Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Colníci počas letných mesiacov nezaháľali

Aj počas horúcich letných mesiacov, kedy každý myslí na vytúženú dovolenku a oddych, colníci usilovne pracujú a zameriavajú svoju pozornosť na predajcov v súvislosti s dodržiavaním zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice.

Colný úrad Prešov v súvislosti s dodržiavaním zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice vykonal u predajcov v uplynulom mesiaci v rámci svojho územného obvodu 40 kontrol. Tieto boli zamerané najmä na nezaevidovanie tržby v pokladnici, nevydanie pokladničného dokladu a vydanie pokladničného dokladu, ktorý nespĺňa náležitosti zákona č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona Slovenskej národnej rady č. 511/1998 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o ERP“). Kontroly boli vykonané v kamenných prevádzkach, ale aj na rôznych kultúrnych podujatiach a jarmokoch miest a obcí organizovaných pre širokú verejnosť.

Z výsledkov kontrol vykonaných colníkmi Colného úradu Prešov za mesiac júl 2017 vyplýva, že bolo zistených 34 porušení zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice, čo predstavuje 85% z počtu kontrolovaných, pričom v deviatich prípadoch ide o opakované porušenie zákona o ERP.
Celková suma uložených pokút colným úradom v uvedenom mesiaci činí 11 770, - eur.

Colný úrad Prešov v rámci vykonaných kontrol u predajcov uložil 6 zákazov predávať tovar, alebo poskytovať službu za opakované porušenie zákonných povinností a z toho v dvoch prípadoch taktiež podal návrh na zrušenie živnostenského oprávnenia za zistenie opakovaných porušení zákona o ERP.

Vzhľadom na pretrvávajúce a opakované porušenia zákona o ERP, budú kontroly zo strany Colného úradu Prešov vykonávané intenzívne aj naďalej počas celej letnej sezóny.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Poslaním FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Úspešný výber daní, ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac ako 2,5 miliardy eur. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK