Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Začiatok motorkárskej sezóny

Motorkárska sezóna sa nám už naplno rozbehla o čom sme sa mohli presvedčiť uplynulý víkend, kedy sa cesty aj v Prešovskom kraji zaplnili motocyklami.

Po dlhšej odmlke bude potrebné v cestnej premávke si zase zvyknúť na účasť motocyklistov. Onedlho odštartujú „spanilé“ jazdy, motorkárske zrazy, spoločné výjazdy, či cestovanie naprieč svetom. Polícia po každoročných skúsenostiach prináša niekoľko užitočných rád tak motorkárom, ako aj vodičom áut, keďže dopravné nehody sa nevyhýbajú ani jazdcom na jednostopových strojoch.

Pri rekreačnej oblasti Domaša sa v sobotu (14.4.2018) zrazilo osobné auto s motorkou. Vodič (45r.) osobného auta Škoda Octávia jazdil v smere od obce Holčíkovce ku križovatke Holčíkovce a RO Domaša, okr. Vranov n/T. Po tom, ako vyšiel na cestu nedal prednosť motocyklu KAWASAKI, ktorý viedol 54 ročný vodič po ceste I/15 označenej ako hlavná, pričom došlo k zrážke. Motocyklista utrpel zranenia z dobou PN nad 7 dní. Nehodu vyšetrujú vranovskí dopravní policajti.

Rady na začiatok sezóny
 dôkladne si skontrolujte technický stav motocykla, najlepšie v odbornom servise,
 nepreceňujte svoje schopnosti a po zimnej pauze jazdite opatrnejšie, aby ste si znovu osvojili potrebné návyky k ovládaniu svojho stroja,
 základ je vedieť brzdiť, klopiť a správne a včas zareagovať na krízové situácie,
 myslite na to, že motorka nie je auto, ktoré je vybavené vysokou pasívnou bezpečnosťou (airbagy, pásy, deformačné zóny) a technika jazdy je diametrálne odlišná,
 prispôsobte rýchlosť stavu vozovky, mokrý povrch môže byť zradný a hlavne šmykľavý,
 nebezpečné sú aj kamienky zo zimného posypu ciest, ktoré na začiatku sezóny nie sú ničím výnimočným,
 predchádzajte iba na miestach, kde je to bezpečné a ste si istý, že manéver zvládnete,
 život a zdravie pri kolízii môže zachrániť ochranný odev, obuv a doplnky. Jazdcom len v prilbe, rifliach a teniskách či dokonca v šľapkách sa nie len tak bezdôvodne hovorí, že sú darcami orgánov. Takéto oblečenie ich ani pri nízkej rýchlosti nemôže dostatočne ochrániť.

Pre vodičov automobilov
 v prvom rade si treba uvedomiť a počítať s tým, že už pribúdajú na cesty aj jazdci na dvojkolesových mašinách a tí sa zmestia aj tam, kde autá nie,
 keďže odhadnúť rýchlosť motoriek je pre ich menšie rozmery ťažšie, o to dôležitejšie je častejšie sledovanie spätných zrkadiel a situácie okolo auta,
 motocyklistov je možné ľahko prehliadnuť, pri ich predchádzaní treba dodržiavať bezpečný odstup

Pre vodičov motocyklov
Motorkári si musia uvedomiť obrovskú zodpovednosť. Síce je pocit voľnosti a eufórie počas jazdy na dvoch kolesách na nezaplatenie, o to bolestivejšie a tragickejšie môžu byť následky pádu. Je veľmi jednoduché naučiť sa test v autoškole, prečítať si zákon, vyhlášku alebo presný postup čo a ako, keď sa stane to a to...ale v skutočnosti je to všetko úplne inak.
 je dôležité, aby vodič motocykla odjazdil určitý počet kilometrov, oboznámil sa so všetkými rizikami a krízovými situáciami, ktoré sú u motocyklov na dennom poriadku a až potom vyrazil na cesty so silnou „mašinou“.
 musí zvládnuť jazdu na mokrej vozovke,
 naučiť sa technike prudkého brzdenia, rýchlych zmien smeru a rýchlosti jazdy,
 dokonale zvládnuť ovládanie svojho motocykla, jazdu v hustej premávke mesta a zafixovať si do pamäti základné jazdné návyky.

Vždy treba jazdiť podľa svojich schopností a zručností, prispôsobiť sa stavu cesty, počasiu i ďalším okolnostiam, ktoré možno predvídať. Nech môžeme na konci roka konštatovať, že účastníci cestnej premávky majú za sebou veľa kilometrov bez nehôd.

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK