PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://www.pis.sk/clanok/17213/co_nove_na_hradoch_sarisa.html

Čo nové na hradoch Šariša

Šariš v lete je ideálnym miestom na objavovanie nepoznaných cieľov i na návraty k osvedčeným a obľúbeným miestam.
Šarišské hradné hry 2017, foto David Hanko

K nim nepochybne patria hradné komplexy Šarišského, Kapušianskeho, Zbojníckeho (Soľnohradu), Kamenického, Hanigovského hradu, ako aj hradov Šebeš, Bodoň, Lipovce, Zborov a Plaveč. Samotné mesto Prešov bolo strážené niekoľkými z týchto hradov, ktoré sú dnes skôr hradnými zrúcaninami. Vďaka obrovskej snahe samospráv, občianskych združení a dobrovoľníkov sa mnoho z nich postupne obnovuje a stávajú sa čoraz väčším lákadlom pre domácich peších turistov, ale aj návštevníkov z iných krajov. Obklopené sú
čarokrásnymi prírodnými scenériami a sú z nich tiež unikátne vyhliadkové miesta.

Šarišský hrad
Najviac videľná zmena je na Šarišskom hrade, kde mesto Veľký Šariš venovalo roky prípravám archeologického i architektonicko-historickému výskumu. V roku 2017 začalo s konzerváciou a čiastočnou obnovou najcennejšieho objektu na hrade Šariš – Donjonu. Je to objekt obrannoobytnej veže, ktorá bola postavená pred rokom 1250. Donjon bol vo veľmi zlom stave, z pôvodnej asi päťpodlažnej stavby zostali len spodné dve podlažia a rozpadnuté tretie nadzemné podlažie. Počas prác bolo vymurovaných asi 400 m3 muriva. V prácach sa neustále pokračuje a do augusta 2018 by mal byť Donjon sprístupnený verejnosti. Bude osvetlený aj večer a na jeho vyhliadke bude ďalekohľad na mince i kruhový smerovník. V Donjone budú vytvorené aj stále expozície o jeho histórii a o obnove, v spodnom podlaží bude vytvorené lapidárium prezentujúce kamenné prvky nájdené pri archeologických výskumoch na hrade. Slávnostné otvorenie Donjonu na Šarišskom hrade je naplánované na 15. augusta 2018.

Šarišský hrad okrem toho opätovne v lete pripraví aj tradičnú a obľúbenú Filmovú noc na hrade, ktorá je jedinečná svojho druhu v strednej Európe. Festival ponúka divákovi kvalitné, nové krátke filmy, ktoré si len tak nemôže pozrieť v kine alebo v televízii. Počas dňa sa Šarišský hrad premení na oázu kultúry prostredníctvom sprievodného programu (hudba, divadlo, tanec, fotografia, workshopy či prednášky). Počas Filmovej noci, ktorá sa uskutoční 20. - 22. júla 2018, sa na hrade bude dať výnimočne aj stanovať.

Začiatkom septembra sa na Šarišskom hrade uskutočnia tradičné Šarišské hradné hry. Počas nedele, 9. 9. 2018, budú od 13:00 hodiny súčasťou programu šermiari, sokoliari, dobová hudba, interaktívne divadlá v dobových kostýmoch, originálne dobové atrakcie ako drevený kolotoč, lukostreľba či stredoveký salón krásy – fotografovanie v kostýmoch. Zároveň sa môžete pozrieť na práce ľudových remeselníkov a ochutnať miestne gastronomické špeciality akým je aj šarišský hamburger alias chlieb so šmaľcom a cibuľou či domáce pirohy.

Kamenický hrad
Hrad Kamenica patrí medzi najrozsiahlejšie hradné areály na Slovensku. Ruiny hradu Kamenica stoja na vysokom skalnom brale nad obcou Kamenica v sabinovskom okrese. Hrad vznikol na prelome 13. a 14. storočia a v roku 1556 bol dobytý. Združenie Kamenná veža zachraňuje a obnovuje hrad od roku 2006. Navštíviť ho môžete počas celého roka, ale ak máte radi netradičné podujatia, nezabudnite prísť na hrad 18. a 19. augusta 2018, keď sa tu uskutoční Noc hradných zrúcanín a Hradné slávnosti na Kamenickom hrade. Súčasťou podujatia budú vystúpenia skupín historického šermu, šermiarsko-streleckých skupín, sokoliarov, ukážky historických remesiel - kováčstvo, rezbárstvo, hrnčiarstvo a košikárstvo. Návštevníci si zároveň môžu pozrieť výstavu nálezov z archeologického prieskumu na hrade.

Hradisko v Lipanoch - miesto, kde ožíva história
Archeopark slovanského hradiska s historickou lukostrelnicou a malým amfiteátrom, Hradisko, ktorý sa nachádza v obci Lipany a v lete ponúka pre najmenších možnosť zúčastniť sa denného letného tábora Slovania, ktorý sa bude konať priamo v Archeoparku v dvoch termínoch od 2. do 6.júla 2018 a od 6. do 10. augusta 2018. Počas letných prázdnin sa deti vďaka hrám a súťažiam so stredovekou tematikou, naučia sa základné šermiarske zručnosti či lukostreľbu, zažijú tvorivé dielne s hlinou a drevom i jazdu na koni.

Festival živej histórie sa v Archeoparku Hradisko uskutoční 15. júla 2018 od 13:00 hodiny a vďaka svojmu programu vás vtiahne do života našich dávnych predkov Slovanov. Ponúkne unikátny pohľad do minulosti z obdobia raného stredoveku. Pri tónoch historickej hudby si môžete pochutnať na tradičných jedlách, pozrieť rytierske turnaje, zabaviť pri tancoch brušných tanečníc a vidieť ukážky sokoliarov.

Hrad Plaveč
Plaveč je zrúcanina hradu na miernom návrší nad obcou Plaveč. Hrad bol postavený koncom 13. storočia ako pohraničná pevnosť. V 19. storočí však objekt vyhorel a odvtedy je v ruinách. Z hradu sa zachovali zvyšky múrov s kruhovou baštou. V súčasnosti prebieha postupná obnova a bola objavená i časť podzemných priestorov. V posledných rokoch je Plaveč vyhľadávanou turistickou atrakciou. Miestne občianske združenie Džatky pre všetko každoročne organizuje v poslednú augustovú nedeľu kultúrny program Deň hradu Plaveč.

Piaty ročník podujatia sa uskutoční na hrade 26. augusta 2018. Program sa začne svätou omšou a bude pokračovať predvádzaním šermiarskych skupín, sokoliarskym vystúpením, divadielkom pre deti, ohňovou šou, predstavením ľudových súborov a koncertom Lukáša Adamca. Počas celého podujatia si návštevníci môžu vyraziť pamätné mince, zajazdiť na koňoch, zúčastniť sa tvorivých dielní či lukostreľby. Nebudú chýbať ani atrakcie pre deti a tradičné jedlá. Remeselníci budú nielen predvádzať svoje remeslá, ale ponúknu aj možnosť vyskúšať si práce kováča, krasličiarky, pernikárky, pekára a koženára.

Kalendár hradných podujatí
24.6. / 14:00 h
Hrad Kapušany - Obec Kapušany
Otvorenie divadelného leta na hrade Kapušany

20.7. - 22.7.
Hrad Šariš - OZ Nový film
Filmová noc na hrade

15.8.
Hrad Šariš
Slávnostné otvorenie Donjonu

19.8. / 13:00 h
Hrad Kamenica - OZ Kamenná veža
Hradné slávnosti na hrade Kamenica

25.8. / 12:00 h
Hrad Kapušany - Obec Kapušany
Návrat rytierov na hrad Kapušany

26.8. / 14:00 h
Hrad Plaveč - OZ Ďžatky pre všetko
Deň hradu Plaveč

9.9. / 13:00 h
Hrad Šariš - Kultúrno-informačné centrum Veľký Šariš
Šarišské hradné dni

 
24.5.2018 | Autor: Nina Šilanová | Tip na výlet | čítané: 5856 krát