Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Dôležité informácie pre tých, ktorí sa chystajú dovolenkovať v Chorvátsku

Rozbieha sa dovolenková sezóna v Chorvátsku, v obľúbenej destinácii Slovákov. Polícia prináša dôležité informácie pre všetkých, ktorí práve tu plánujú stráviť pár dní.

Po skúsenostiach z predchádzajúcich rokov ako aj podľa informácií policajného pridelenca pôsobiaceho v Chorvátsku je dôležité pripomenúť našim občanom niekoľko praktických rád:
- Včas skontrolujte platnosť svojich cestovných dokladov a občianskych preukazov. Pamätajte, do Chorvátskej republiky môžu slovenskí občania cestovať s platným cestovným pasom, alebo občianskym preukazom na dobu 90 dní bez víz.
- Deti musia mať svoj vlastný cestovný doklad, už dávno ich nie je možné zapísať do cestovného pasu rodičov.
- Ideálne je trasu plánovať vopred, použitím dopravného plánovača. Myslite na to, že najzaťaženejšie dni v doprave sú piatok, sobota a dni, keď sa menia turnusy, teda na začiatku mesiaca, v strede a na konci mesiaca.

Dôležité!
Ak ste nahlásili na polícii stratu alebo krádež občianskeho preukazu alebo cestovného pasu a potom ho našli, s takýmto dokladom už necestujte!

Údaje o takomto doklade boli vložené do informačného systému a preto pri každej kontrole (hraničnej alebo bežnej) sa hľadí na takýto doklad ako na neplatný. Ak nájdete stratený alebo ukradnutý doklad, ešte pred cestou sa informujte na polícii ako máte postupovať, aby sa vám nestalo, že pri ceste na dovolenku vás pri kontrole nevpustia do krajiny do ktorej cestujete. Doklad, ktorý občan v domovskej krajine nahlási ako stratený a následne ho predloží ako cestovný doklad pri prechode štátnej hranice, polícia Chorvátskej republiky zadrží a odstúpi ho ako neplatný na zastupiteľský úrad príslušnej krajiny. A to znamená ďalšie komplikácie.

Od začiatku roku bol zistený jeden prípad použitia neplatného (v minulosti strateného dokladu) pri vstupe do Chorvátska. V dvoch prípadoch boli vydané náhradné cestovné doklady občanom Slovenskej republiky z dôvodu ich straty na území Chorvátskej republiky.
Polícia s Vami bude aj tento rok

Od 1. júla do 31. augusta sa o bezpečnosť dovolenkárov v Chorvátsku postará osem slovenských policajtov. Pôsobiť budú v najnavštevovanejších oblastiach Chorvátska, a to v Splitsko-dalmatínskej a v Primorsko-goranskej.

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK