a žiadané. V Prešovskom kraji sa do hlasovania zapojilo 17 288 ľudí. Prehľad všetkých víťazných projektov je na stránkach www.komunitnegranty.sk a www.nadaciavub.sk.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK