Štvrtok, 16. máj 2024
Meniny má Svetozár | zajtra Gizela

Prešov rozvíja cyklodopravu

Cyklistická cestička na Bajkalskej bola daná do užívania verejnosti. Mesto Prešov v tomto roku ráta s výstavbou ďalších úsekov cyklociest, ktorými prepojí najväčšie prešovské sídliská a dokončí realizáciu medzinárodnej cyklocesty Eurovelo, prechádzajúcej jeho územím.

„Otvárame prvý z ôsmich úsekov cyklociest, ktoré v tomto roku rozšíria ich sieť v meste Prešov. Jeho dobudovaním sa cyklisti dokážu súvislo dostať od mestskej haly až do Veľkého Šariša. Našou snahou je poskytnúť aj cyklistom čo najlepšie podmienky pre jazdu, preto v tomto roku máme v pláne vybudovať ďalších sedem úsekov cyklociest. Celková dĺžka novobudovaných úsekov má zhruba 15 km a stavebné náklady dosiahnú objem približne 2,8 milióna eur, “ vyslovila primátorka Andrea Turčanová v súvislosti s dnešným odovzdávaním dokončeného cyklochodníka na Bajkalskej ulici.

Novovybudovaný chodník bol realizovaný na mieste doterajšieho chodníka využívaného chodcami aj cyklistami a vedie od mosta na Bajkalskej ulici po otočku MHD na konci Sídliska III. Rieši samostatne cyklistický chodník s asfaltovým krytom v šírke 3 m a vedľa neho chodník pre peších s krytom z betónovej dlažby v šírke 1,5 m. Celková dĺžka chodníka je 484 m. Súčasťou stavby je aj prekládka verejného osvetlenia a výsadba novej aleje stromov. Celkové náklady na tento projekt dosiahli sumu 148 607,99 €.

Budovanie cyklistických komunikácií prispeje k zvýšeniu bezpečnosti cyklistov, atraktivity nemotorovej dopravy a nárastu podielu ekologickej dopravy na ceste do školy, do práce, alebo za občianskou vybavenosťou.

V Prešove sa v tomto roku plánuje s výstavbou ďalších siedmich úsekov cyklociest. Konkrétne pôjde o úseky:

- Mestská hala – Wilec hôrka: dĺžka 270 m, náklady 174 100 eur
- ul. Masarykova (medzi ul. Kuzmányho a ul. Hurbanistov) - dĺžka 1 290 m, celkové náklady 266 600 eur
- Cyklochodník Šváby – dokončenie – dĺžka 0,3 km, náklady 70 000 eur
- Šváby – Delňa: dĺžka 1,3 km, náklady 436 000 eur
- Mlynský náhon (Kúpeľná – VŠ areál): dĺžka 0,5 km, náklady 90 500 eur
- Sekčovská: dĺžka 1,2 km, náklady 106 200 eur
- Prešov – Sigord (cykloželeznička): dĺžka 9 km, náklady 1,5 milióna eur

Cyklocesta Mestská hala – Wilec hôrka

Predmetom projektovej dokumentácie je výstavba časti novej cyklistickej cestičky pozdĺž rieky Torysa od komunikácie na ul. Pod Wilec hôrkou po plánované pokračovanie prístupovej komunikácie v rámci protipovodňových opatrení okolo rieky Torysa. Šírka chodníka je 3 m, celková dĺžka je 270 m. Kryt chodníka je z asfaltobetónu. Navrhovaným priechodom pre cyklistov cez miestnu komunikáciu na ul. Pod Wilec hôrkou sa cyklocesta napája na lávku pre cyklistov cez Torysu zrealizovanou v rámci stavby pod investorstvom Slovenskej správy ciest. Cesta pôjde od lávky (od mosta Pod Wilec Hôrkou) smerom k mestskej hale a napojí sa na cyklocestu, ktorá bude vybudovaná ako súčasťou protipovodňových opatrení Slovesnkým vodohospodárskym podnikom.

Cyklochodník ul. Masarykova (medzi ul. Kuzmányho a ul. Hurbanistov)

Návrh rieši samostatný cyklistický chodník pozostávajúci z dvoch samostatných jednosmerných trás, bez účasti peších. Súčasťou je tiež prekládka nástupnej plochy zastávky MHD pri Čiernom moste a čiastočná zmena usporiadania dopravy na miestnej komunikácii. Kryt chodníka bude z červeného asfaltu, šírka chodníka je 1,25 m, dĺžka 1 290 m.

Cyklochodník Šváby – dokončenie

Stavba je situovaná v priestore od križovatky ulíc Solivarská, Švábska a Arm. gen. Svobodu – prepojenie existujúcich cyklistických chodníkov v celkovej dĺžke 242 m. Zároveň sa rieši aj samostatný dláždený chodník pre peších v šírke 1,5 m. Cyklistický chodník bude s asfaltovým krytom v šírke 3 m.

Cyklochodník Šváby – Delňa

Začiatok riešenej oblasti je na križovatke ulíc Švábskej a Jesennej od ukončenia už zrealizovanej cyklistickej trasy po východnej strane ulice Švábskej s pokračovaním južným smerom po ulici Pionierskej a Jesennej. Koniec riešeného úseku je v priestore vstupu na prírodné kúpalisko Delňa. Celková dĺžka trasy je cca 1 300 m. Z hľadiska šírkového usporiadania sa jedná o spoločný chodník pre chodcov a cyklistov v celkovej šírke 2,25 m. Časť pre chodcov je obojsmerná, časť pre cyklistov je jednosmerná v smere jazdy vozidiel.

Cyklochodník Mlynský náhon (od ul. Kúpeľnej po areál VŠ)

Výstavba novej trasy cyklistického chodníka je plánovaná v polohe pôvodného mlynského náhonu, v časti ul. Kúpeľnej. Projektová dokumentácia rieši vybudovanie nového cyklistického chodníka a jeho krížení s miestnymi komunikáciami, chodníkmi, ako aj jeho priechod železničným priecestím. Okrem samotného cyklistického chodníka sa zrekonštruuje časť ul. Kúpeľnej od vstupu do ZŠ po križovatku s ul. Tarasa Ševčenka. Vznikne 13 nových parkovacích miest. Výstavbou nového chodníka sa usporiadajú trasy pre peších. Z hľadiska šírkového usporiadania cyklistických komunikácií je to dvojpruhová, obojsmerná komunikácia v dĺžke 500 m a v šírke 3 m (v úseku trasy mlynského potoka 2,5 m).

Cyklochodník ulica Sekčovská (od L. Novomestského po Šalgovík)

Navrhovaná stavba je pokračovaním existujúceho cyklochodníka pri potravinách VICTORIA s ukončením cca 200 m za poslednou zastávkou na Sekčovskej ulici pred Šalgovíkom. Dokumentácia rieši obojsmernú komunikáciu šírky 2,5 m v dĺžke 850 m a jednosmernú na existujúcej vozovke okolo obratiska vozidiel MHD v dĺžke 272,2 m – celková dĺžka je 1119,60 m. Prevažná časť sa nachádza v zelenom postrannom páse medzi Sekčovskou ulicou a účelovými sídliskovými komunikáciami. Kryt cyklochodníka je navrhnutý asfaltobetónový, kryt chodníka je uvažovaný z betónovej dlažby.

Cykloželeznička Prešov – Sigord

Navrhovaná výstavba cykloželezničky prechádza územím: Prešov – Solivar - Sigord. Celková dĺžka trasy je 9 043 m. Z hľadiska šírkového usporiadania sa jedná o asfaltový chodník pre cyklistov v celkovej šírke 3 m. Trasa cyklochodníka kopíruje historickú trasu bývalej lesnej železničky, neskôr pionierskej železničky.

Kryté parkovacie zariadenia pre bicykle v meste Prešov

Mesto Prešov má ambície aktívne prispievať k zvyšovaniu podielu cyklistickej dopravy na celkovej deľbe dopravnej práce na funkčnom území mesta a k zníženiu celkového znečistenia ovzdušia dopravou. Preto realizuje a pripravuje viaceré projekty, zamerané na budovanie a sieťovanie cyklistickej infraštruktúry (cyklotrasy), vrátane doplnkovej cyklistickej infraštruktúry (kryté parkovacie zariadenia pre bicykle) v snahe prioritne odľahčiť centrum mesta Prešov od výrazne narastajúcej automobilizácie a povýšiť cyklistickú dopravu na plnohodnotný spôsob prepravy v rámci udržateľnej mobility v meste Prešov a okolitých obciach spadajúcich do mestskej funkčnej oblasti mesta Prešov a vybudovať ľahko dostupnú a cenovo výhodnú sieť mestskej dopravy. Mesto preferuje budovanie tzv. segregovaných cyklistických komunikácií, pričom kryté parkovacie zariadenia sú umiestňované tak, aby boli dostupné a prístupné priamo z cyklistických komunikácií.

Cieľom projektu je zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity cyklistickej dopravy v meste Prešov. Projekt má jednu hlavnú aktivitu pre vybudovanie Doplnkovej cyklistickej infraštruktúry – vybudovanie 8 ks krytých parkovacích zariadení pre bicykle, konkrétne:
stanica SAD a ŽSR - ul. Košická
parkovisko pred MsÚ - ul. Jarková 24
parkovisko na Slovenskej ulici
Prešovská univerzita - ul. 17. Novembra
ul. Arm. Gen. Svobodu
ul. Exnárova
ul. Mukačevská
ul. Bajkalská
Ide o drobné stavby - plocha 24,8 m2 , obostavaný priestor 75,5 m3 , počet státí pre bicykle v každom objekte 16 – 28 ks, predpokladné náklady: 312 395,69 €.

Súvisiace články
6.7.2017 Foto: Otvorenie cyklochodníka
Mohlo by Vás zaujímať
3b HbL VÝCHOD: Pred posledným kolom základnej časti a Play OFF, už len zopár otáznikov.
Do Play OFF regionálnej 3b Hokejbalovej ligy VÝCHOD zostáva mužom odohrať posledné, dohrávané ligové kolo a začne sa boj o poháre najcennejšie. A ako si počínali Vaše družstvá, si pozrite v nasledujúcich riadkoch.
Obnovené značenie na cyklotrasách v Prešovskom kraji
V novej sezóne čaká cyklistov 400 km obnoveného značenia a počas roka pribudne ďalších 320 km PREŠOV, 25. apríl 2024 – Na cyklistov v Prešovskom kraji čaká v novej sezóne 400 km obnoveného značenia. Počas roka 2024 prejde obnovou ďalších vyše 300 kilometrov. Obnovu značenia cyklotrás zabezpečila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska.
Prešovskí volejbalisti definitívne na nepopulárnom 4. mieste
V sobotu pokračovala tretím zápasom séria o bronzové medaily Niké Extraligy mužov medzi volejbalistami VK MIRAD UNIPO Prešov a TJ Spartak Myjava. Napriek veľkej bojovnosti sa domácim hráčom nepodarilo sériu zdramatizovať a po prehre 2:3 (20:25, 25:23, 25:14, 22:25, 12:15) si Kopaničiari z metropoly Šariša odviezli cenné kovy. Vo finále hranom na 4 výhry sa hráčom Bratislavy podarilo vyrovnať sériu o majstrovský titul proti Komárnu na 2:2.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK