Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

V Nižnej Polianke slávnostne otvorili Transkarpatskú archeologicko-kultúrnu cestu

Medzinárodné podujatie sa uskutočnilo v piatok predpoludním na slovensko – poľskej hranici za obcou Nižná Polianka. V rámci kultúrneho programu vystúpili doboví šermiari a pre hostí boli pripravené aj ukážky dávnych remeselných činností.

Transkarpatská archeologicko – kultúrna cesta je prvá a zatiaľ jediná svojho druhu na Slovensku.
Vytvorenie archeologicko-kultúrnej cesty je súčasťou cezhraničného projektu Živá archeológia ako jedinečný produkt kultúrneho turizmu Karpát (Interreg VA PL-SK 2014-2020), ktorý spoločne realizujú Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ a Archeopark Hanušovce n. T. a Podkarpatské múzeum v Krosne – archeoskanzen Karpatská Trója v Trzcinici.
„Zahrnúť archeologické lokality do kultúrnej cesty je celkom nová, doteraz nevyužívaná príležitosť ukázať aj toto bohatstvo našich prihraničných regiónov, ktoré boli v praveku oveľa viac kultúrne späté ako je tomu dnes, “ prezradila riaditeľka Krajského múzea v Prešove PhDr. Mária Kotorová, PhD.

Cesta umožňuje prepojenie hanušovského Archeoparku a Archeoskanzenu poľského partnera v Trzcinici pri Jasle formou trasy označenej informačnými tabuľami a cestnými značkami.
„Na tejto ceste sú vytypované archeologické a kultúrne lokality, ktoré návštevníkovi umožní spoznávať aj mobilná aplikácia, “ hovorí Kotorová.

Trasa prechádza na slovenskej strane od Hanušoviec cez Medzianky, Kapušany, Marhaň, Bardejov, Zborov až na štátnu hranicu v katastri obce Nižná Polianka. Tu preberajú štafetu poľské kultúrne a archeologické pamiatky. Súčasťou projektu je aj séria kultúrnych podujatí, na ktorých mohli návštevníci formou zážitku spoznať dávne remeselné a bojové činnosti.
„Podujatia pod názvom „Na Ceste“ sa realizujú na Slovensku aj v Poľsku. Doteraz boli v Hanušovciach n. T. , v Medziankach, Trzcinici, Krempnej, v Marhani a v tejto chvíli tu za obcou Nižná Polianka, priamo na štátnej hranici, “ dodáva Kotorová.
Projekt Živá archeológia ako jedinečný produkt kultúrneho turizmu Karpát sa začal realizovať vo februári 2017 a potrvá do októbra tohto roka. Jeho cieľom je vytvoriť nový a konkurencieschopný produkt cestovného ruchu. Zároveň prispieva k ochrane a propagácii prírodného a kultúrneho dedičstva Karpát, ktoré je súčasťou európskej identity. Celková hodnota projektu je takmer 1,5 milióna eur.

Pôvodné Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou vzniklo v r. 1975. 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Krajským múzeom v Prešove. Spolu s jeho pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou hanušovského múzea je živé archeologické múzeum v prírode, v Prešove expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku a Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK